Poslanci OĽaNO postavili pacientov na nohy. Lieky od špecialistov im už nepredpíše 'obvoďák'

Pacient musí ísť za špecialistami, aby sa dostal k liekom. Návštevy a predpisovanie extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov, tvrdia poslanci OĽaNO, ktorí to presadili.

16.01.2022 09:20 , aktualizované: 15:17
debata (381)

Všeobecní lekári od začiatku roka nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Pacient musí za lekármi cestovať, aby sa dostali k liekom.

Zmenu presadili poslanci za klub OĽaNO Eva Horváthová, Marek Šefčík a Marek Krajčí. Tvrdia, že predpisovanie liekov od špecialistov extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov a zbytočne sa zvyšuje ich návštevnosť.

Odvolávajú sa aj na závery Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, podľa ktorých delegovaná preskripcia (predpisovanie) tvorí až 55 percent celkovej preskripcie všeobecných lekárov a uberá im priemerne dve hodiny ordinačných hodín. Jediným riešením v tejto veci bolo podľa poslancov jednoznačne legislatívne vymedziť povinnosť preskripcie liekov indikujúcim lekárom.

„Odborný lekár nielen liek indikuje, ale ho pacientovi aj predpíše,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Rezort si od toho sľubuje, že sa zvýši medicínska a právna bezpečnosť pacienta aj indikujúceho, teda predpisujúceho lekára. „Pacient nebude nútený kvôli preskripcii lieku, ktorý indikuje odborný lekár, navštevovať všeobecného lekára,“ ozrejmila Eliášová. Dodala, že predpisujúci lekár má povinnosť predpísať pacientovi eRecept.

„Polymorbidní klienti zariadení sociálnych služieb zrejme zostanú o dva mesiace bez liekov a plienok, lebo všeobecný lekár, ktorého zväčša majú títo klienti spoločného a mohol im predpisovať lieky po dohode s odborným lekárom, to už nebude môcť robiť. A keďže odborného lekára má každý klient iného, viete si predstaviť, ako by mohlo zariadenie sociálnych služieb túto komunikáciu každý mesiac zvládnuť? Ja si to predstaviť neviem, lebo je to nevykonateľné!“ hovorí o problémoch nového nariadenia v praxi Anna Ghannamová, šéfka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR.

Na problémy s predpisovaním liekov poukázala aj prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti primárka Eva Goncalvesová. „Polymorbídny starší pacient navštevuje viacerých špecialistov. Pacient si bude musieť strážiť, aby mal všetky lieky. Nemôže tak spraviť u jedného lekára, ale u mnohých,“ podotkla Goncalvesová.

Pacient teda s jedným problémom, predpísaním liekov bude musieť navštíviť jednotlivé ambulancie kardiológa, neurológa, diabetológa či očného.

„Všetkých bude musieť kontaktovať a všade dostane recept a pokyn na opakované užívanie lieku – ale všetko v iných termínoch, a tak sa tento nekonečný kolotoč bude opakovať. Pacienti budú chodiť po svojich špecialistoch, ktorých majú v rôznych okresných mestách, namiesto toho, aby vec vybavili vo svojej obci,“ upozorňuje Goncalvesová. Doplnila, že nikto nepochybuje o tom, že všeobecní lekári majú množstvo administratív­nej práce.

„Vraj ak si to odborná prax vyžiada, tak to rezort zmení. A čo tak hovoriť s odbornou praxou pred zmenou zákona? Ale to by museli sekretariáty ministrov inak pracovať. Máme tam žiadosť o stretnutie s ministrom od 10. 12. 2021 a volám tam týždenne! Baví vás to, takto nás a klientov stresovať?“ pokračuje Ghannamová.

Zväz ambulantných poskytovateľov varuje, že zmena môže byť príčinou zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. „Máme totiž opodstatnené obavy z počiatočnej ťažkej implementácie zmeny preskripcie, ktorá môže byť príčinou zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Pre niektorých môže táto zmena znamenať zbytočnú logistickú záťaž v zmysle nutnosti návštevy viacerých lekárov špecialistov len na účel predpisu chronickej liečby,“ priblížila prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

Situáciu kritizovala aj strana Hlas, poukázala aj na ďalšie problémy, ktoré z toho vyplývajú. „Na problém narážajú aj nemocnice a prepúšťaní pacienti. Nemocnica dnes musí vybaviť odchádzajúceho pacienta receptom na potrebné lieky, ale už dnes je jasné, že prepúšťajúci lekári mnohé lieky predpísať nemôžu. A už vôbec nemôžu predpísať lieky, ktoré síce pacient potrebuje, ale musí ich predpísať špecialista z iného odboru,“ uviedol poslanec Richard Raši.

Ďalší problém vyskočí, keď špecialista nemá zmluvu s niektorou z poisťovní. Ak recept predpíše, tak s plnou úhradou pacienta, aj keď je liek v zozname liekov, ktoré poisťovne čiastočne alebo celé preplácajú.

Poslanec Marek Krajči (OĽaNO) však tvrdí, že pre pacienta sa nič podstatné nemení. „Jeho všeobecný lekár mu bude aj naďalej predpisovať všetky lieky na základe odporučenia špecialistu z roku 2021. Pozitívna zmena pre pacienta, ktorá nastane, je, že keď pôjde k svojmu odbornému lekárovi v roku 2022, už nemusí ísť po vyšetrení pre predpísanie liekov k svojmu všeobecnému lekárovi, ale rovno si ich pôjde vyzdvihnúť do lekárne. Recept mu totiž hneď vystaví jeho špecialista. Ten vystaví opakujúci sa recept, vďaka ktorému si pacient bez návštevy lekára môže pravidelne vyzdvihovať svoje lieky v lekárni až do doby, kedy si ho špecialista opätovne nepozve na vyšetrenie alebo telefonickú konzultáciu jeho zdravotného stavu,“ vysvetlil Krajči pre Pravdu.

Upozorňuje, že šíriť v núdzovom stave poplašnú správu, že pacientovi už nemôže predpísať lieky jeho všeobecný lekár, na základe ktorej sa môže stať, že sa pacient nedostane ku svojej liečbe, je trestný čin. „Zároveň vyzývame všetkých všeobecných lekárov, aby tak ako minulý rok, predpisovali na základe odporučenia špecialistov svojim pacientom lieky až do doby, pokým je odporučenie špecialistu z minulého roka platné,“ reagoval bývalý minister zdravotníctva.

© Autorské práva vyhradené

381 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient