SaS ani Za ľudí nepodporia program schôdze k referendu o obrannej dohode s USA

Koaličná SaS odmieta šírenie dezinformácií v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Program mimoriadnej schôdze parlamentu k referendu o dohode nepodporí. Rovnaký postoj avizuje strana Za ľudí.

15.01.2022 11:13
F-16, stíhačky, F16, armáda, letectvo Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

„SaS nepodporí program mimoriadnej schôdze, na ktorej chce Robert Fico a opozícia pokrytecky šíriť hoaxy. Je hanebné, keď zmluvu kritizujú smeráci a exsmeráci, ktorí sa na jej príprave podieľali,“ uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Strana Za ľudí to vidí podobne a rovnako hovorí o pokrytectve politikov opozičného Smeru a mimoparlamentného Hlasu-SD. Tvrdí, že aktuálny text dohody je ešte sprísnený v prospech Slovenska. „Cirkus s mimoriadnou schôdzou nepodporíme,“ dodala.

Mimoriadna schôdza parlamentu k vyhláseniu referenda o dohode s USA by sa mala konať v utorok. Inicioval ju Smer. V referende sa chce pýtať občanov, či súhlasia, aby parlament vyslovil súhlas s dohodou.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odobrila v stredu vláda. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť parlament. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou.

Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná, alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

lietadlo, Kuchyňa, F 16 Čítajte viac POLEMIKA: Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA
24 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #obranná dohoda