Tešili sa na 300 eur od Matoviča, odišli bez nich. Pošta bola bez peňazí

Hoci vo štvrtok prišli dôchodcovia so šekom na očkovaciu prémiu na poštu v Bratislave, domov sa vrátili bez peňazí. Financie nevyplácali na viacerých poštách v hlavnom meste.

13.01.2022 17:43
debata (153)

Marta (83) a František (85) Lesanskí sa nechali zaočkovať, lebo chceli chrániť seba a svojich blízkych. Keďže stihli aj tretiu, posilňovaciu dávku, majú nárok na tristoeurovú prémiu. Keď si manželia prišli po odmenu na poštu na Damborského ulici v bratislavskej Dúbravke, dozvedeli sa, že peniaze nedostanú, lebo pošta im ich jednoducho nemá z čoho vyplatiť. Nedostala totiž dostatočné prostriedky pre všetkých zaočkovaných dôchodcov.

„Manžel sa naozaj rozčúlil,“ povedala Marta Lesanská a nezabudla pripomenúť, že jej manžel je po ťažkých zákrokoch, vrátane operácie srdca, takže nenaplnené sľuby štátu mu naozaj neprospievajú. Lesanskí neboli jediní, ktorí na poštu šli zbytočne. „Je to hore po schodoch a videli sme mnohých starých ľudí, ktorí tam išli s dvomi barlami. Pani pri prepážke nám povedala, že peniaze nemajú ani na pošte na Saratovskej,“ podotkla pani Marta.

„Povedali nám, že máme prísť budúci týždeň, lenže to už prídu na rad mladší dôchodcovia,“ sťažujú sa osemdesiatnici. Boja sa, že potom na pošte budú musieť dlho čakať medzi mnohými ďalšími ľuďmi. Slovenská pošta naozaj pripustila problémy s vyplácaním odmien za očkovanie.

„Vyplácanie množstva poukazov rádovo v státisícoch vyžaduje náročný cashmanagement, ktorý si Slovenská pošta vopred nastavila. Žiaľ, v prípade niekoľkých bratislavských pobočiek zlyhala interná komunikácia s ústredím, čo zapríčinilo, že tieto pošty vo štvrtok nedokázali poukazy vyplatiť,“ reagovala na otázky denníka Pravda hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Tvrdí, že situáciu okamžite vyriešili a peniaze budú už v piatok aj na poštách, kde vznikol problém. „Pošty budú pripravené vyplatiť každý poukaz, ktorý klienti v pobočke predložia,“ dodala.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa naopak pochválil, že ľudia nad 60 rokov majú záujem o očkovanie aj vďaka očkovacím bonusom. Tvrdí, že jeho ministerstvo uvoľnilo dostatok financií na vyplácanie šekov a pošta ich už má na účte.

VIDEO: Matovič: Pošte sme poslali peniaze v predstihu.
Video

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovacia prémia