Bödöra prepustili a zadržali. Chcú ho psychicky zlomiť, tvrdí advokát

Stíhaného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra prepustili vo štvrtok popoludní z väzby na slobodu. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR, ktorý reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu SR o porušení podnikateľových práv pri predlžovaní väzby. Bödör je však opäť v policajnej cele. V najbližších hodinách sa očakáva žiadosť o jeho väzbu.

13.01.2022 12:55 , aktualizované: 22:42
Bödör Foto: ,
Norbert Bödör počas hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde 20. januára 2020 v Pezinku.
debata (1548)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vo štvrtok však polícia Bödöra opäť zadržala. Po jeho vypočutí vo štvrtok večer Marek Para, právny zástupca Bödöra, povedal, že jeho klient je povinný strpieť aj nezákonné konanie orgánov činných v trestnom konaní. Tento úkon realizovaný v trestnej veci, kde je už dlhodobo vznesené obvinenie, je pre prečin podplácania a viac ako sedem mesiacov tam nebol urobený žiadny úkon," povedal s tým, že ide o pomstu.

Para ďalej tvrdí, že právnym zástupcom neumožnili nahliadnuť do spisu. „Toto je účelové konanie, doslova psychický nátlak na klienta,“ dodal s tým, že Bödör je obvinený už niekoľko mesiacov a bol už vypočutý. „Ale sedem mesiacov nebol urobený žiaden úkon a pristúpili k tomuto zbabelému úskočnému kroku, aby prinútili klienta sa psychicky zlomiť,“ vyhlásil advokát.

Para: Je to akt pomsty

Dodal, že ide o tzv. prípad valčeky. „Akoby si ho OČTK držali v talóne, podieľa sa na tom prokurátor, ktorý zapríčinil nezákonnosti v kauze Dobytkár,“ tvrdí Para. Podľa neho prišli po Bödöra policajti so samopalmi a pri jeho zadržaní boli štyri deti.

Kauza Valčeky sa podľa medializovaných informácií týka ekonomickej trestnej činnosti v súvislosti s fiktívnymi dodávkami ocele.

Bödör zostáva zadržaný a zostáva v policajnej cele. Podľa Paru mu ani policajti, ani prokurátor nepovedali, prečo Bödöra zadržali. „Keď som sa pýtal na dôvody navrhnutia väzby, lebo dôvody zadržania sú kolúzne. Vyšetrovateľka mi povedala, že mi dôvody nepovie z taktických dôvodov,“ pokračoval.

Podľa Paru zadržanie Bödöra je aktom pomsty polície a prokuratúry. „Nie, že vinu popiera, on je nevinný. Za to, že sme zákonnými prostriedkami dosiahli jeho prepustenie, za to ho teraz trestajú,“ uviedol Para s tým, že jeho klient je v dobrej kondícii.

Prešov, väzba, väzenie Čítajte viac Ako pripravujú kajúcnikov, aby boli ochotní svedčiť? Ako zvieratá v cirkuse

Krátka sloboda

„Rešpektujúc právny názor Ústavného súdu plynúci z jeho nálezu zo 16. 12. 2021 Najvyšší súd rozhodujúci o sťažnosti obžalovaného Ing. Norberta B. proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o jeho väzbe zohľadnil zrušenie uznesenia ŠTS sp. zn. 3Tp 3/2020 z 15. 3.2021 na pokyn Ústavného súdu a z toho plynúce dôsledky v podobe zániku právneho titulu na pozbavenie osobnej slobody obžalovaného, ktoré v súlade s judikatúrou ÚS nie je možné napraviť ďalším rozhodnutím súdu, čo nevyhnutne muselo viesť k jeho prepusteniu z väzby na slobodu,“ informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Nitriansky oligarcha však strávil na slobode len niekoľko hodín. Polícia ho totiž ešte pred večerom opäť zadržala. „V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ NAKA zadržal Norberta B. obvineného v inej trestnej veci. Zatiaľ nie je možné poskytnúť viac informácií,“ potvrdila pre Pravdu Andra Dobiášová z Prezídia policajného zboru.

Norbert Bödör bol zadržaný ešte 3. júla 2020, po tom, čo ho v rámci akcie Dobytkár obvinili z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd ho najprv 5. júla nechal na slobode, ale Najvyšší súd ho 9. júla poslal do väzby, v ktorej je doteraz. Medzičasom mu v rámci akcie Očistec 5. novembra 2020 pribudlo aj obvinenie zo založenia, zosnovania a z podporovania zločineckej skupiny a ďalšie korupčné trestné činy.

robert fico Čítajte viac Fico o zadržaní Bödöra: Je to fašizmus. Neprekvapil ma, reaguje Mikulec

Ústavný súd vlani 16. decembra rozhodol, že práva Norberta Bödöra boli porušené. Pochybiť mal Najvyšší súd, keď vo svojom rozhodnutí o pokračovaní väzby skonštatoval, že „s ohľadom na silu dôkaznej situácie je pre osobu obvineného v prípade jeho prepustenia na slobodu kolúzne konanie jedinou možnosťou, ako sa vyhnúť dlhoročnému trestu“.

„Tento výrok je v rozpore so zásadou prezumpcie neviny a práva sťažovateľa vo veci boli porušené,“ skonštatoval Ústavný súd. Bödörov obhajca Marek Para tvrdí, že na základe tohto rozhodnutie musí byť jeho klient bezodkladne prepustený. „Prepustenie z väzby bolo jediným možným následkom rozhodnutia Ústavného súdu, ktorý pre najzávažnejšie porušenia zákona zrušil provostupňové a druhostupňové rozhodnutie súdov,“ tvrdí právny zástupca Bödöra Marek Para.

Smer: Nie je to senzácia, ale škandál

Na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR reagoval aj Robert Fico, predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer. Podľa neho prepustenie Norberta Bödöra nie je žiadna senzácia.

„Naopak je škandalózne, že sa tak stalo až po roku a pol neodôvodneného väznenia. Norbert Bödör je stíhaný čisto z politických dôvodov, pretože Matovičove komando na Ministerstve vnútra SR a Špeciálnej prokuratúre ho účelovo spája so súčasnou opozíciou,“ vyhlásil Fico na sociálnej sieti.

Tvrdí, že Norbert Bödör je nevinný. „Svedčí proti nemu len jeden udavač a neexistujú žiadne dôvody, pre ktoré by mal byť rok a pol vo väzbe. V súvislosti s prípadom Norberta Bödöra vychádza na povrch neuveriteľná skutočnosť, že skupina sudcov na Najvyššom súde SR je vzhľadom na vysoký počet rozhodnutí Ústavného súdu SR najčastejším porušovateľom ľudských práv osôb vo výkone väzby, a to predovšetkým v citlivých politických kauzách. Toto je neakceptovateľná situácia, s ktorou sa bude musieť parlamentná demokracia v budúcnosti dôsledne vysporiadať,“ dodal Fico.

šikuta Čítajte viac Šikuta považuje trestné oznámenie Fica na sudcov za neprimeraný tlak

Hlas: Je to dôkaz zneužívania trestného práva

Prepustenie Norberta Bödöra z väzby na základe rozhodnutia ústavného súdu o porušení jeho ústavných práv je ďalším dôkazom o zneužívaní orgánov činných v trestnom konaní súčasnou vládou, reagovala strana Hlas Petra Pellegriniho.

„Igor Matovič, Roman Mikulec a Daniel Lipšic venujú všetko svoje úsilie zneužívaniu polície a Špeciálnej prokuratúry v politickom súboji s opozíciou a jej nominantmi. Neváhajú pritom porušovať základné ústavné práva občanov, zákonnosť a pravidlá právneho štátu. Za ich ťaženie proti opozícii a jej lídrom by sa dnes nemusel hanbiť žiaden diktátorský režim,“ uviedol poslanec strany Matúš Šutaj Eštok.

Hlas odmieta zneužívanie trestného práva na politický súboj, ako od samého začiatku robí súčasná vládna koalícia. „Politika má byť súbojom programov, ideí a lepších riešení pre ľudí na Slovensku. Keďže však súčasná vláda nič z toho nemá a zlyháva na každom jednom kroku, uchyľuje sa k šikane politickej opozície a deštrukcii právneho štátu a neváha pri tom používať inkvizičné stredoveké metódy,“ dodal Šutaj Eštok.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Najvyšší súd #Norbert Bödör #kauza Dobytkár #kauza Očistec