Pellegrini píše Čaputovej: Dajte zmluvu s USA na ústavný súd

Hlas napísal prezidentke. Žiada ju, aby obrannú zmluvu s USA poslala na Ústavný súd SR.

14.01.2022 09:33 , aktualizované: 10:46
Peter Pellegrini Foto:
Peter Pellegrini
debata (85)

V piatok poslala mimoparlamentná strana Hlas list prezidentke Zuzane Čaputovej. List podpísal predseda strany Peter Pellegrini.

Strana žiada Čaputovú, aby text slovensko-americkej zmluvy dala posúdiť Ústavnému súdu SR. Hlas trvá na tom, že „zo strany vlády ide o nezodpovedný krok voči národno-štátnym záujmom Slovenskej republiky“. Poukazuje pritom na krátku verejnú diskusiu a podľa tejto strany vláda odignorovala pripomienky ústavných orgánov, odborných inštitúcií a širokej verejnosti.

Poukazuje tak na rozporové konania, v ktorom boli prijaté len drobné úpravy, ministerstvo obrany odmietlo pripomienky či už Generálnej prokuratúry alebo občianskeho združenia Zjednotení za mier. „Napriek týmto zásadným výhradám vláda odsúhlasila dohodu v znení predloženom druhou zmluvnou stranou bez toho, aby z pozície suverénneho štátu požadovala zmenu ustanovení, ktoré jasne vymedzujú jurisdikciu slovenských štátnych orgánov a poskytujú jasné garancie vo vzťahu k Slovenskej republike,“ tvrdí Hlas.

Poslanci tejto strany nepodporia „znenie akejkoľvek zmluvy, ktoré je v rozpore s Ústavou SR, nerešpektuje suverenitu a územnú celistvosť SR a vytvára možnosť na rozmiestňovanie cudzích ozbrojených síl a zbraňových systémov na území SR bez predchádzajúceho súhlasu jej ústavných orgánov“.

Obrannú zmluvu schválila vláda v stredu. Opozičná strana Smer spolu s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu požiadala o zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady. Tá sa uskutoční na budúci týždeň a jediným bodom programu je žiadosť o referendum. V ňom by sa mala spoločnosť vyjadriť, či chce, aby Slovenská republika takúto zmluvu vôbec podpísala.

F-16, stíhačky, F16, armáda, letectvo Čítajte viac Zmluva s USA je o krok bližšie k schváleniu. Česi ju nemajú, ani o nej nerokujú

Podobnú výzvu už hlave štátu adresovali aj viacerí bývalí politici a právnici. Hovorca prezidentky Martin Strižinec vtedy reagoval, že hlava štátu môže v zmysle ústavy podať návrh na ÚS až po dojednaní medzinárodnej zmluvy.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odobrila v stredu vláda. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť parlament. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #obranná dohoda