Kollára a Rajeckého obžalovali z korupcie. Mali pomôcť nelegálne vyrábať cigarety

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na konkurzného právnika Zoroslava Kollára a podnikateľa Tomáša Rajeckého.

18.01.2022 09:48 , aktualizované: 14:54
Víchrica / Zoroslav Kollár / Foto:
Zoroslav Kollár prichádza na výsluch do budovy NAKA v Nitre 28. októbra 2020.
debata (4)

Obžaloba sa týka troch skutkov v súvislosti s poskytnutím úplatkov za to, aby Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) umožnil bezproblémovú nelegálnu výrobu cigariet.

V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody od desať do 15 rokov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

NAKA zoroslav kollár víchrica Čítajte viac Zoroslavovi Kollárovi predĺžili väzbu

„Dnes podal prokurátor ÚŠP obžalobu na ŠTS Pezinok na obvineného Tomáša R. a Zoroslava K. za tri skutky z obdobia 2019 – do februára 2020 právne kvalifikované ako pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spáchaný formou účastníctva,“ priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, má ísť o poskytnutie úplatkov v stotisícoch eur za to, „aby KÚFS umožnil bezproblémovú nelegálnu výrobu cigariet, teda poskytol tzv. ochranu pred vyšetrovaním“. Okrem desať až 15-ročného trestu im hrozí v prípade dokázania viny aj trest prepadnutia majetku.

„Potvrdzujem, že na ŠTS bola dňa 18. 1. 2022 podaná uvedená obžaloba. Vec bola pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Obhajca Kollára a Rajeckého Adrián Kucek podanú obžalobu nekomentoval, lebo ju ešte nemá k dispozícii. O podaní sa podľa jeho slov dozvedel z médií.

rajecký, súd Čítajte viac Piťovec Rajecký ide do väzby, prokurátor ale spokojný nie je

„Nedošlo ani k riadnemu preštudovaniu vyšetrovacieho spisu, čo je podmienkou skončenia vyšetrovania,“ dodal s tým, že pokiaľ by za daných podmienok bola obžaloba podaná, došlo by k porušeniu práva na obhajobu jeho klientov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatky #Úrad špeciálnej prokuratúry #Zoroslav Kollár #Tomáš Rajecký