Fico kritizuje zmluvu s USA, Korčok hovorí o zavádzaní a šírení strachu

Predseda Smeru Robert Fico v nedeľnej relácii RTVS O päť minút dvanásť uviedol, že obranná dohoda s USA odovzdáva slovenské letiská i vzdušný priestor cudzím ozbrojeným silám, umožňuje nástup ozbrojených síl USA na Slovensko a približuje USA k ruskej hranici. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) to odmieta.

16.01.2022 13:37 , aktualizované: 14:21
Robert Fico Foto: ,
Poslanec Robert Fico (Smer)
debata (447)

Korčok vyhlásil, že Fico zavádza. Deklaroval, že na základe tejto zmluvy na územie SR nevstúpi ani jeden vojak cudzieho štátu bez toho, aby o tom nerozhodovala Národná rada. „Zmluva, ktorú vláda schválila, nie je žiadna politická deklarácia,“ podotkol Fico s tým, že garantuje kompletnú kontrolu USA nad vzdušným priestorom SR. Označil ju za nevýhodnú a zbytočnú.

Tvrdí, že v nej absentuje reciprocita, zasahuje do zvrchovanosti SR a je súčasťou geopolitického boja. Viackrát zopakoval, že ozbrojené sily USA dostanú k dispozícii naše letiská a budú ich môcť využiť aj na svoje účely. Vláda podľa Fica pri zmluve plne rešpektovala návrh zo strany USA. Jedinú cestu vidí v tom, že zmluvu odmietne NR SR a bude sa o nej nanovo rokovať.

„Vo všetkom, čo ste povedali, zavádzate,“ reagoval Korčok. Deklaroval, že na základe tejto zmluvy „nevstúpi na územie SR ani noha“ a že dohoda neobmedzuje právomoc NR SR rozhodovať o prítomnosti cudzích vojsk na Slovensku. Zdôraznil, že zmluva prešla riadnym procesom v zmysle Ústavy SR.

Podotkol, že dlhodobo veľká časť slovenskej politickej scény kultivuje negatívny postoj k USA a že opozícia si zo zmluvy vyberá len to, čo sa jej hodí. „Vy Slovákov strašíte. O nič iné vám nejde, ako dostať USA do polohy agresora,“ povedal.

V súvislosti s názormi v koalícii Korčok uviedol, že aj partneri môžu mať otázky a budú o tom diskutovať. Ocenil, že za ňu hlasovali všetci členovia vlády. Ak sa prezidentka Zuzana Čaputová obráti so zmluvou na Ústavný súd, budú sa s tým musieť vyrovnať. Poznamenal pritom, že zmluvu pripomienkoval aj rezort spravodlivosti či legislatívna rada vlády a nenašli v nej rozpor s ústavou.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Heger s Kollárom idú k Čaputovej. Téma: obranná zmluva s USA

Vicepremiér Richard Sulík (SaS) by podľa svojho osobného názoru dal obrannú zmluvu s USA posúdiť Ústavnému súdu. Považuje zároveň za dobré, že sa o obrannej zmluve diskutuje. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike

„Ja by som to Ústavnému súdu posúdiť dal,“ povedal Sulík. Podotkol, že ide o kompetenciu prezidentky SR a je na nej, ako sa rozhodne. „Prezidentka má takúto možnosť, je to jej rozhodnutie,“ podotkol.

Za dobré považuje fakt, že sa o obrannej zmluve diskutuje. Vyvrátiť sa tak dajú obavy verejnosti. „V zásade je dobré o tom diskutovať a zobrať ľuďom obavy. Vysvetliť im, ktorý článok o čom hovorí,“ myslí si Sulík.

lietadlo, Kuchyňa, F 16 Čítajte viac POLEMIKA: Dohoda o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA

Na margo referenda v súvislosti s obranou zmluvou s USA člen predsedníctva Smeru Robert Kaliňák v TA3 poznamenal, že Smer to s referendami určite nepreháňa. Zmluva bola podľa neho vyrokovaná zle a tí, čo ju vyrokovali, sa za ňu hanbia a vyhovárajú sa na opozíciu.

Tvrdenia, že strana o zmluve klame, dôrazne odmieta. „Zmluva by mala byť vyrokovaná lepšie,“ povedal Kaliňák s tým, že v zásade ju krajina ani nepotrebuje, rovnako tak, ak ju nemá Česká republika. V súvislosti so zmluvou hovorí ako o pozývacej. Je presvedčený, že o zmluve sa treba baviť.

Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO) oponuje, že zmluva potrebná je, pripomenul, že ju má 23 krajín. USA označil za najsilnejšieho spojenca, s ktorým má Slovensko dlhodobo rozvinutú bilaterálnu spoluprácu.

„Zmluva definuje právny rámec, čo môžeme,“ uviedol Krúpa s dôvetkom, že je to rámcová zmluva. Zdôraznil, že opozícia šíri klamstvá a polopravdy. Vyzdvihol však zároveň to, že pri aktuálnej diskusii na politickej scéne sme "aktuálne dali vydýchnuť vedcom a lekárom.

Protest / SR / Slovensko / Vlajka / Obranná dohoda / Čítajte viac Stovky ľudí protestovali v Bratislave proti obrannej dohode s USA

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) v relácii televízie Markíza Na telo uviedol, že plánuje spolu s ministrom Korčokom budúci štvrtok stretnutia s poslaneckými klubmi OĽaNO aj Sme rodina k obrannej dohode s USA. Povedal, že zo spätných reakcií, ktoré má, je presvedčený, že sa nedali vystrašiť a budú hlasovať za. To, či by mohli hlasovať niektorí z OĽaNO proti, Naď nevedel povedať.

Podpredseda strany Smeru Juraj Blanár v relácii viackrát zopakoval, že zmluva je pre Slovensko nepotrebná a dokonca aj nebezpečná. Dodal, že Slovensko je členom NATO, a preto nepotrebuje samostatnú zmluvu s USA.

„Slovenská republika sa necíti byť ohrozená viacej dnes, ako to bolo v roku 2018, keď sme tú zmluvu odmietli. Toto vytvára priestor na to, aby si americká armáda priblížila svoje vzdušné sily k ruským hraniciam, a toto je priame ohrozenie,“ povedal. Podľa Naďa bývalá vláda nič neodmietla, zároveň nesúhlasil ani s posledným tvrdením Blanára.

447 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ivan Korčok #obranná dohoda