Pandémia sa ani zďaleka nekončí, varuje WHO

Pandémia koronavírusu je ďaleko od svojho konca, upozornil v utorok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tedros zároveň varoval pred tvrdeniami, že rýchlo sa šíriaci koronavírusový variant omikron má mierny priebeh.

18.01.2022 05:55 , aktualizované: 23:11
Zdravotník / Korona / Epidémia / Covid / Foto: ,
Zdravotníčka čaká vo vchode do testovacieho centra na koronavírus v nemeckom Frankfurte
debata (105)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:11 V zoologickej záhrade v Juhoafrickej republike sa vlani preukázala nákaza covidom-19 u dvoch púm a troch levov. Podľa štúdie, z ktorej dnes citovala agentúra AFP, sa nákaza na zvieratá preniesla najskôr z ošetrovateľov, ktorí nemali žiadne príznaky.

Štúdia univerzity v Pretórii uvádza, že riziko prenosu vírusu z človeka je v prípade veľkých mačkovitých šeliem značné.

Testy PCR boli pozitívne ešte sedem týždňov po začiatku nákazy. Podľa vedcov by to mohlo znamenať, že „sa u zvierat rozvinie vážnejšia forma choroby ako u ľudí“.

Tri levy mali pozitívny test vlani a objavili sa u nich podobné symptómy ako u ľudí – dýchacie problémy a výtok z nozdier. Jedna levica ochorela na zápal pľúc.

Pozitívne testy malo päť pracovníkov zoo, ktorí boli s levmi v kontakte, z čoho vedci usúdili, že pôvodcom nákazy zvierat bol človek. Zvieratá boli nakazené variantom delta, ktorý v tom čase v JAR prevažoval.

Covid sa predtým preukázal aj u dvoch púm, ktoré boli testované kvôli anorexii, hnačke a výtoku z ňucháčov. Uzdravili sa do troch týždňov, ale v ich prípade nebol zistený zdroj nákazy ani variant vírusu.

21:17 Francúzsko eviduje za posledný deň 464 769 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je najviac za celé takmer dva roky pandémie covidu-19. Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pritom klesol o 32 na 3881. Vo francúzskych nemocniciach doteraz zomrelo 100 339 pacientov s covidom-19, z toho 288 úmrtí je hlásených za posledných 24 hodín, informovala dnes agentúra Reuters.

Vo Francúzsku sa teraz šíri vysoko nákazlivá koronavírusová varianta omikron a krajina so 68 miliónmi obyvateľov zápasí s piatou vlnou epidémie covidu. Denné prírastky už v minulých dňoch niekoľkokrát prekročili 300-tisíc.

20:05 Dánsko v utorok po prvý raz od začiatku pandémie zaznamenalo viac než 30-tisíc prípadov nákazy koronavírusom za jeden deň. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa údajov štátneho zdravotníckeho inštitútu (SSI) pribudlo dovedna 33 493 zistených prípadov. V krajine s takmer šiestimi miliónmi obyvateľov tak od začiatku pandémie potvrdili 1,2 milióna infekcií.

Koronavírusu v Dánsku doposiaľ podľahlo 3519 ľudí. Pre porovnanie, koncom novembra predstavoval počet nových denných infekcií 5000, podotýka DPA.

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke na sociálnej sieti Twitter upozornil, že vysoký počet infekcií sa napriek tomu neodrazil na počte hospitalizácií. Dôvodom je koronavírusový variant omikron a opätovné infekcie osôb, ktoré sa vírusom už nakazili predtým. Preto je do budúcna dôvod na optimizmus, napísal Heunicke.

19:13 Pandémia koronavírusu je ďaleko od svojho konca, upozornil v utorok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tedros zároveň varoval pred tvrdeniami, že rýchlo sa šíriaci koronavírusový variant omikron má mierny priebeh. „Táto pandémia sa ani zďaleka nekončí a s neskutočným globálnym nárastom variantu omikron možno očakávať nové varianty,“ povedal šéf WHO reportérom v Ženeve.

Koronavírusový variant omikron je omnoho nákazlivejší než predchádzajúce varianty, javí sa však, že spôsobuje menej závažné ochorenie. Vyvolalo to debatu, že vírus sa stane endemickým, čo by mohlo naznačovať, že nebezpečenstvo pominulo.

