Povinná vakcína a platby pre neočkovaných? Analýza mešká, ochota chýba

Rezort zdravotníctva zatiaľ nepredložil analýzu možností na zavedenie povinného očkovania. Pôvodne ju mal predložiť do 10. januára, termín však predĺžil o desať dní.

15.01.2022 08:48
debata (205)

K príprave a predloženiu unesenia zaviazala vláda ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v spolupráci s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou ešte 8. decembra.

„Termín odovzdania analýzy k povinnému očkovaniu sme po vzájomnej dohode príslušných ministerstiev s predsedom vlády Eduardom Hegerom posunuli o ďalších desať dní,“ spresnila už v pondelok pre Pravdu Ľubica Janíková, hovorkyňa premiéra. Neskôr posun pre TASR potvrdila aj hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Analýza sa má v zmysle schváleného uznesenia vlády zaoberať možnosťami zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 a možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe s ochorením COVID-19, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať proti tomuto ochoreniu.

Za povinným očkovaním ešte v decembri stál premiér Heger (OĽaNO), podporovala ho však len strana Za ľudí a minister Lengvarský. Proti sú aj naďalej koaliční partneri Richard Sulík (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina). Ani stranícky šéf OĽaNO Igor Matovič nevidí v povinnom očkovaní zmysel. Povinnosťou politikov je podľa neho presvedčiť ľudí, aby si chránili zdravie, no najskôr by mali spraviť všetko pre to, aby očkovanie nemuselo byť povinné. Jedným z projektov malo byť odmeňovanie starších ako 60 rokov za zaočkovanie.

Ak by však povinné očkovanie na Slovensku malo byť, tak Matovič tvrdí, že by sa malo postupovať podľa epidemiologického rizika a nie podľa profesií. „Nevidím pridanú hodnotu v tom, aby sa 20-ročný policajt alebo vojak očkovali,“ vyhlásil Matovič ešte pre Vianocami v relácii Ide o Pravdu.

Podobne sa na problematiku povinného očkovania pozerá aj zdravotnícky analytik Dušan Zachar. „Najvyšší úžitok pre celú spoločnosť je, keď sú primárne zaočkovaní rizikoví ľudia – jednak tí, pre ktorých môže koronavírus ľahšie spôsobiť až fatálne následky, čiže starší ľudia a pacienti s vážnymi pridruženými aj chronickými ochoreniami, a tí, ktorí sú v častom alebo intenzívnom kontakte práve s týmito najviac ohrozenými skupinami obyvateľstva,“ spresnil Zachar. Najviac ohrozené skupiny sú podľa neho zdravotníci a pracovníci v sociálnych službách. Pokuta za odmietnutie povinného očkovania dnes predstavuje 331 eur.

Ministrovi Lengvarskému však podľa jeho slov nestojí v zavedení povinného očkovania proti covidu nič. Podľa odborníka na medicínske právo Ivana Humeníka stačí, aby ho hlavný hygienik Ján Mikas právne predpísal vyhláškou.

Slovenská lekárska komora chce byť nápomocná pri riešení aktuálnej epidemickej situácie a iná cesta než povinné očkovanie vraj nie je, obzvlášť pre seniorov. Jej prezident Pavel Oravec navrhuje tiež zavedenie finančnej spoluúčasti neočkovaných pacientov pri liečbe covidu. Podľa lekárskej obce bude pandémia sezónne kolísať a svet sa naučí počítať ďalšie vlny. „Očkovaný pacient má oveľa menšiu vírusovú nálož, čiže aj šírenie vírusu je menšie a najmä priebeh ochorenia je ľahší. On to doma prekoná ako sopeľ. Čiže toto je ten dôvod, prečo tlačíme na to, aby ľudia boli očkovaní. Tá dávka bude štvrtá, piata, šiesta, pretože koronavírus mutuje – ako vírus chrípky,“ povedal Karol Mičko, prezident regionálnej lekárskej komory v Banskej Bystrici.

Referendum o povinnom očkovaní

Podľa strany Hlas by otázka, či by malo byť očkovanie proti covidu povinné, mala byť zodpovedaná v referende. Predseda tejto mimoparlamentnej strany Peter Pellegrini by otázku o povinnom očkovaní zaradil k referendovej otázke o predčasných voľbách. Reagoval tak na snahu strany Smer, aby sa národ v referende vyjadril k podpísaniu obrannej zmluvy s USA. „Tak by sme chceli navrhnúť, aby sme rozšírili okruh otázok aj o povinné očkovanie,“ spresnil Pellegrini.

Pellegrini tvrdí, že sa naňho obrátili členovia armády a doručili mu nariadenie, ktoré dostali pred Vianocami. V ňom im vedenie nariaďuje, aby boli do desiatich dní povinne zaočkovaní. „Očkovanie proti covidu musí byť na dobrovoľnom rozhodnutí človeka. Možno dáme otázku, že či by predmetom referenda nemala byť otázka, či ľudia sú, či nie sú za povinné očkovanie,“ dodal Pellegrini. Doplnil, že je zhrozený, „že na základe toho, že je niekto príslušníkom nejakej štátnej organizácie, sa musí dať aj zaočkovať, pretože by mu inak hrozili sankcie“.

Zodpovednosť prebral štát, odškodnenie mešká

No stále nie je vyriešená otázka odškodnenia za očkovanie. „Ak uvažujeme nad povinným očkovaním, je potrebné sa zamýšľať nad schémou odškodňovania v rámci povinného očkovania nielen proti covidu, ale aj proti ostatným chorobám, proti ktorým máme na Slovensku povinné očkovania,“ uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Dodala, že pri už existujúcich povinných očkovaniach na Slovensku absentuje právna schéma odškodňovania, čo nie je v súlade s Medzinárodným dohovorom o ľudských právach a biomedicíne.

Štát na seba v decembri prevzal pri očkovaní len časť zodpovednosti. Vyšiel tak v ústrety lekárom, ktorým prekážalo, že za prípadné nežiaduce účinky by museli byť zodpovední.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodala, že vzhľadom na to, že ide o dôležitú celospoločenskú otázku, „tak je potrebné zabezpečiť, aby sa ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti neobávali prípadnej zodpovednosti spôsobenej primárne vlastnosťami očkovacej látky použitej v rámci očkovacieho programu“.

Zákon však nehovorí nič o tom, ako sa bude odškodňovať za prípadné následky povinného očkovania a kto bude kontrolovať dodržiavanie zákona. Otázku odškodnenia za následky očkovania otvoril ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), ale doteraz ho štát nezaviedol.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #povinné očkovanie