Európsky súd nevyhovel sťažnostiam Harabina a Lipšica

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nevyhovel sťažnostiam exšéfa Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina a terajšieho špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Obaja sa sťažovali, že sa nemohli zúčastniť na konaní pred Ústavným súdom (ÚS) SR. TASR o tom informoval Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

14.01.2022 11:38
štefan harabin Foto: ,
Štefan Harabin
debata (2)

„Sťažnosť Harabin proti Slovenskej republike ESĽP vyhlásil za neprijateľnú pre zneužitie práva na podanie sťažnosti,“ uviedol Bubla. Dôvodom bolo, že Harabin ESĽP po podaní sťažnosti neinformoval o zastavení konania, ktorého sa sťažnosť týkala. „Keďže informácie sa týkajú samotného jadra prípadu, takéto konanie bolo podľa ESĽP v rozpore s účelom práva na individuálnu sťažnosť,“ informovali z ministerstva.

V Lipšicovom prípade ESĽP odmietol sťažnosť z dôvodu, že „sťažovateľ neutrpel podstatnú ujmu“. Pred ESĽP tiež namietal, že sa nemohol zúčastniť na konaní pred ÚS SR, hoci sa týkalo jeho občianskych práv a záväzkov.

Vláda argumentovala, že Lipšicova neúčasť na konaní pred ÚS SR nemala žiadny negatívny dosah na právo hájiť jeho občianske práva a záväzky pred všeobecnými súdmi. „ESĽP argumenty vlády uznal, poukazujúc na to, že všeobecné súdy napokon na rozdiel od predchádzajúcich záverov stanovili, že sťažovateľ vôbec nezasiahol do osobnostných práv žalobkyne a že sťažovateľ nenamietal, že by utrpel inú ujmu než to, že musel v stave neistoty viesť spor ďalšie tri roky,“ podotkol Bubla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Štefan Harabin #Európsky súd pre ľudské práva #ESĽP