WHO však upozornila, že prudký nárast počtu infikovaných ľudí bude znamenať stále ťažký priebeh a úmrtia pre množstvo zraniteľných osôb. „Omikron môže byť menej závažný, tvrdenia o tom, že ide o chorobu s miernym priebehom, sú však zavádzajúce,“ uviedol Tedros. „Nemýľte sa: omikron spôsobuje hospitalizácie i úmrtia a dokonca i menej závažné prípady zahlcujú zdravotnícke zariadenia,“ dodal.

Zároveň zdôraznil naliehavú potrebu odstrániť tlak na systémy zdravotnej starostlivosti, zvlášť v krajinách, ktoré majú stále nízku mieru zaočkovanosti. „Teraz nie je čas vzdať sa a mávať bielou vlajkou,“ podotkol.

Údaje naznačujú, že existujúce vakcíny proti covidu sú menej účinné pri ochrane pred prenosom omikronu ako v prípade predchádzajúcich kmeňov. Šéf WHO zdôraznil, že zostáva životne dôležité zaistiť širší a spravodlivejší prístup k vakcínam. Zdravotnícki experti upozorňujú, že umožnenie neobmedzeného šírenia koronavírusu na niektorých miestach výrazne zvyšuje možnosť výskytu nových, nebezpečnejších variantov. (afp, tasr)

18:36 Všetky opatrenia, ktoré boli v Škótsku zavedené v reakcii na šírenie infekčnejšieho koronavírusového variantu omikron, budú na budúci pondelok (24. januára) zrušené. Informovala o tom v utorok tamojšia premiérka Nicola Sturgeonová.

„Všetky obmedzenia prijaté v súvislosti s omikronom budú od pondelka zrušené. Zrušíme aj usmernenie, v ktorom sa od ľudí požaduje, aby dodržiavali limit počas stretnutí v uzavretých priestoroch. Je však dôležité zdôrazniť, že aj napriek zlepšujúcej sa situácii je počet nových infekcií stále vysoký. Aby sme minimalizovali riziko, že sa nakazíme koronavírusom, bolo by rozumné, aby sme všetci v tejto fáze zostali v našich spoločenských interakciách opatrní,“ uviedla Sturgeonová.

Škótska premiérka zároveň viac ako 600-tisíc občanov starších ako 18 rokov – ktorí doteraz nedostali tretiu dávku vakcíny – vyzvala, aby sa prihlásili na očkovanie. Miestny zdravotnícky systém podľa Sturgeonovej naďalej čelí „významnému tlaku“.

„Dúfam, že opäť vstupujeme do pokojnejšej fázy epidémie,“ dodala predsedníčka miestnej vlády a spresnila, že Škótsko sa nachádza uprostred procesu prechodu od pandémie k „endémii“. (news.sky.com, tas­r)

16:58 Ľudia vo Francúzsku, ktorí mali obavy založiť si rodinu počas prvého lockdownu v pandémii koronavírusu, zrejme dobiehajú zameškané – už uzatvárajú manželstvá a majú deti. Podľa štatistiky o obyvateľstve zverejnenej v utorok bolo vlani vo Francúzsku o 42 percent sobášov viac než v roku 2020. Ľudia, ktorí v roku 2020 z dôvodu lockdownu odložili svoje plány na svadbu, sa rozhodli, že rok 2021 je ten pravý čas na uzatvorenie manželstva. A to spôsobilo skok v štatistike.

„Áno“ hovorili v roku 2021 predovšetkým mladí ľudia, ktorí pre napätú pandemickú situáciu predtým svadbu odložili, uviedol štatistický úrad.

Deväť mesiacov po prvom lockdowne, počas ktorého sa muselo obyvateľstvo prísne zdržiavať doma, pôrodnosť najprv poklesla: od polovice decembra 2020 do polovice februára 2021 sa narodilo o desať percent menej detí než v tom istom období predchádzajúceho roka, ukázala štatistika.

Od uskutočnenia svojho želania mať deti pravdepodobne dvojice odradila ekonomická neistota a možno aj strach z komplikácií počas tehotenstva. Avšak od marca 2021, a predovšetkým v lete, počet narodených detí prudko stúpol, takže celkovo sa vlani narodilo dokonca o niečo viac detí než v roku 2020.

