Omikron enormne tlačí na na zdravotníctvo v USA, poľskí odborníci rezignovali

Menej vážnych prípadov, ale podstatne viac nakazených - robí to problémy americkým nemocniciam. Viac ako dve tretiny poľského konzília odborníkov pre nerešpektovanie ich rád rezignovali.

14.01.2022 06:20 , aktualizované: 23:24
debata (94)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:23 Talianske odbory adresovali vedeniu polície sťažnosť kvôli tomu, že v niektorých provinciách dostali policajti zásielku respirátorov v ružovej farbe. Podľa policajného odborového zväzu ružové rúška poškodzujú imidž policajtov, informovala agentúra AFP.

Podľa autonómneho zväzu polície (SAP), ktorého členom je podľa AFP zhruba každý piaty policajt v Taliansku, boli ružové respirátory distribuované „veľa“ policajným staniciam okrem iného v provinciách Pavia, Varesa a Ferrara na severe krajiny či na Sicílii. Šéf SAP Stefano Paoloni v liste zverejnenom na internetových stránkach SAP uviedol, že respirátory by mali byť napríklad biele, modré alebo čierne, aby lepšie zodpovedali farbe uniformy. Dodal, že dva roky po začiatku pandémie covidu-19 sa vedenie polície nemôže vyhovárať na nedostatok ochranných prostriedkov.

„Rešpekt k uniforme sa neodvíja od farby, ale od toho, akú prácu muži a ženy v uniformách odvádzajú,“ napísala ku kauze na twitteri námestníčka na ministerstve dopravy Teresa Bellanovaová.

Taliansko dnes oznámilo 186.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, zhruba rovnaký počet ako vo štvrtok. V súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo 360 ľudí, čo je o 40 viac ako vo štvrtok a najviac od konca apríla. Podľa dnešných údajov tvorí 81 percent nových prípadov variant omikron a 19 percent prípadov variant delta. Pred rokom krajina zaznamenala výrazne menej denných prípadov, zhruba 17 000, ale úmrtí bolo cez 500.

22:43 Nemecká spolková vláda od nedele opäť zaradí Rakúsko na zoznam vysokorizikových krajín pre vysoký výskyt počtu prípadov koronavírusu. Oznámil to v piatok Inštitút Roberta Kocha (RKI), informovala agentúra DPA.

Okrem Rakúska je na červenom zozname ďalších viac ako 30 krajín vrátane všetkých štátov susediacich s Nemeckom. Týka sa to aj Česka či Poľska.

Pridanie na zoznam vysokorizikových krajín znamená, že nezaočkovaní ľudia prichádzajúci z týchto krajín musia po príchode do Nemecka absolvovať desaťdňovú karanténu. Skrátiť ju je možné až po piatich dňoch v prípade absolvovania testu s negatívnym výsledkom. Deťom, ktoré ešte nedovŕšili vek šesť rokov, sa izolácia automaticky končí päť dní po nástupe do karantény.

Spolkové ministerstvo zahraničných vecí zároveň varuje všetkých Nemcov, aby zvážili cesty to vysokorizikových oblastí. DPA pripomína, že opatrenie uľahčuje bezplatné zrušenie už objednaných zájazdov. Agentúra zdôraznila, že Nemci nemajú zákaz cestovať do zahraničia.

**22:35 Britský premiér Boris Johnson čelí ďalšiemu z radu škandálov spojených s porušovaním koronavírusových pravidiel v Downing Street. Párty bola u neho dokonca v predvečer pohrebu princa Philipa.

slack Čítajte viac Nehoráznosť. U Johnsona boli párty pravidelne, jedna pár hodín pred pohrebom princa

22:20 Mestský súd v Prahe udelil v Česku vôbec prvý trest za šírenie dezinformácií o koronavíruse. Za šírenie klamstiev o smrti seniorov po očkovaní v opatrovateľskom domove v obci Měšice v Stredočeskom kraji sa musí bývalá novinárka Jana Peterková verejne ospravedlniť a zaplatiť pokutu vo výške štvrť milióna českých korún (zhruba 10 200 eur). Rozhodnutie súdu zatiaľ nie je právoplatné, informoval v piatok portál iROZHLAS.cz.

„Súd jej zakázal tieto informácie šíriť ďalej a musí zaplatiť aj pokutu,“ uviedol právnik opatrovateľského domova Robert Falbr. „Pani Peterková je povinná sa môjmu klientovi písomne ospravedlniť a zverejniť toto ospravedlnenie na sociálnych sieťach i na svojej webovej stránke,“ povedal Falbr. Dodal, že Peterková musí okrem finančnej pokuty uhradiť aj súdne trovy.

Samotná Peterková sa na súd nedostavila, pričom tvrdila, že o ňom nevedela. Video, ktoré obsahuje spomínané tvrdenia, chce podľa vlastných slov z internetu odstrániť. Vo veci sa však plánuje brániť a podniknúť právne kroky.

Opatrovateľský domov sa s Peterkovou súdi pre šírenie klamstiev o očkovaní. Podľa serveru Manipulátoři.cz zverejnila rozhovor s Václavou Vondráčkovou, ktorá tvrdila, že v domove pracovala a že po podaní vakcíny proti koronavírusu tam zomrelo niekoľko seniorov.

Obec Měšice to popiera. Zároveň informovala, že jej starosta Martin Čacký zistil prostredníctvom riaditeľa spoločnosti, ktorá zmienený domov prevádzkuje, že Vondráčková tam už od mája 2020 nepracuje.

21:27 Viac ako dve tretiny členov konzília medicínskych odborníkov, ktoré radí poľskej vláde v boji proti pandémii, v piatok rezignovali. Vláda totiž podľa nich nerešpektuje ich rady. Vo vyhlásení 13 zo 17 členov konzília uviedlo, že s rastúcou frustráciou pociťujú „nedostatok politických možností na zavedenie optimálnych a globálne overených metód boja proti pandémii“. Tiež nesúhlasia s „rastúcou toleranciou“ vo vláde k štátnym úradníkom bagatelizujúcim hrozbu pandémie alebo potrebu očkovania.

Masová rezignácia členov konzília prišla niekoľko dní po tom, čo si regionálna predstaviteľka pre školstvo vyslúžila kritiku za to, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 opísala ako experiment. Výzvy na jej prepustenie poľská pravicová vláda odignorovala.

Odchádzajúci odborníci v liste premiérovi Mateuszovi Morawieckemu uviedli, že počas jesenného nárastu prípadov a v boji proti pretrvávajúcej hrozbe v podobe rýchlo šíriaceho sa variantu koronavírusu omikron vláda podnikla veľmi obmedzené kroky, aj „napriek očakávanému obrovskému počtu úmrtí“. Morawieckeho kancelária odpovedala, že vláda pri svojom rozhodovaní brala do úvahy rôzne odlišné názory pochádzajúce aj od podnikateľov, pedagógov a iných. Tiež avizovala zmeny pre konzílium, ale neposkytla podrobnosti.

V reakcii na nárast prípadov v dôsledku nákazy variantom omikron poľská vláda zaviedla obmedzenia pre vstup do vnútorných verejných priestorov, ale vyhla sa lockdownu či povinnému noseniu rúšok. Poľsko od začiatku pandémie zaznamenalo viac ako 100-tisíc úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. Zaočkovaných proti COVID-19 je menej ako 60 percent jeho obyvateľov.

20:28 Holandský premiér Mark Rutte večer oznámil, že jeho krajina od soboty zmierni viaceré pandemické opatrenia a umožní opätovné otvorenie obchodov, telocviční a kaderníctiev. Informovala o tom agentúra AFP. Bary, reštaurácie, kaviarne a kultúrne inštitúcie však naďalej zostanú zatvorené najmenej do 25. januára.

