Bödör ide na slobodu. Súd hovorí o prieťahoch a zásahu do práva na osobnú slobodu

Norbert Bödör nejde do väzby, rozhodol v nedeľu Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Ten rozhodoval o jeho väzbe v kauze Valčeky. Rozhodnutie nie je právoplatné.

16.01.2022 09:06 , aktualizované: 17.01.2022 14:33
Norbert Bödör / Marek Para / Foto: ,
Vľavo Norbert Bödör spolu so svojím advokátom Marekom Parom odchádzajú zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 16. januára 2022
debata (479)

Len vo štvrtok prepustili nitrianskeho oligarchu z väzby, keď ho po niekoľkých hodinách polícia opäť zadržala. Tentoraz v kauze Valčeky, v ktorej ide o fiktívne dodávky ocele. V tej figuruje aj synovec bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu (vtedy Smer, dnes nez., Hlas).

Bödöra vypočuli ešte vo štvrtok na policajnom prezídiu a vyšetrovateľ v piatok požiadal o väzbu. V sobotu súhlasil aj dozorujúci prokurátor a v nedeľu o väzbe rozhodoval Špecializovaný trestný súd.

Video: Bödör ide na slobodu.
Video

„Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súd nevyhovel návrhu prokurátora na vzatie do väzby obvineného Ing. N. B. a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Sudca, okrem iného, konštatoval, že väzobné stíhanie obvineného Ing. N. B. v tejto trestnej veci, v ktorej je stíhaný pre prečin a v ktorej boli zistené prieťahy, by predstavoval neoprávnený a neprípustný zásah do ústavou garantovaného práva na osobnú slobodu, keďže navrhované väzobné stíhanie by malo nasledovať bezprostredne po výkone väzby obvineného v inej zbiehajúcej trestnej veci, ktorá trvala vyše 19 mesiacov,“ informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Najvyšší súd vo štvrtok 20. januára od 13:00. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní súdu zverejneného v pondelok.

Video: Nitrianskeho oligarchu Bödöra priviezli na súd v Pezinku.

Video

Úrad špeciálnej prokuratúry v stanovisku zdôrazňuje, že „všetky súdy – Špecializovaný trestný súd a Najvyšší súd SR – ktoré opakovane rozhodovali o väzbe obvineného, potvrdili dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ako aj jednotlivých väzobných dôvodov, a to aj po podaní obžaloby vo veci Dobytkár“.

„Inými slovami, potvrdili správnosť a zákonnosť konania vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry. K nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky prišlo výlučne z dôvodu formálno-procesnej chyby Špecializovaného trestného súdu pri rozhodovaní o predĺžení väzby, spočívajúcej v spornom výklade detailných ustanovení rozvrhu práce Špecializovaného trestného súdu. Aj v aktuálne posudzovanom prípade (korupcia v kauze Valčeky) súd nijako nespochybnil dôvodnosť vedeného trestného stíhania obvineného N. B.,“ dodala Špeciálna prokuratúra.

Bödör bol zadržaný ešte 3. júla 2020 a v rámci akcie Dobytkár bol obvinený z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Špecializovaný trestný súd ho najprv 5. júla nechal na slobode, ale Najvyšší súd ho 9. júla poslal do väzby, v ktorej bol až do štvrtka 13. januára 2022.

Podľa právneho zástupcu Mareka Paru v spise „nie je nič prekvapivé“. „V súčasnosti musíme počkať na rozhodnutie súdu,“ povedal Para s tým, že ide o „reťazenie väzby“.

Bödörov advokát tvrdí, že ide o účelové konanie zo strany prokuratúry. Dodal, že jeho klient hovorí o nevinne v tejto kauze.

Video: Advokát hovorí o priebehu vyšetrovania v kauze Valčeky.
Video

Viac videí a relácií si pozrite v TV Pravda.ďalšie vi­deá

Už 5. augusta 2021 bol spolu s ďalšími siedmimi spoluobvinenými v tejto trestnej veci aj obžalovaný. Špecializovaný trestný súd následne 20. decembra 2021 informoval o termíne hlavného pojednávania, ktoré sa začne 25. februára v Banskej Bystrici.

Počas pobytu vo väzbe ale Bödörovi pribudli ďalšie dve obvinenia. V rámci akcie Očistec mu bolo 5. novembra 2020 vznesené obvinenie zo založenia, zosnovania a z podporovania zločineckej skupiny a ďalšie korupčné trestné činy.

Zločineckej skupine zloženej z príslušníkov bezpečnostných zborov mal Bödör podľa polície dokonca šéfovať. Aj táto kauza už smeruje na súd. Prokurátor totiž 21. decembra podal na Bödöra a ďalších jeho desiatich spoluobvinených obžalobu celkovo pre 20 skutkov.

robert fico Čítajte viac Fico o zadržaní Bödöra: Je to fašizmus. Neprekvapil ma, reaguje Mikulec

© Autorské práva vyhradené

479 debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Bödör