Podľa štatistiky stúpol počet obyvateľov Francúzska o 172-tisíc na 67,2 milióna. Približne dve tretiny tohto nárastu sa pripisujú prílivu migrantov, ktorý je v súčasnosti témou veľkej diskusie v kampani pred francúzskymi prezidentskými voľbami. (dpa, tasr)

16:49 Izrael rozdá svojim občanom do 30 miliónov bezplatných rýchlotestov na koronavírus. Ponuka je predovšetkým zameraná na finančne slabšie skupiny obyvateľstva, uviedla v utorok izraelská vláda.

Antigénové testy na koronavírus tak prioritne dostanú predovšetkým školáci, rodiny v núdzi, študenti a seniori. Ich rozdeľovanie, ktoré bude mať okrem iných na starosti ministerstvo pre sociálnu pomoc, by sa malo začať na budúci týždeň.

Izrael v dôsledku preťaženia testovacích miest predminulý týždeň do veľkej miery obmedzil povinnosť preukazovať sa negatívnymi PCR testami na koronavírus. Rozsiahle skupiny obyvateľstva tak odvtedy musia podstúpiť antigénové testy v prípade, že sa dostali do kontaktu s infikovanou osobou. Cena antigénového testu v Izraeli je šesť eur. Podľa mediálnych informácií sa tamojšia vláda usiluje o jej zníženie.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu minulého týždňa stúpol v Izraeli na takmer 50-tisíc denne. Izraelské ministerstvo zdravotníctva od nedeľných večerných hodín už nezverejnilo žiadne nové čísla. Podľa médií bola dôvodom preťaženosť systému v dôsledku príliš vysokého počtu nových prípadov. Podľa údajov izraelského rezortu zdravotníctva v súčasnosti považujú za plne zaočkovaných už len zhruba 62 percent z 9,4 milióna obyvateľov krajiny. (dpa, tasr)

16:36 Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, ktorý je považovaný za pravú ruku pápeža Františka, mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. Nákaza sa potvrdila aj u jeho zástupcu, monsignora Edgara Peňu Parru. Oznámil to v utorok vatikánsky hovorca Matteo Bruni.

Obaja nakazení predstavitelia Vatikánu sú v izolácii vo svojich bytoch, pričom 67-ročný Parolin má podľa hovorcu „mierne príznaky“ ochorenia. Peňa Parra (61) má zatiaľ bezpríznakový priebeh ochorenia. Obaja sú proti covidu zaočkovaní.

Pápež František, ktorý je takisto zaočkovaný, sa s kardinálom Parolinom stretáva často. Hoci je pápež zanieteným zástancom očkovania, na verejnosti sa pravidelne objavuje bez rúška a veriacim často podáva ruku.

Vatikán zaviedol nedávno nové epidemiologické opatrenia. Tamojší zamestnanci, ktorí nemajú platný covidpas – preukazujúci to, že sú zaočkovaní alebo sa zotavili z covidu – nesmú vstúpiť na pracovisko.

Predpisy sa vzťahujú aj na externých zamestnancov, pracovníkov externých spoločností či návštevníkov, približuje portál Vatican News. Vo všetkých vnútorných priestoroch vo Vatikáne je zároveň povinné nosiť respirátor FFP2. Nové pravidlá, platné od minulého týždňa, Vatikán prijal z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie. (afp, vaticannews.va, tas­r)

15:58 Pre výskyt koronavírusu je aktuálne v karanténe 57 tried na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. „Na dištančnom vyučovaní z dôvodu karantény sa tak ocitlo spolu 1399 stredoškolákov na župných školách,“ uviedla v utorok pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

V krajských stredných školách zaznamenali k pondelku (17. 1.) na ochorenie COVID-19 pozitívnych 270 žiakov a 15 zamestnancov. Triedu v karanténe má aktuálne 34 škôl v okresoch Košice a Košice-okolie, osem škôl v okrese Michalovce, rovnako osem škôl v okrese Gelnica, štyri školy v okrese Trebišov, dve školy v okrese Spišská Nová Ves a jedna v Sobraneckom okrese. „Iba jeden okres v kraji – Rožňava – nehlási ani jednu triedu v karanténe,“ konštatovala Terezková.

KSK je zriaďovateľom 63 stredných škôl.