Rutte občanov varoval, že napriek uvoľňovaniu niektorých opatrení, majú byť naďalej ostražití.

„Zatiaľ presne nevieme, aký je pomer medzi počtom infekcií a počtom hospitalizácií. To si vyžaduje opatrnosť. Už teraz robíme veľmi veľký krok, ktorý je skutočným rizikom,“ vyhlásil Rutte.

Holandský premiér dodal, že na otváranie barov a iných stravovacích zariadení „je ešte príliš skoro“ a varoval, že denný prírastok prípadov môže už čoskoro dosiahnuť 75 000 alebo 80 000. Krajina za posledný deň zaznamenala rekordných 35 452 novo nakazených.

Nový minister zdravotníctva Ernst Kuipers uviedol, že vláda sa rozhodla začať znovu otvárať spoločnosť, pretože počet hospitalizácií v uplynulých dňoch klesol napriek prudkému nárastu infekcií variantom omikron.

20:15 Počet pacientov s COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) vo Francúzsku klesol už druhý deň po sebe a to aj napriek rekordnému počtu nakazených. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Správu priniesla agentúra Reuters.

Francúzske úrady oznámili, že v piatok bolo na JIS-kách 3895 pacientov. Pozitívne správy o klesajúcom počte osôb s ťažkým priebehom covidu prišli napriek tomu, že prírastok nových prípadov dosiahol vo štvrtok rekordnú hodnotu – pribudlo ich takmer 294.000.

Počet hospitalizovaných ľudí, ktorí nie sú na JIS, síce stúpol, no medzitýždenný nárast bol najnižší za uplynulé dva týždne, uviedol rezort zdravotníctva.

Francúzsky Pasteurov inštitút ešte v stredu vyhlásil, že vrchol v prírastkoch nových infekcií spôsobených variantom omikron očakáva v polovici januára. Inštitút však zároveň varoval, že po prudkom náraste prípadov môže ešte nasledovať aj vrchol hospitalizácií.

18:43 Koronavírusový variant omikron spôsobuje u najmenších detí viac hospitalizácií v porovnaní s tými odrastenejšími ako predchádzajúce varianty. Konštatovali to vo svojej štúdii britskí vedci. Zdôraznili pritom, že ide o mierne prípady. Aj všeobecne infekcia variantom omikron znižuje riziko hospitalizácie zhruba o tretinu v porovnaní s variantom delta, tvrdí iná britská štúdia, na ktorú sa dnes odvoláva britská vláda. Británia dnes uviedla, že za uplynulý deň sa v krajine nakazilo koronavírusom ďalších viac ako 99-tisíc ľudí.

Variant omikron sa v Británii rýchlo šíri a vyhnal počty nakazených do rekordných výšin. Omikron však spôsobuje menej prudký priebeh choroby covid-19 ako predchádzajúce varianty a vysoká zaočkovanosť medzi dospelými prispela k zmierneniu nárastu počtu hospitalizácií. Pre deti je potom covid-19 menej nebezpečný ako pre dospelých.

Pokiaľ ide o deti, variant omikron sa zdá byť nebezpečnejší pre tých najmenších. Štúdia, ktorú majú k dispozícii poradcovia britskej vlády, ukazuje, že z detí hospitalizovaných s covidom-19 v poslednom mesiaci malo 42 percent menej ako rok. Pri predchádzajúcich vlnách predstavoval ich podiel zhruba 30 percent.

„Nie sú to nijako zvlášť choré deti. V skutočnosti prichádzajú na krátku dobu,“ povedal novinárom profesor Calum Semple z Liverpoolskej univerzity. Dodal, že klesá aj podiel detí vyžadujúcich kyslíkovú podporu.

17:42 Prudký rozmach koronavírusového variantu omikróon dostáva na hranice možností nemocníc v skoro polovici štátov USA. V 24 štátoch je aktuálne obsadených najmenej 80 percent nemocničných lôžok so zdravotníckym personálom, napísal s odvolaním sa na vládne dáta denník The New York Times (NYT). Naďalej rastú aj celoamerické prírastky infekcií, v niektorých skôr zasiahnutých oblastiach ale už začali čísla klesať.

