Heger: S krajinami ako Rusko by sa nemalo oslavovať, Žilinkovi prestávam rozumieť

Premiér Eduard Heger (OĽanO) prestáva rozumieť generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi a nechápe, prečo chce byť „štítom v rukách opozície".

15.01.2022 13:16 , aktualizované: 14:55
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (977)

Reagoval tak v diskusnej relácii Sobotné dialógy RTVS na Žilinkovu kritiku obrannej dohody s USA a tiež jeho účasť na oslavách 300. výročia ruskej prokuratúry v Moskve. Úlohou generálneho prokurátora je podľa predsedu vlády dohľad nad zákonnosťou a zahraničná politika je kompetenciou ministra zahraničia alebo prezidentky.

„S krajinami, ktoré majú problémy s rešpektovaním základných práv a slobôd, ktoré eskalujú vojenské napätie alebo narúšajú územnú celistvosť inej krajiny, by sme podľa mňa nemali oslavovať," povedal Heger.

Zároveň sa sa pýta, či sa Žilinka s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom rozprával o tom, prečo sa dostal na sankčný zoznam Európskej únie a čo s tým chce urobiť. „Mali sme tlmočiť tie pozície a výhrady Európskej únie k postupom a rozhodnutiam, pre ktoré bola daná osoba zaradená na sankčný zoznam," skonštatoval premiér.

Heger má tiež pochybnosti v súvislosti s dohodou o spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti, ktorej nadviazanie mal v Rusku Žilinka s Krasnovom dohodnúť. Upozornil, že kybernetické hrozby prichádzajú aj zo strany Ruska.

„Často sa bavíme s lídrami krajín EÚ práve o narušovaní nášho kyberpriestoru a hovoríme o tom, ako sa chrániť pred hrozbami a, žiaľ, tieto hrozby prichádzajú aj z prostredia Ruskej federácie. Toto vo mne vyvoláva ešte väčšie pochybnosti,“ povedal na margo dohody, ktorú Žilinka avizoval po kritike jeho cesty do Ruska.

Heger zároveň povedal, že na oslavách v Moskve bol okrem slovenského generálneho prokurátora z krajín EÚ len slovinský. „Iné krajiny tam poslali výrazne nižších zástupcov," dodal predseda vlády.

Žilinka na slová premiéra Hegera reagoval krátkym statusom na sociálnej sieti. Hegera uistil, že nie je a nikdy nebude štítom brániacim záujmy politikov, či už koaličných alebo opozičných. „Som a vždy budem výlučne štítom chrániacim práva a zákonom chránené záujmy fyzických a právnických osôb a štátu, ako mi to ukladá Ústava SR,“ dodal Žilinka v statuse.

žilinka moskva Čítajte viac Žilinka sa ozval z Moskvy, odmieta čierno-biele videnie sveta

Na margo obrannej dohody s USA Heger vyhlásil, že ide len o rámcovú zmluvu. „Americká armáda nemôže doviezť na Slovensko na základe rámcovej dohody nič,“ zdôraznil s tým, že zmluva upravuje len všeobecné podmienky a na ich základe sa bude rokovať o prípadných budúcich dohodách, ktoré sa ešte budú schvaľovať vládou a parlamentom.

Slovensko v rámci obrannej dohody podľa premiéra vyrokovalo lepšie podmienky ako okolité štáty. Doplnil, že SR bola poslednou krajinou na východnej hranici NATO, ktorá takúto dohodu nemala.

„SR ako jediná krajina má mať jednoznačne zadefinovanú kategóriu, že sa budú oznamovať trestné činy (vojenského personálu USA), pri ktorých je trestná sadzba do troch rokov. Čiže, aj tie malé," vysvetlil Heger. Zároveň uviedol, že lepšie podmienky v porovnaní s okolitými krajinami boli aj dôvodom, prečo dohodu bez problémov schválila vláda.

Podotkol, že aktuálne je na Slovensku napríklad 20 alebo 30 ruských vojakov. „Starajú sa nám o štyri lietadlá, štyri migy. Títo vojaci majú voľný pohyb po Slovensku a stojí nás to 50 miliónov eur ročne,“ podčiarkol.

Pripomenul, že zmluva začala vznikať už za predchádzajúcej vlády. Zdôraznil, že jeho kabinetu sa podarilo dosiahnuť lepšie podmienky aj v porovnaní s inými krajinami. Kritiku súčasnej opozície označil za pokrytectvo.

Podotkol, že práve predchádzajúca vláda rozhodla o nákupe amerických stíhačiek, pričom pre ne potrebujeme zrekonštruovať letiská, na čo by mali USA poskytnúť Slovensku v zmysle dohody financie.

lietadlo, Kuchyňa, F 16 Čítajte viac POLEMIKA: Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA
977 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Eduard Heger