Chudobnejšie štáty už dostali miliardu vakcín. Nestačí to

Program COVAX doručil chudobnejším krajinám už jednu miliardu vakcín. Nestačí to, polovica svetovej populácie nedostala ešte ani jednu dávku. Novým cieľom je zaočkovať 70 percent ľudí sveta do polovice roka 2022, pôvodných 40 percent do konca roku 2021 sa nedosiahlo.

16.01.2022 07:30 , aktualizované: 21:23
debata (61)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:23 Francúzsky parlament v nedeľu schválil zákon, ktorý znemožní nezaočkovaným ľuďom vstup do reštaurácií, kultúrnych a športových zariadení či diaľkových dopravných spojov. Vo Francúzsku sa teraz šíri vysoko nákazlivý variant omikron, za uplynulý deň pribudlo v tejto krajine so 67 miliónmi obyvateľov 278 129 nových prípadov infekcie.

Dolná komora parlamentu v nedeľu odsúhlasila nové vládne opatrenia na boj proti koronavírusu pomerom 215 hlasov k 58. Najvýznam­nejšou súčasťou opatrenia je zavedenie očkovacieho pasu, ktorý budú musieť všetci ľudia starší ako 16 rokov ukázať, ak budú chcieť navštíviť rôzne verejné miesta, ako sú reštaurácie, kaviarne či kiná. Potvrdenie o plnom zaočkovaní bude potrebné aj pre diaľkové vlakové spoje a všetky vnútroštátne lety.

Predpokladá sa, že zákon nadobudne v blízkej dobe platnosť. Doposiaľ mohli nezaočkovaní ľudia vo Francúzsku navštevovať verejné zariadenia po predložení negatívneho testu na koronavírus. Plne zaočkovaných je vo Francúzsku takmer 78 percent populácie, oznámilo v sobotu ministerstvo zdravotníctva.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý podľa očakávania bude v aprílových prezidentských voľbách obhajovať svoj mandát, v rozhovore s denníkom Le Parisien začiatkom tohto mesiaca vyhlásil, že je odhodlaný naštvať nezaočkovaných a maximálne im skomplikovať život.

V sobotu proti zákonu demonštrovali v Paríži a ďalších francúzskych mestách tisíce ľudí, bolo ich ale podstatne menej ako pred týždňom. Francúzsko v súčasnosti zápasí s piatou vlnou epidémie covidu, pričom denné prírastky opakovane prekračujú 300-tisíc. Počet pacientov s vážnym priebehom ochorenia na jednotkách intenzívnej starostlivosti je ale podstatne nižší, než bol pri prvej vlne epidémie v marci a apríli 2020. (ap, reuters, čtk)

17:02 Na Malte sa konal v nedeľu doposiaľ najväčší protest proti pandemickým opatreniam. V metropole Valletta pochodovali stovky ľudí, ktorí protestovali proti novým opatreniam, na základe ktorých môžu reštaurácie, bary, fitnescentrá a ďalšie prevádzky navštevovať iba ľudia s platným covidpasom.

Nedeľňajší protest zorganizovala skupina malých politických strán. Avšak nové opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti v pondelok, kritizuje aj najväčšia opozičná strana Národná strana, podľa ktorej opatrenia narúšajú rovnováhu medzi verejným zdravím a slobodou ľudí, a to najmä preto, že na Malte je zaočkovaný dostatočný počet občanov.

Za nové opatrenia vystúpil maltský minister zdravotníctva Chris Fearne, podľa ktorého sú potrebné na boj proti koronavírusovému variantu omikron. Ten je v súčasnosti zodpovedný za vyše 90 percent nových prípadov nákazy.

Mnohí účastníci nedeľňajších protestov kričali heslá ako „sloboda“ a „žiadne green passy“, alebo niesli transparenty, na ktorých stálo „Je toto naozaj o zdraví?“, či „moje telo nevlastní štát“. Väčšina demonštrantov však mala počas protestu nasadené rúška, pričom polícia ľudí, ktorí rúška nemali, upozorňovala.

Malta je pritom jednou z krajín Európskej únie s najvyššou mierou zaočkovanosti proti koronavírusu. Zaočkovaných je približne 95 percent maltskej populácie a do nedele boli treťou posilňujúcou dávkou zaočkované až tri štvrtiny obyvateľstva, vyplýva z údajov maltského ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie zaznamenali na Malte 502 úmrtí súvisiacich s covidom. Denný počet nových prípadov dosiahol svoj vrchol 29. decembra, keď v krajine pribudlo 1 337 novonaka­zených. Odvtedy počet nových infekcií klesá, pričom v nedeľu Malta zaznamenala 301 nových prípadov nákazy koronavírusom a dve súvisiace úmrtia. (reuters, tasr)

16:06 Rakúska vláda v nedeľu predstavila pozmenený návrh legislatívy o povinnom očkovaní proti koronavírusu. Povinne sa podľa nového plánu budú musieť očkovať obyvatelia vo veku od 18 rokov a nie od 14 rokov, ako vláda pôvodne zamýšľala. Kľúčové aspekty plánu však zostávajú aj v konečnej verzii. Vláda chce, aby ju parlament schválil vo štvrtok. Legislatíva o povinnej vakcinácii proti koronavírusu by v Rakúsku mala nadobudnúť účinnosť na začiatku februára.

Rakúske úrady budú najprv písomne informovať všetky domácnosti o nových pravidlách. Od polovice marca začne polícia pri bežných kontrolách overovať aj to, či ľudia sú zaočkovaní. Ľudia, ktorí nebudú môcť predložiť doklad o zaočkovaní, budú písomne vyzvaní, aby to urobili a ak doklad ani potom nepredložia, dostanú pokutu 600 eur.

Ak rakúske úrady dospejú k záveru, že pokrok v oblasti zaočkovanosti nie je dostatočný, pošlú upomienku tým, ktorí ešte nie sú vakcinovaní. Ak ani to nebude fungovať, dostanú predvolanie na očkovanie, a ak sa nedostavia, uložia im pokutu. Pokuty môžu dosiahnuť sumu 3 600 eur na osobu. (sita, ap)

15:15 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 6 379 na celkových 3 754 458. Vyplýva to z nedeľňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo za tento čas ďalších 88 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 98 283. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 2 359 ľudí, od začiatku pandémie ich je 3 553 642. (tasr)

13:52 Dánsko zrušilo viaceré protipandemické reštrikcie a od nedele povolilo opätovné otvorenie niektorých verejných zariadení napriek tomu, že sa v krajine šíri variant koronavírusu omikron. Návštevníkov môžu opäť privítať kiná, múzea a divadlá. Obmedzený počet divákov môže byť aj na interiérových a exteriérových športových podujatiach.

Návštevníci verejných zariadení v Dánsku však musia nosiť rúška a predkladať doklady o zaočkovaní alebo nedávnom zotavení sa z ochorenia alebo negatívny výsledok testu na koronavírus. Dánska premiéra Mette Frederiksenová v stredu uviedla, že zrušenie reštrikcií je založené na odporúčaniach vládnej poradnej skupiny expertov a vláda sa podľa jej slov bude aj naďalej riadiť odporúčaniami tohto panelu. Variant koronavírusu omikron sa šíri rýchlejšie ako iné varianty, ale podľa prvotných štúdií pravdepodobne spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia. (sita, ap)

13:25 Košický samosprávny kraj začal v nedeľu pilotne očkovať deti vo vekovej kategórii od 5 do 11 rokov vo Veľkokapacitnom očkovacom centre na Ostrovského ulici v Košiciach. Rodičia svoje deti prihlasovali cez Národné centrum zdravotníckych informácií a kapacita na nedeľu bola plne obsadená. V centre bol prítomný pediater a deti dostávali tzv. pediatrické vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktoré zdravotníci aplikovali špeciálnymi ihlami určenými pre deti.

Očkovanie detí Čítajte viac Deti pri očkovaní zabávajú postavičky z Haravary

12:25 Otvorenie škôl sa podľa ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS) Slovensku nevypomstí. Zároveň v relácii V politike na televízii TA3 poukázal na to, že školy ovplyvňujú opatrenia proti šíreniu koronavírusu posledné dva roky. Zdôraznil, že prípadné zatváranie škôl by určite vetovali.

Podľa neho by malo prísť iné riešenie, ako sú samotesty. Poukázal na to, že regionálni hygienici majú možnosť zatvoriť školu, ak v nej prepukne nákaza. Zároveň podotkol, že nespochybňuje odbornú zdatnosť konzília v oblasti koronavírusu, avšak pokiaľ v konzíliu nebude sedieť ekonóm, psychológ, sociológ či pedagóg, nebudú pre neho rozhodnutia tohto orgánu relevantné.

„Ako dlho chceme nevzdelávať deti? Pokiaľ tu budeme mať posledného nakazaného? Veď my už druhý rok deti nevzdelávame alebo ich vzdelávame veľmi obmedzene cez kadejaké online prístupy,“ zhodnotil s tým, že deti patria do školy. (sita)

11:21 Dovedna 9 210 nových prípadov nákazy koronavírusom odhalili laboratóriá v sobotu v Českej republike. Ide o najväčší počet nakazených za víkendový deň od 4. decembra. Vyplýva to z aktuálnych údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Počet hospitalizovaných s koronavírusom klesá. Podľa informácií na webe ministerstva je ich aktuálne 1 599. V piatok ich bolo 1 802. Vo vážnom stave je 312 pacientov.

Laboratóriá v Česku vykonali v sobotu 53 570 PCR testov a 14 919 antigénnych testov. Incidencia – počet pozitívne testovaných na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní – mierne stúpla na hodnotu 587. Od začiatku pandémie koronavírusu sa v ČR nakazilo vyše 2,5 milióna ľudí, z toho 36 853 v súvislosti s covidom zomrelo.

Od pondelka 17. januára začne vo firmách v Česku plošné antigénne testovanie. Bude prebiehať dvakrát týždenne a je povinné pre očkované aj neočkované osoby. Pokiaľ zamestnancovi vyjde pozitívny výsledok, musí opustiť pracovisko a nastúpiť do päťdňovej karantény, ktorú je možné ukončiť negatívnym PCR testom. (mzcr.cz, tn.nova.cz, tasr)

10:04 Za sobotu odhalilo PCR testovanie na Slovensku 3 208 nových prípadov koronavírusu pri 12 981 vykonaných testoch, viac ako 61 percent z nich nebolo zaočkovaných. Pozitivita PCR testovania dosiahla 24,7 percenta. Pribudlo 48 úmrtí na covid, počet hospitalizácií za posledný deň klesol o dvoch, v nemocniciach je 1 803 pacientov s koronavírusom.

Koronavírus / Testovanie / Covid / Čítajte viac Pribudlo 48 úmrtí a vyše 3 200 prípadov covidu

9:42 Irán oznámil prvé obete po nákaze koronavírusovým variantom omikron. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že kvôli omikronu zomreli traja ľudia, celkom laboratóriá nový variant odhalili u viac ako 1 100 osôb. Napriek hospodárskej kríze preto vláda plánuje ďalšie prísne reštrikcie.

Pandémia covidu zasiahla Irán najviac zo všetkých krajín na Blízkom východe, od roku 2020 zomrelo kvôli vírusu SARS-CoV-2 vyše 132-tisíc ľudí. Najnáročnejšie obdobie zažila táto krajina s 84 miliónmi obyvateľov vlani v lete, vtedy denne umierali stovky pacientov s covidom. Rekordná bilancia z 24. augusta hovorila o 709 úmrtiach v priebehu jediného dňa.

V posledných mesiacoch sa epidemická situácia v Iráne mierne zlepšila, čo ale môže zmeniť nástup omikronu. Prvé prípady tohto variantu úrady ohlásili v decembri. Zaočkovaných proti covidu je v Iráne asi 60 percent obyvateľov. Tretiu dávku zatiaľ dostalo asi 12 miliónov ľudí. V krajine sa používa predovšetkým čínska vakcína Sinopharm a ruský Sputnik V, ale aj vakcína od spoločnosti AstraZeneca. (dpa, čtk)

9:37 Sedemdňová incidencia, teda počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na 100-tisíc obyvateľov za týždeň, po prvý raz v Nemecku prekonala hranicu 500. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Týždňová incidencia v Nemecku v nedeľu dosiahla hodnotu 515,7. Predošlý deň bola táto hodnota 497,1 a pred týždňom 362,7. Za posledných 24 hodín v Nemecku zaznamenali 52 504 nových prípadov infekcie. Pred presne týždňom bol denný prírastok nakazených 36 552.

Údaje zverejnené v nedeľu tiež ukázali, že za posledných 24 hodín v krajine zomrelo ďalších 47 ľudí v súvislosti s koronavírusom. Pred týždňom bolo úmrtí 77.

Od začiatku pandémie zachytili testy v Nemecku 7 965 977 infekcií vírusom SARS-CoV-2. Počet ľudí, ktorí zomreli na covid alebo s covidom, stúpol na 115 619. Z ocho­renia sa vyliečilo 6 963 700 ľudí. Podľa piatkovej správy RKI dosiahol počet ľudí v nemocniciach za posledných sedem dní na 100-tisíc obyvateľov 3,23. Cez víkend sa tento údaj neaktualizuje. (rki, dpa, tasr)

8:42 Tisíce ľudí sa v sobotu zhromaždili po celom Nemecku – niektorí demonštrovali proti vládnym obmedzeniam zavedeným na zastavenie šírenia koronavírusu, iní protestovali proti antivakcinačnému hnutiu.

Vyše tisíc ľudí sa stretlo v Hamburgu a približne 2 500 vo Freiburgu v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Vyšli protestovať proti „konšpiračným ideológiám“, ako uviedli organizátori.

Zhromaždenie v Hamburgu sa nieslo pod heslom „solidarita a osveta namiesto konšpiračných ideológií“. Pôvodne bolo plánované ako demonštrácia proti protestu antivakcinačných aktivistov, ktorých sa očakávalo do 15-tisíc.

Napriek policajnému zákazu antivakcinačnej akcie sa pred múzeom Hamburger Kunsthalle zišli tisíce ľudí protestujúcich proti covidovým obmedzeniam. Polícia odhadla, že popoludní ich tam bolo asi 3-tisíc. Väčšina z nich nemala rúška a vypukli potýčky.

Vo Freiburgu bolo protestujúcich proti konšpiráciám menej než ľudí demonštrujúcich proti obmedzeniam, ktorých prišlo približne 6-tisíc. Polícia v tomto meste nezaznamenala žiadne veľké incidenty. Dodala, že zaistila, aby sa obe demonštrácie nedostali do kontaktu.

V západonemeckom meste Düsseldorf protestovalo vyše 7-tisíc ľudí proti povinnému očkovaniu. Policajný hovorca v sobotu večer uviedol, že demonštrácia je zatiaľ „pokojná a do veľkej miery bez narušujúcich momentov“. Jedného účastníka vzali do väzby, pretože mal pri sebe nôž, čo polícia zistila pri bezpečnostných kontrolách po porušení pravidla mať na tvári rúško.

Šéf nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy Thomas Haldenwang predtým varoval, že medzi protestujúcimi proti vládnej politike počas pandémie sú osoby, ktoré predstavujú novú hrozbu. Už ich podľa neho nemožno charakterizovať ako krajných pravičiarov či krajných ľavičiarov, ale ako ľudí „zásadne odmietajúcich náš demokratický štátny systém“.

Haldenwang povedal, že títo extrémisti nepotrebujú konkrétnu tému a že pandémia je len najnovšou témou, ktorej sa chytili. „Či je to koronavírus, utečenecká politika alebo katastrofálne záplavy. Niektorí z týchto ľudí sa pokúšajú vyvolať dojem, že štát zlyháva a nič nerobí,“ vysvetlil Haldenwang. (dpa, tasr)

7:30 Program COVAX na spravodlivé prerozdeľovanie vakcín proti koronavírusu, ktorý má zaistiť dodávky chudobnejším krajinám a ktorý podporuje OSN, dosiahol v sobotu míľnik – jednu miliardu doručených dávok. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Tento míľnik oznámilo Gavi – združenie vlád, spoločností, nadácií a agentúr OSN, ktoré riadi spomínaný program COVAX.

Miliardtá dávka sa nachádzala v zásielke, ktorá dorazila v sobotu do Rwandy, uviedlo združenie Gavi.

Program COVAX poskytol vakcíny už 144 krajinám a dostal na to vo forme darov vyše desať miliárd dolárov.

Šéf Gavi Seth Berkley upozornil, že distribúcia vakcín je stále veľmi nerovnomerná a že 49 percent svetovej populácie ešte nedostalo ani jedinú dávku.

„Pandémia stále trvá a my zdvojnásobíme úsilie o odstránenie priepasti v rozdeľovaní vakcín,“ povedal Berkley. Vysvetlil, že chcú získať peniaze na čo najrýchlejšie doručenie dávok vakcín najmä do najviac ohrozených krajín.

Cieľ zaočkovať 40 percent obyvateľstva vo všetkých krajinách sveta do konca roka 2021 sa v niektorých štátoch nesplnil, takže teraz je cieľom zaočkovať 70 percent ľudí do polovice roka 2022.

V mnohých afrických krajinách však bolo zatiaľ podaných sotva desať dávok na 100 obyvateľov. Pre porovnanie, v Nemecku bolo podaných 185 dávok na 100 obyvateľov, ukazujú údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

COVAX vznikol v roku 2020 na podporu výskumu vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Pôvodnou myšlienkou bolo, že program má zaistiť spravodlivé rozdeľovanie vakcín po celom svete. Bohaté krajiny však súbežne podpísali samostatné zmluvy s výrobcami očkovacích látok a nakúpili väčšinu ich produkcie, píše DPA.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus