Zara Rutherford pristála v Senici. Snaží sa ako najmladšia žena v histórii obletieť sama svet

Na Slovensko do Senice priletela krátko pred 14. hodinou 19-ročná Zara Rutherford, ktorá sa snaží ako najmladšia žena v histórii obletieť svet sólo. Prílet do Senice bol niekoľkokrát pre počasie odložený.

15.01.2022 14:15 , aktualizované: 15:19
Zara Rutherford Foto: ,
Zara Rutherford počas pristávania na letisku v Senici 15. januára 2022
debata (23)

Rutherford si vybrala na svoj let, ktorý má ambíciu prekonať Guinnessov svetový rekord, ultraľahké lietadlo Shark, ktorého výrobca SHARK.AERO sídli na letisku v Senici.

Jej pokus o rekord sa začal vlani 18. augusta. Z Belgicka, preletela cez Írsko na Island, do Grónska, cez oceán do Kanady a New Yorku. Pozdĺž východného pobrežia USA letela až do Kolumbie a zase západným pobrežím na Aljašku.

VIDEO: Rozhovor so Zarou Rutherford.
Video

Po mesačnom čakaní na lepšie počasie preletela z Aljašky cez Beringovu úžinu do Ruska, a zase trvalo mesiac kým sa dostala cez Sibír do Vladivostoku. Odtiaľ do Južnej Kórei, na Taiwan, Filipíny, Borneo, do Jakarty. Potom preletela z Indonézie do Singapuru, na Srí Lanku, a Silvester a Nový rok oslávila v Indii. V Dubaji absolvovala konferenciu na výstave Expo, a navštívila aj slovenský pavilón.

Teraz pribudlo v jej itinerári Slovensko. Navštívila vyše 20 krajín a pristála na viac ako 40 letiskách z plánovaných 52. Čelila rôznym výzvam súvisiacim s počasím, letela pri plus 35°C v púštnych oblastiach USA, pri mínus 35°C na Sibíri, vyhýbala sa tornádam v Amerike aj na Filipínach, oblastiam s nízkou dohľadnosťou kvôli požiarom, smogu a búrkam.

Zara Rutherford počas tlačového brífingu na...
Zara Rutherford počas pristávania na letisku v...
+8Zara Rutherford po pristátí na letisku v Senici...

Niektoré plánované krajiny vynechala, kvôli problémom s administratívou a cestovnými povoleniami i kvôli pandémii. Svojou cestou a príkladom chce pritiahnuť viac žien k letectvu, ale tiež technike, matematike a vedám. Ďalšou zastávkou Zary Rutherford bude Praha, kam má odletieť zajtra.

Zara Rutherford, Belgicko, cesta okolo sveta, pilotka, svetový rekord Čítajte viac Vladimír Pekár: Slovenské lietadlo pomáha prekonať svetový rekord

VIDEO: Zara Rutherford počas brífingu na letisku v Senici 15. januára 2022

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Zara Rutherford