V amerických nemocniciach leží skoro 160-tisíc pacientov pozitívne testovaných na koronavírus. Bilancia je už niekoľko dní nad najvyššou hodnotou z minuloročnej zimy, počet infikovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti však zostáva nižší. V nemocniciach pritom s covidom-19 častejšie končia ľudia, ktorí sa nenechali proti chorobe očkovať. Napríklad v New Yorku okolo Vianoc na každých 100-tisíc očkovaných obyvateľov 22 v nemocnici, medzi neočkovanými to bolo 180 na 100-tisíc.

16:51 Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 trvá na Slovensku od marca 2020 nepretržite už viac ako 650 dní. Vyplýva to z vládneho uznesenia. Počas mimoriadnej situácie možno okrem iného uskutočniť evakuáciu, zabezpečiť núdzové ubytovanie či zásobovanie.

„Dokopy sme v roku 2021 boli 171 dní v núdzovom stave, čo predstavuje takmer pol roka. Mimoriadna situácia, vyhlásená ešte v marci 2020, ukončená nebola a trvá naďalej, teda do konca roka 2021 celých 649 dní,“ podotkol Matej Škultéty z advokátskej kancelárie Ružička and Partners. Podmienky vyhlásenia mimoriadnej situácie upravuje zákon o civilnej ochrane obyvateľstva.

Počas mimoriadnej situácie možno vykonávať konkrétne prevenčné opatrenia na záchranu života, zdravia alebo majetku. Príkladom je evakuácia územia, vykonávanie časovo obmedzenej práce, poskytovanie priestorov a prostriedkov na núdzové ubytovanie osobám postihnutým mimoriadnou udalosťou. Tiež osobám, ktoré vykonávajú záchranné práce.

„V prípade nerešpektovania povinností a obmedzení vyplývajúcich zo zákona o civilnej ochrane obyvateľstva dochádza k spáchaniu priestupku na úseku civilnej ochrany, za ktorý počas mimoriadnej situácie a núdzového stavu môže byť uložená peňažná sankcia, až do 1659 eur a v blokovom konaní do 1000 eur,“ priblížil advokát Ádám Sípos.

16:37 Holandsko za posledný deň zaznamenalo cez 35-tisíc novo nakazených koronavirom, čo je najviac od začiatku epidémie covidu-19. Podľa agentúry Reuters dnes v krajine otvorili niektoré reštaurácie, aj keď premiér Mark Rutte má zmiernenie koronavírových opatrení oznámiť až o siedmej hodine večer.

Reštaurácie v holandskom meste Valkenburg dnes otvorili a podniky v ďalších 15 obciach uviedli, že obnovia prevádzku v sobotu bez ohľadu na to, či ich Rutteho kabinet zahrnie do svojich plánov na uvoľnenie niektorých obmedzení.

Očakáva sa, že premiér na tlačovej konferencii nariadi znovuotvorenie väčšiny obchodov, kaderníctva a telocvične. Podpora verejnosti po mesiac dlhej uzávere sa napriek vysokým prírastkom nakazených a zaťaženiu nemocníc začína vytrácať. Televízia NOS uviedla, že uvoľnenie by sa nemalo týkať reštaurácií a barov.

15:42 Trinásť zo sedemnástich členov poľského konzília zdravotných odborníkov rezignovalo na svoj post a vyhlásilo, že už nebude poskytovať poradenstvo vláde v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra PAP.

„14. januára 2022 sme požiadali predsedu vlády, aby prijal našu rezignáciu,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré podpísali nespokojní členovia rady.

Opustiť komisiu sa rozhodli preto, že ich odporúčania nemali dostatočný vplyv na protiepidemické opatrenia, ktoré prijíma vláda premiéra Mateusza Morawieckeho.