15:44 Veľkokapacitné očkovacie centrá (VKOC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú v závere týždňa pre záujemcov o vakcináciu proti ochoreniu COVID-19 otvorené v Dunajskej Strede a v Trnave iba v sobotu (22. 1.). Očkovať sa budú registrovaní i neregistrovaní záujemcovia vakcínou od Pfizer/BioNTech. Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.

VKOC v Dunajskej Strede v Strednej odbornej škole (SOŠ) rozvoja vidieka na Námestí sv. Štefana bude k dispozícii od 8.00 h do 12.00 h, podávať sa bude vakcína od Pfizer/BioNTech záujemcom od 12 rokov.

Vo VKOC v Trnave v SOŠ elektrotechnickej na Sibírskej ulici budú v sobotu očkovať od 8.00 do 14.00 h rovnako vakcínou od Pfizer/BioNTech záujemcov od 12 rokov.

V záujme zabezpečenia plynulého chodu očkovacích centier vyzýva TTSK záujemcov o vakcínu, aby využili možnosť registrácie prostredníctvom webu www.vakcinacia.nczi.sk. Záujemcovia, ktorí idú na tretiu dávky vakcíny, si musia priniesť potvrdenie o očkovaní druhou dávkou. Všetci, ktorí idú na očkovanie, si musia priniesť so sebou platný doklad totožnosti, preukaz poistenca. Neplnoletí záujemcovia musia prísť v sprievode svojho zákonného zástupcu, a to aj pri podaní druhej alebo tretej dávky vakcíny.

14:15 V Hongkongu bude humánnym spôsobom usmrtených približne 2-tisíc malých zvierat vrátane škrečkov a činčíl. Stane sa tak po tom, čo bola u niekoľkých hlodavcov v obchode s domácimi zvieratami potvrdená nákaza koronavírusom. Informovali o tom v utorok agentúry AP a AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

V pondelok bol na koronavírusový variant delta, ktorý je v Hongkongu v súčasnosti už zriedkavý, pozitívne testovaný pracovník prevádzky s názvom Little Boss nachádzajúcej sa v obchodnej štvrti Causeway Bay, kde sa u 11 škrečkov dovezených pravdepodobne z Holandska zistila infekcia covidom.

Hoci hongkonskí predstavitelia konštatovali, že neexistujú dôkazy, že domáce zvieratá dokážu koronavírus preniesť na ľudí, z preventívnych dôvodov budú musieť zákazníci, ktorí si ich zakúpili v spomínanom obchode po 7. januári, podstúpiť povinnú karanténu a taktiež sa budú musieť svojich škrečkov zriecť a dať ich utratiť.

Povinne sa budú musieť dať otestovať na covid i ľudia, ktorí si hlodavcov zaobstarali od 22. decembra. Ak budú mať pozitívny výsledok testu zakúpené zvieratá, budú musieť ich majitelia zostať v izolácii.

Hongkong tiež pozastaví predaj škrečkov a dovoz malých cicavcov, uviedli predstavitelia rezortu poľnohospodárstva, rybolovu a ochrany prírody. Šéf tohto rezortu vyzval ľudí, ktorí vlastnia škrečky, aby s nimi nechodili von a po kontakte so zvieratami a ich potravou si umývali ruky.

Usmrtených bude približne tisíc malých zvierat z predajne Little Boss a jeho skladu a ďalších tisíc z iných obchodov v Hongkongu. Zdravotnícke úrady nariadili karanténu pre zhruba 150 ľudí, ktorí obchod Little Boss navštívili a rovnako pre vyše 20 zamestnancov skladu. Zároveň musia byť dočasne zatvorené všetky obchody s domácimi zvieratami v Hongkongu, ktoré škrečky predávajú. (ap, afp, tasr)

13:21 Starosta sicílskeho mesta Messina začal v utorok držať hladovku na protest proti epidemiologickým opatreniam. Vyjadruje tak nesúhlas s tým, že na Sicíliu môžu aktuálne cestovať len ľudia, ktorí koronavírus buď prekonali alebo sú proti nemu zaočkovaní.

Starosta Cateno De Luca (49) si už počas uplynulého víkendu postavil stan v messinskom prístave, kde odvtedy prespáva. Jeho zámerom je symbolicky „blokovať“ Messinský prieliv oddeľujúci Sicíliu od pevninského Talianska.

Zmienené opatrenie, ktoré zakazuje príchod aj odchod iných než očkovaných a tzv. prekonaných osôb, leteckou aj lodnou dopravou, robí podľa starostu zo Sicílie ostrov zajatcov.

De Luca v reakcii na toto opatrenie talianskych úradov v pondelok oznámil svoju rezignáciu na post starostu s platnosťou od februára. V utorok ráno potom na Facebooku informoval, že začal protestnú hladovku.

Talianska vláda sprísnila 10. januára epidemiologické pravidlá s cieľom dosiahnuť v krajine vyššiu zaočkovanosť proti covidu a presvedčiť o vakcinácii aj tých, ktorí ju dosiaľ odmietajú. Pravidlo povoľujúce vstup len zaočkovaným a prekonaným aktuálne platí v tamojších hoteloch, kongresových centrách, reštauráciách, lyžiarskych vlekoch, či diaľkovej doprave. V Taliansku je dosiaľ proti covidu úplne zaočkovaných už takmer 80 percent tamojších obyvateľov. (dpa, tasr)

12:44 Zvolenská nemocnica si môže po veľmi náročných týždňoch aspoň z časti vydýchnuť. Ako zariadenie informuje v tlačovej správe, počet pacientov s COVID-19 výrazne klesol a noví pacienti s koronavírusom pribúdajú pomalšie. Zlepšenie však nemusí byť trvalé, keďže sa očakáva vplyv novej mutácie omikron. Nemocnica sa naďalej sústreďuje na prevenciu – testovanie v mobilnom odberovom mieste a očkovanie proti COVID-19 všetkých vekových kategórií vrátane detí od piatich rokov.

„Zvolenská nemocnica aktuálne poskytuje zdravotnú starostlivosť 34 pacientom s koronavírusom, dvaja z nich sú umiestnení na tzv. hi-flow. Pozitívnou správou je, že momentálne nemáme žiadneho pacienta, ktorý by si vyžadoval napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Celkovo hodnotíme vývoj pandemickej situácie ako výrazne lepší,“ uviedla námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť Nemocnice Zvolen Stanislava Píšová. Priaznivé je aj číslo zamestnancov, u ktorých bolo identifikované ochorenie COVID-19, aktuálne je z tohto dôvodu práceneschopných osem ľudí a jeden je v karanténe.

Nemocnica Agel Zvolen za uplynulý týždeň vo vakcinačnom centre zaočkovala počas štyroch dní takmer 1 800 záujemcov, z toho 220 dostalo prvú dávku vakcíny. Novinkou je aj očkovanie detí vo veku päť až 11 rokov. Deti musia byť vopred registrované na portáli www.korona.gov.sk, musia prísť v sprievode svojho zákonného zástupcu. Pri očkovaní je vždy prítomný aj pediater.

12:10 Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v nemocnici Košice – Šaca stále klesá. Očakáva sa, že ide o prechodné zlepšenie situácie pred nárastom prípadov súvisiacich s mutáciou omikron. Všetky zavedené epidemické opatrenia preto naďalej zostávajú v platnosti. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

„Momentálne poskytujeme zdravotnú starostlivosť šiestim pacientom s ochorením COVID-19, pričom ani jeden z nich si aktuálne nevyžaduje podporu umelej pľúcnej ventilácie. Dvaja pacienti sú zaočkovaní, štyria nie sú. Pribúdajú počty nakazených omikronom. Príznaky sú však iné ako pri variante delta, v najväčšej miere má zastúpenie potenie, najmä v noci, a vypadávanie vlasov,“ uviedol námestník nemocnice Košice – Šaca Maroš Varga. V tejto súvislosti pripomenul, že najúčinnejšiu ochranu voči ochoreniu poskytuje očkovanie.

Z uvedeného dôvodu Vakcinačné centrum nemocnice Košice – Šaca s účinnosťou od 10. januára zvýšilo počet očkovacích dní. V priebehu mesiaca január majú záujemcovia možnosť využiť na očkovanie štyri dni v týždni. Očkujú vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech v pondelky, utorky, štvrtky a piatky v čase od 7:00 do 14:30 v priestoroch Polikliniky VA U. S. Steel Košice.

11:06 Čínska pošta nariadila svojim pracovníkom, aby dezinfikovali zásielky zo zahraničia a vyzvala verejnosť, aby znížila počet objednávok zo zámoria. Čínske úrady totiž nedávno pripustili, že zdrojom nárastu koronavírusových infekcií v krajine by mohli byť aj takéto poštové zásielky.

Informovala o tom v utorok agentúra AFP, ktorá však súčasne citovala vyjadrenia odborníkov, že riziko takéhoto prenosu z povrchov predmetov je nízke.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj americké Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) už dávnejšie uviedli, že riziko infekcie z kontaminovaných povrchov je nízke a postupom času aj menej pravdepodobné.

Čínski predstavitelia napriek tomu naznačili, že niektorí ľudia sa mohli nakaziť vírusom na balíkoch zo zahraničia. Medzi nimi mohla byť i žena v Pekingu, o ktorej úrady uviedli, že nemala žiadny kontakt s inými nakazenými ľuďmi. Napriek tomu mala pozitívny výsledok testu na variant podobný tým, aké boli detegované v Severnej Amerike.

Leong Hoe Nam, odborník na infekčné choroby zo singapurskej nemocnice Mount Elizabeth Novena, pre agentúru AFP povedal, že pravdepodobnejšie vysvetlenie ako nákaza dotykom je skôr infikovanie sa od asymptomatických osôb, ktoré mali falošne negatívne výsledky testov PCR. Uviedol, že eliminovať vírus je možné opakovaným testovaním spolu s lockdownom a trasovaním kontaktov, „… ale za cenu vysokých nákladov a nepohodlia“.

Čína, ktorá bola koncom roku 2019 oficiálne prvou krajinou na svete, kde sa vírus koronavírus SARS-CoV-2 potvrdil, využíva práve prísne lokálne lockdowny, hromadné testovanie a aplikácie na sledovanie kontaktov, aby sa pokúsila zlikvidovať ohniská nákazy hneď po zistení prvých prípadov. AFP konštatuje, že Čína „nie je ochotná riskovať, a už vôbec nie pred zimnými olympijskými hrami“, ktoré sa tam začnú vo februári.

Po rozšírení koronavírusových variantov delta a omikron sa v Číne v posledných týždňoch v karanténe či lockdowne ocitli milióny ľudí. Nedávno boli ohniská nákazy zistené v oblastiach, kam sa zo zahraničia dopravujú veľké objemy tovarov. Medzi ohniskami je aj prístavné mesta Tchien-ťin a región Kuang-tung.

Čína v utorok oznámila 127 nových prípadov komunitného šírenia koronavírusu, dodala AFP.

10:45 Vakcinačné centrum Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach je v činnosti už rok. Celkovo zdravotníci nemocnice podali viac ako 140 000 dávok vakcín.

V UNLP sa očkuje vakcínou Comirnaty od dodávateľov Pfizer/BioNTech, v menšej miere sa na jar minulého roka očkovalo aj AstraZenecou a čiastočne aj Modernou. „Prvú dávku u nás dostalo 52 132, druhú 51 720 a tretiu 31 160 ľudí. Vakcínou AstraZeneca sme zaočkovali 2 860 ľudí a Modernou 2 548,“ uviedla vedúca vakcinačného centra Jaroslava Ostróová.

Samostatné vakcinačné centrum otvorili 18. januára 2021 pre potreby rozširujúceho sa záujmu o očkovanie. „Dohromady sa tu za rok existencie vystriedalo vyše 80 našich zdravotníkov, ktorí priamo vakcinujú a zabezpečujú administratívu. Veľkou pomocou boli v prvých mesiacoch aj kňazi z Košickej arcidiecézy, ale aj technici, informatici a tiež vojaci či dobrovoľníci. Mnohí z nich dodnes pomáhajú koordinovať klientov, ktorí prichádzajú na očkovanie. Ľudí, ktorí pomohli vybudovať naše centrum a za rok ho uviesť do života, bolo určite viac než 100,“ priblížila Ostróová.

Ako informovala nemocnica, v najvyťaženejších dňoch podali v očkovacom centre takmer 1000 dávok vakcíny. Išlo najmä o víkendy vlani v apríli, keď sa prišli očkovať učitelia. „Aj teraz medzi sviatkami sme mali dni, keď sme zaočkovali vyše 900 záujemcov. Najväčší záujem je o tretiu dávku vakcíny. Po booster, tzv. posilňovaciu dávku, si prichádza čoraz viac záujemcov. Škoda, že záujem o prvú dávku je veľmi nízky,“ skonštatovala Ostróová.

Podľa prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Pavla Jarčušku vakcinačné centrum priamo v areáli UNLP potvrdilo svoju opodstatnenosť. „Pomohlo odľahčiť nával pacientov nielen v ambulanciách, ale aj na lôžkach. Očkovanie je tým najúčinnejším nástrojom, ako zdolať pandémiu,“ uviedol prednosta.

Medzi prvých zaočkovaných Slovákov proti ochoreniu COVID-19 patril 27. januára 2020 vtedy 94-ročný Ján Virgala, infektológ a priekopník očkovania na východnom Slovensku. Vďaka očkovaniu, ktoré pomáhal zavádzať v polovici 20. storočia, prežili podľa nemocnice tisíce detí, ktoré by dovtedy nemali šancu. Druhú dávku vakcíny dostal Virgala 18. januára 2021 v práve otvorenom vakcinačnom centre, v Pavilóne II UNLP na Rastislavovej ulici. „Vo vakcinácii vidím veľký význam v boji proti pandémii, lebo nič lepšie sa doteraz nevymyslelo. Mám bohaté skúsenosti pri vakcinácii detí, a ak dnes robí omikron problémy, obávam sa, že pacientov nad 60 rokov bude treba očkovať povinne. Mám v sebe už aj tretiu dávku Pfizeru a uvidíme, koľko bude ešte treba dávok,“ skonštatoval dnes už 95-ročný Virgala.

10:24 Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline vyhlásila súťaž pre deti vo veku od päť do 17 rokov, ktoré sa zaočkovali alebo zaočkujú do konca februára 2022 prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Podľa riaditeľa nemocnice Eduarda Dorčíka môže každé dieťa počas čakania po očkovaní alebo doma nakresliť obrázok na tému Aj ja pomáham v boji proti pandémii – som vakcihrdina! a odovzdať ho vo vakcinačnom centre. „Diela vyvesíme priamo v čakárni, aby ich deti videli, keď k nám opäť prídu na druhú dávku. Zároveň ich zverejníme na sociálnej sieti, kde sa uskutoční hlasovanie a víťazi získajú špeciálne darčekové balíčky,“ priblížil.

Súťaž sa uskutoční podľa záujmu v dvoch vekových kategóriách a v dvoch kolách. „Výkresy, ktoré deti prinesú do konca januára, predstavíme na internete začiatkom februára. V úvode marca nemocnica zverejní zase obrázky doručené do konca februára,“ doplnila hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

V žilinskej fakultnej nemocnici zaočkovali v pondelok (17. 1.) proti ochoreniu COVID-19 prvých 30 detí vo veku päť až 11 rokov. Podľa Dorčíka pridali mimoriadne kapacity vo vakcinačnom centre pre najmladšiu vekovú kategóriu vzhľadom na záujem rodičov o podanie vakcíny priamo v Žiline.

10:02 V pondelok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 3 933 ľudí nakazených koronavírusom. V nemocniciach je 1 709 ľudí s ochorením COVID-19.

očkovanie Čítajte viac Takmer 4-tisíc nakazených, pribudlo aj 46 obetí kovidu

9:49 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 6851 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 94 pacientov. Informoval o tom v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Hospitalizovaných je 2689 pacientov, z ktorých 217 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Proti covidu zaočkovali doposiaľ 6.321.039 ľudí, z nich takmer 6,1 milióna dostalo dve dávky a vyše 3,4 milióna tri dávky očkovacej látky, pričom je možné požiadať už aj o štvrtú dávku vakcíny. Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1.355.084 naka­zených a 40.601 úmrtí.

8:48 V Česku odhalili laboratórne testy za uplynulý deň 20 270 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 12 928 viac ako v rovnaký deň pred týždňom. Počty hospitalizovaných však navzdory vysokým prírastkom infikovaných klesajú. V nemocniciach je aktuálne 1660 covidových pacientov, čo je o 810 menej než minulý týždeň. Vo vážnom stave je 276 hospitali­zovaných. Vyplýva to z údajov uvedených v utorok ráno na webstránke českého ministerstva zdravotníctva, o ktorých informuje server Novinky.cz.

V súvislosti s koronavírusom zomrelo v ČR počas pondelka podľa predbežných údajov 11 ľudí. Počty úmrtí sa však nahlasujú často neskôr ako nakazení, a tak sa zvyknú dodatočne zvyšovať. Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov, stúpla na úroveň 799, čo je o 121 než v predošlý deň. Najhoršia situácia v počte nakazených je v okrese Praha-západ.

6:00 V Austrálii za posledný deň zomrelo 74 ľudí nakazených koronavírusom, najviac od začiatku pandémie, informuje agentúra Reuters. V krajine sa rozšíril vysoko nákazlivý variant omikron, kvôli ktorému potrebuje nemocničnú starostlivosť nebývalo veľký počet ľudí.

„Dnešok je pre náš štát veľmi náročný,“ povedal Dominic Perrottet, premiér Nového Južného Walesu s približne ôsmimi miliónmi obyvateľov, kde pribudlo 36 nových úmrtí. Uviedol, že nemocnice si s rastúcimi počtami covidových pacientov vo vážnom stave ešte dokážu poradiť. Reuters uvádza, že vďaka vysokej zaočkovanosti Perrottet nechce zavádzať prísne protiepidemické opatrenia.

Nemocnice v štáte Viktória fungujú v režime, keď môžu odkladať neurgentné zákroky a rušiť zamestnancom dovolenku. Zdravotnícke úrady upozornili, že významnú časť medzi hospitalizovanými predstavujú mladší nenaočkovaní ľudia.

Z Queenslandu, Nového Južného Walesu, Viktórie a Tasmánie je hlásených 67 000 novo nakazených, výrazne menej ako rekordných 150 000 evidovaných minulý štvrtok. Štatistiky z ďalších častí krajiny sa očakávajú neskôr.

V Austrálii, ktorá má približne 25,7 milióna obyvateľov, sa od začiatku pandémie COVIDU-19 nakazilo 1,6 milióna ľudí, z toho značná časť za uplynulé dva týždne, píše Reuters. Zomrelo približne 2 760 ľudí. Úplne očkovaných je približne 78 percent všetkých obyvateľov.

Za prvých 18 dní roka zomrelo v Austrálii viac ako 530 ľudí, približne pätina z celkového počtu obetí počas celej pandémie. Je to napriek tomu, že omikron je považovaný za menej závažný variant, krajina má doposiaľ relatívne nízky počet úmrtí a napriek názorom, že omikronová vlna vrcholí, pripomenul bristký The Guardian.

5:55 Poľsko zažíva piatu vlnu nákazy koronavírusom, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Varoval, že šírenie variantu omikron môže spôsobiť také prudké zvýšenie v denných prípadoch infekcie, aké Poľsko ešte nezaznamenalo. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Denné počty prípadov od začiatku decembra klesali, ale najväčší východný člen Európskej únie si po štvrtej vlne pandémie vydýchol len málo – pravidelne hlási vyše 10 000 nových infekcií denne, pričom tempo očkovania je pomalé a verejný život obmedzený iba do určitej miery.

„Predpovedáme, že vrchol infekcií nastane v polovici februára a na tomto vrchole budeme mať približne 60 000 prípadov denne,“ uviedol na tlačovej konferencii Niedzielski.

Najvyšší počet denných prípadov infekcie zaznamenaný od začiatku pandémie bol 1. apríla 2021, keď ich hlásili 35 251. Minister dodal, že očakáva, že údaje zverejnené v utorok ukážu viac ako 20 000 denných prípadov.

V piatok 14. januára odstúpilo 13 zo 17 členov poľskej zdravotníckej rady, ktorá radí premiérovi v pandémii koronavírusu. Experti, ktorí odstúpili, odsúdili nedostatočný vplyv vedy na politiku. Kritizovali, že ich odporúčania sa neuplatňovali v praxi a neuspokojivá spolupráca s vládou ich vyčerpávala.

Niedzielski povedal, že sa snažil odstupujúcich členov rady prehovoriť, aby pokračovali v práci v tomto orgáne, ale bez úspechu. Minister dodal, že vznikne nový poradný orgán, ktorý bude mať odlišnú podobu – bude pozostávať zo širšej škály odborníkov, ktorí budú pomáhať a radiť premiérovi. Okrem lekárov v ňom budú napríklad aj ekonómovia a sociológovia, píše agentúra PAP.

Krajina s približne 38 miliónmi obyvateľov doteraz hlásila 4 323 482 prípadov nákazy koronavírusom a 102 309 úmrtí, pripomenula agentúra Reuters.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus