O zmluve s USA diskutovali traja najvyšší ústavní činitelia, Kollár: Máme dve zásadné veci

Dohoda o obrannej spolupráci sa dostala k rokovaniu na úrovni troch najvyšších ústavných činiteľov.

17.01.2022 10:19 , aktualizované: 16:32
čaputová, heger, kollár Foto: ,
Traja najvyšší ústavní činitelia zľava Boris Kollár, Zuzana Čaputová a Eduard Heger pred diskusiou o obrannej dohode s USA.
debata (347)

Potom, čo medzinárodnú bilaterálnu zmluvu s USA ešte minulý týždeň schválila vláda a vo februári smeruje do parlamentu, absolvovala v prezidentskom paláci hlava štátu Zuzana Čaputová stretnutie s predsedom Národnej rady Borisom Kollárom a premiérom Eduardom Hegerom.

V prípade schválenia zmluvy v parlamente ju totiž bude musieť svojim podpisom definitívne ratifikovať práve Čaputová.

Video

Heger hovorí o zodpovednosti

Premiér Heger po rokovaní uviedol, že uzavretie dohody je zodpovedným krokom k posilňovaniu európskej bezpečnostnej politiky, ale aj obranyschopnosti SR. Dodal, že na rokovanie s Čaputovou a Kollárom prišiel s jasným cieľom otvorene podporiť podpis zmluvy.

kmec, pellegrini, raši Čítajte viac Kmec obvinil Naďa z klamstva: O zmluve s USA sme nerokovali

„Túto zmluvu má podpísaných už 23 krajín. Majú ju všetky krajiny na východnej hranici podpísanú, vrátane Maďarska a Poľska, preto si myslím, že je to správny krok aj pre posilnenie našej obranyschopnosti,“ poukázal premiér.

Kollár: Dve zásadné veci

Pre hnutie Sme rodina je pri podpore dohody s USA zásadné, aby parlament naďalej rozhodoval o prítomnosti cudzích vojakov a jadrových zbraní na území SR. Otázky poslancov majú zodpovedať na zasadnutí klubu ministri Naď a Korčok. Kollár to uviedol po stretnutí s prezidentkou a premiérom.

„Aj keď sa táto zmluva podpíše, akýkoľvek vojak, ktorý by prišiel na Slovensko, musí to byť ratifikované v parlamente. Pokiaľ to bude takto napísané v tej zmluve, tak nemáme problém," uviedol Kollár. Žiada tiež, aby bolo jednoznačne dané, že akákoľvek jadrová zbraň môže byť presunutá na Slovensko len so súhlasom Národnej rady SR.

Video

„Ak budeme mať tieto odpovede a budeme to mať isté, budeme jednotní. Pokiaľ to bude nejaké vágne, môže sa stať opak,“ uviedol Kollár. Pripustil tiež, že traja – štyria poslanci sa pri hlasovaní môžu zdržať.

Čaputová: Vyjadrím sa po stretnutí s ministrami

Prezidentka komentovala stretnutie s predsedom parlamentu a premiérom až popoludní statusom na sociálnej sieti.

„Pozvala predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Eduarda Hegera, aby sme hovorili, okrem iného aj o obrannej dohode s USA. Naša geopolitická orientácia je jednotná, ale považujem za užitočné o tejto téme spolu hovoriť. Tento týždeň sa v súvislosti s obrannou dohodou stretnem aj s ministrom zahraničných vecí a ministrom obrany a následne sa vyjadrím k ďalším krokom,“ napísala Čaputová.

Dodala, že s rokovali aj o ďalších aktuálnych témach. „Napríklad o potrebe reagovať na vlnu zdražovania, najmä pomocou pre najzraniteľnejších. Pripomenula som aj potrebu zvýšiť systémovo platy v zdravotníctve. Hovorili sme aj o pandemickej situácii a najmä o vlne omikron,“ spresnila Čaputová.

Ivan Korčok, Jaroslav Naď Čítajte viac Korčok: USA nás do zmluvy netlačili, my ju chceme. Fico: Ak budeme vo vláde, zrušíme ju

© Autorské práva vyhradené

347 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda SR