„Ako Lekárske konzílium sme boli obviňovaní z nedostatočného uplatňovania vplyvu na vládu. Zároveň sme pozorovali rastúcu toleranciu popierania ochorenia COVID-19 a takisto znižovanie dôležitosti očkovania v boji proti pandémii, ktoré sa premietlo aj do vyjadrení členov vlády či predstaviteľov štátu,“ napísalo 13 odchádzajúcich členov konzília.

15:36 Rakúsko za štvrtok zaznamenalo druhý najvyšší nárast nakazených koronavirom od začiatku terajšej pandémie, informovala dnes agentúra APA. Pribudlo 16 822 nových prípadov infekcie, len o niečo menej ako utorkových rekordných 17 006 prípadov.

Sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet nových prípadov v týždennom úhrne v prepočte na 100-tisíc obyvateľov, vzrástla na 1004. V nemoc­niciach sa lieči 903 pacientov s ťažkým priebehom covidu-19. Za posledný deň zomrelo sedem ľudí s týmto ochorením, celková bilancia úmrtí vzrástla na 13 905. Plne naočkovaných je 71,4 percent obyvateľov Rakúska. Posilňovaciu dávku vakcíny dostalo asi 45 percent obyvateľov.

Agentúra DPA informovala, že kvôli veľkému rozšíreniu nákazy obľúbené tirolské strediská Kitzbühel, Ischgl a St. Anton zaviedli povinnosť nosiť respirátor aj vonku. Platí to do 23. januára. V týchto obciach je sedemdňová incidencia výrazne nad celorakúskym priemerom, v okrese Kitzbühel je to dokonca 3400.

15:16 V Luxembursku zavádzajú od 15. januára povinnosť predkladať covidpasy pri vstupe na pracoviská. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra Belga.

Toto opatrenie, ktorého cieľom je urýchliť očkovanie proti ochoreniu COVID-19, avizoval luxemburský premiér Xavier Bettel už koncom novembra s tým, že je potrebné predísť hroziacemu preťaženiu nemocníc v súvislosti so šírením vysokonákazlivého variantu omikron. Následne tento krok v decembri schválil luxemburský parlament.

V Luxemburskom veľkovojvodstve je plne zaočkovaných iba 65 percent obyvateľov, čo je menej než v susednom Francúzsku či Belgicku. Posilňujúcu dávku vakcíny dostalo len 42 percent Luxemburčanov.

Nový zákon ustanovuje, že od soboty 15. januára všetci zamestnanci, ktorí nepracujú na diaľku ale dochádzajú na pracovisko, musia predložiť covidpas, potvrdenie o zotavení sa z covidu, negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší než 48 hodín.

Táto povinnosť sa týka tak zamestnancov verejného sektora ako aj súkromných spoločností. Zamestnanci, ktorí nepredložia covidpas, však nemôžu byť prepustení zo zamestnania. Tí, ktorí sa odmietnu tejto povinnosti podriadiť, môžu po vyčerpaní zákonnej dovolenky nastúpiť na neplatené voľno.

14:47 Švédska premiérka Magdalena Anderssonová mala pozitívny test na koronavírus, oznámil v piatok jej úrad. Informovala o tom agentúra AP.

Premiérka sa tento týždeň spolu s ďalšími straníckymi lídrami zúčastnila na debate vo švédskom parlamente. Najmenej dvaja ďalší vysokopostavení politici boli odvtedy tiež testovaní pozitívne.

Anderssonovej úrad pre švédsku tlačovú agentúru TT uviedol, že premiérka dodržiava „aktuálne platné odporúčania a svoju prácu bude vykonávať z domu“. Zároveň dodal, že predsedníčka vlády sa cíti dobre.

Po stredajšej debate v 349-člennom parlamente mali pozitívne testy na koronavírus aj líderka Strany stredu Annie Lööfová a šéf Strany Zelených Per Bolund, ktorý po rokovaní počas vyjadrenia pred novinármi kašľal.

14:15 Talianske policajné odbory sa vyslovili proti tomu, aby príslušníkom polície v rámci protipandemických opatrení prideľovali ochranné respirátory ružovej farby. Upozornili, že sa nehodia k ich uniformám a „hrozí poškodenie imidžu inštitúcie“, informovala v piatok agentúra AFP.

V liste adresovanom šéfovi talianskej polície, ktorý zverejnili vo štvrtok na internete, riaditeľ odborovej organizácie SAP Stefano Paoloni vyzval na kroky proti „mätúcemu“ výberu farby ochranných respirátorov FFP2.

Podľa Paoloniho musia policajní riaditelia „zachovať dekórum svojich príslušníkov a zabezpečiť, aby im nebolo nariadené vykonávať inštitucionálnu činnosť s ochrannými pomôckami vo farbe, ktorá je pre uniformu výstredná a predstavuje riziko poškodenia imidžu inštitúcie“.

Vhodnými farbami pre respirátory by boli napríklad biela, modrá alebo čierna – hodili by sa k prevažne modrým uniformám talianskych policajtov, dodal Paoloni.

12:49 Nové vyhlášky, ktoré súvisia so schválenými vládnymi opatreniami proti variantu omikron, by mali vyjsť vo vestníku vlády SR začiatkom budúceho týždňa. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Spolu s konzíliom odborníkov i príslušnými rezortmi treba doriešiť množstvo dôležitých praktických detailov, ktoré je potrebné vo vyhláškach zohľadniť,“ vysvetlila Račková. Dodala, že o presnom termíne zverejnenia nových vyhlášok budú informovať.

Do dátumu plánovanej účinnosti nových vyhlášok platia aktuálne opatrenia, ktoré sú zverejnené na webe ÚVZ a vo vestníku vlády SR, pripomenula Račková. Nové opatrenia v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron vláda schválila v stredu . Zaviedol sa nimi napríklad režim OP plus.

+9

12:31 V Brazílii sa za posledný deň potvrdilo na 98-tisíc nákaz koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa miestnych médií je to najviac od vlaňajšieho septembra a skoro trikrát viac ako pred týždňom. V tejto najväčšej latinskoamerickej krajine v posledných dňoch rastú aj počty prípadov chrípky a plnia sa jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach, ktoré sú v niektorých mestách obsadené aj z 80 percent. Guvernéri štátov brazílskej federácie preto znovu zavádzajú reštrikcie a zvažujú aj povinnosť nosenia rúšok vonku.

Kvôli šíreniu koronavírusu, za ktorým je aj v Brazílii najmä variant omikron, aj miestna agentúra pre dohľad nad liekmi a verejným zdravím Anvisa odporučila zrušiť v celej sezóne plavby veľkých výletných lodí. Dve veľké lodné spoločnosti v reakcii na to oznámili pozastavenie nových plavieb do začiatku februára.

Guvernéri brazílskych štátov zavádzajú znovu protikoronavírusové opatrenia. Okrem rušenia karnevalov obľúbených v tomto období obmedzujú maximálny počet návštevníkov barov, reštaurácií či kultúrnych podujatí. Aj karneval v Riu de Janeiro, ktorý do tohto šesťmiliónového mesta obvykle priláka niekoľko miliónov turistov a ktorý sa vlani kvôli pandémii nekonal, bude tento rok obmedzený. V pláne je na prelome februára a marca, ale bez sprievodov v uliciach. Uskutočnia sa len prehliadky škôl samby na sambodróme, aj tam budú platiť obmedzenia.

10:15 Vo štvrtok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 1 888 ľudí nakazených koronavírusom, laboratóriá celkovo vyhodnotili 8 495 odberov. Počet obetí stúpol o 60.

koronavírus očkovanie Čítajte viac Pribudlo menej než dvetisíc infikovaných. Počet hospitalizovaných naďalej klesá

9:46 Pasažieri z viac než 150 krajín budú mať zákaz tranzitu cez Hongkong, oznámilo v piatok tamojšie letisko. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o najnovšie posilnenie prísnych protipandemických opatrení v oblasti cestovného ruchu.

Opatrenie sa vzťahuje na cestujúcich z tzv. skupiny A, do ktorej Hongkong zaradil vysoko rizikové oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu. „Preprava cestujúcich a tranzitné služby cez medzinárodné letisko v Hongkongu pre všetky osoby, ktoré sa za uplynulých 21 dní zdržiavali v oblastiach v skupine A, budú pozastavené,“ uvádza sa vo vyhlásení na webovej stránke letiska.

Obmedzenie vstúpi do platnosti v nedeľu 16. januára a bude platiť jeden mesiac. Hongkong má podobne ako Čína politiku nulovej tolerancie covidu, vďaka ktorej tam zaznamenali od vypuknutia pandémie len 12 690 prípadov nákazy a 213 súvisiacich úm­rtí.

Táto osobitná administratívna oblasť Číny vykonáva od začiatku pandémie prísne kontroly na svojich hraniciach a pri výskyte lokálnych ohnísk nákazy používa cielené lockdowny. (afp, tasr)

6:20 Protiepidemické snahy administratívy prezidenta USA Joea Bidena sa stretávajú s istou kritikou, okrem iného v súvislosti s dostupnosťou testov na koronavírus. Tie domáce sú v USA relatívne drahé, ak ich vôbec dostať, na odbery na laboratórne testy sa zase počas explózie omikronu na niektorých miestach čakalo aj hodiny. Podľa agentúry AP sú okrem toho zatiaľ ťažko dostať aj nové lieky proti COVIDU-19 od firiem Pfizer a Merck&Co, ktoré podľa výsledkov klinických štúdií výrazne znižujú riziko hospitalizácie po nákaze koronavírusom.

Počet nakazených, ktorí sú v nemocniciach, vo štvrtok v USA stúpol na 155 935, ukazuje databáza denníka The Washington Post. Bilancia je takmer o 14 000 vyššia ako v najhoršom bode minuloročnej zimnej vlny. Hoci je tentoraz podiel vážnych prípadov nižší, mnohé nemocnice prílev pacientov nezvládajú a prijímajú krízové ​​opatrenia. Regionálne vlády na pomoc zdravotníctva mobilizovali 14-tisíc príslušníkov národných gárd. V nemocniciach pomáha aj armáda.

„Skutočne sa mi to zdá horšie ako jar 2020,“ zdravotníckemu webu STAT Elizabeth Mitchellová, ktorá vedie urgentnú starostlivosť v jednej z nemocníc v Bostone. Reportáž uvádza, že nemocnice v celých USA aktuálne čelia „kaskáde“ priťažujúcich okolností.

„Niektoré lieky, ktoré dokázali zneškodniť skoršie podoby koronavírusu, proti omikronu nefungujú dobre… Nemocnice mali už predtým málo ľudí v dôsledku pandemických traum, vyhorenia a rezignácie. Teraz, keď alarmujúce počty zo zvyšných pracovníkov musia zostávať doma kvôli covidu, sa stretávajú s úplne novou mierou záťaže,“ napísal STAT.

Tlak na americké zdravotníctvo bude pravdepodobne ešte nejaký čas narastať, vzhľadom na to, že zachytených infekcií koronavirom tento týždeň ďalej pribúdalo. V oblastiach, ktoré boli novou vlnou zasiahnuté ako prvé, to už ale v posledných dňoch neplatí. Najskôr začali prírastky infekcií klesať v hlavnom meste Washingtonu, následne nastal zvrat aj v New Yorku, New Jersey a Marylande. Americká bilancia úmrtí pripisovaných koronaviru medzitým prekročila 840 000. Posledný týždeň narastala tempom asi 1 800 prípadov za deň. Priemerný denný súčet za posledné dva týždne narástol asi o polovicu.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus