Fico o zadržaní Bödöra: Je to fašizmus. Neprekvapil ma, reaguje Mikulec

Líder opozičnej strany Smer Robert Fico komentuje štvrtkové prepustenie a opätovné zadržanie Norberta Bödöra ako fašistické konanie.

14.01.2022 12:10 , aktualizované: 20:54
debata (712)
Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Podľa Fica je jediným dôvodom väzby nitrianskeho oligarchu Bödöra fakt, že sa pozná s bývalým viacnásobným premiérom a predsedom v súčasnosti najsilnejšej opozičnej strany v parlamente. „Predstavte si, že rok a pol sedíte vo výkone väzby, v cele, ktorá má 2 krát 4 metre a počas dňa vás pustia von len na jednu hodinu. Ste podozrivý z trestného činu, ktorý udal nejaký udavač, pretože si chránil svoj vlastný zádok. Všetci dobre vedia, že jediný dôvod, pre ktorý sedíte vo väzbe je to, že sa poznáte s Robertom Ficom,“ povedal vo videu Fico.

Tvrdí, že cieľom je, aby si Bödör začal vymýšľať na niektorých politikov a udával ich. Preto ho polícia krátko po prepustení z väzby opäť zadržala.

„Všetci vieme, že celý prípad je jedna bájka. Neexistovali žiadne dôvody na vzatie do väzby. A nevinný inžinier Norbert Bödör bol včera prepustený z väzby, išiel domov, kde ho čakala celá rodina, nechali ho tam asi tak dve-tri hodiny. Medzitým prebehla pravdepodobne porada na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde pán Lipšic povedal príslušnému dozorovému prokurátorovi pánovi Hruškovi, že vyzerajú ako idioti a nech zariadi, aby sa Norbert Bödör dostal hneď do výkonu väzby,“ takto si predstavuje Fico štvrtkový sled udalostí.

Bödör Čítajte viac Bödöra prepustili a zadržali. Chcú ho psychicky zlomiť, tvrdí advokát

Na to, aby mohla polícia opäť oligarchu zadržať, vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry sa podľa neho spolu s prokurátorom vrátili k „starému prečinu z roku 2020“. „A tvrdia, že ho bezodkladne treba opätovne zadržať, lebo hrozí, že bude ovplyvňovať svedkov, utekať,“ pokračoval Fico.

„Tak si predstavte ten obraz: po roku a pol sa vrátite domov, kde vás čaká celá rodina a ste s ňou možno dve hodiny, lebo ústavný súd skonštatoval, že vaše práva boli porušené. Nabehne tam komando asi na šiestich alebo siedmich autách so samopalmi, ktorými mieria na celú rodinu. Opätovne zadržujú Norberta Bödöra, lebo bolo treba vykonať akt pomsty. Ťahajú ho do Bratislavy a tam mu oznamujú, že bezokladne ho bolo treba zadržať vo veci, kde bol obvinený v roku 2020. Pripomínam, že vyšetrovateľka v tejto veci neurobila niekoľko mesiacov ani jeden úkon,“ povedal ďalej Fico.

„Nerád používam silné slová, ale toto je čistý fašizmus Lipšica, Mikulca, Matoviča, Hamrana a ďalších. Nemôžem sa nikomu vyhrážať a ani to robiť nebudem, ale toto poviem: ľudia ako pán Lipšic, pán Hruška, alebo aj pani vyšetrovateľka zaangažovaná, sa musia pripraviť, že budú musieť odísť zo svojej práce. A bude na orgánoch činných v trestných orgánoch, aby posúdili, či by nemali ísť aj niekde inde za hrubé porušovanie zákonov, za hrubé porušovanie ľudských práv,“ predikuje Fico s dôvetkom, že „sú to obyčajní fašisti“.

Mikulec: Polícia koná iba v súlade so zákonom

Minister vnútra Roman Mikulec v reakcii na Ficove vyjadrenia uviedol, že polícia koná aj bude konať iba v súlade so zákonom. „Nie je pre mňa žiadnym prekvapením, že si poslanec Fico po dvanástich rokoch vo vláde a dvoch rokoch v opozícii stále nedokáže predstaviť, že minister vnútra ani prezident Policajného zboru ani náznakom nezasahujú do vyšetrovaní a dokonca o nich nie sú ani informovaní,“ uviedol. Dodal, že platí prezumpcia neviny, čo vedia najlepšie aj samotní vyšetrovatelia.

Poukázal na to, s akou „vervou“ sa Fico Bödöra zastáva a obhajuje jeho práva. „S ktorým sa podľa jeho vlastných slov ‚iba pozná‘, nemá prehľad o jeho podnikateľských aktivitách, ale napriek tomu kritizuje akékoľvek kroky orgánov činných v trestnom konaní,“ skonštatoval s tým, že Fico nie je ani jeho právny zástupca.

Hamran hovorí o zastrašovaní

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran považuje vyjadrenia Fica a člena predsedníctva opozičnej strany Roberta Kaliňáka za snahu o zastrašovanie a ovplyvňovanie vyšetrovania. Uviedol to v stanovisku na sociálnej sieti.

„Považujem za neakceptovateľné, aby vo vyspelej demokratickej spoločnosti, o ktorej vo svojich vyjadreniach predseda druhej najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico neustále hovorí, zastrašoval spolu s jeho straníckym kolegom Robertom Kaliňákom orgány činné v trestnom konaní a prezidenta Policajného zboru,“ zdôraznil Hamran.

Ako ďalej uviedol, policajný prezident nemá právomoc vyšetrovať „a už vôbec nie určovať, koho majú a koho nemajú orgány činné v trestnom konaní vyšetrovať“.

© Autorské práva vyhradené

712 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico