Žilinku kritizuje už aj Čaputová, stíhať ho ale nechce

Prezidentka Zuzana Čaputová považuje cestu generálneho prokurátora Maroša Žilinku do Ruskej federácie na oslavy výročia tamojšej prokuratúry za nevhodnú.

18.01.2022 11:19 , aktualizované: 12:27
čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (795)

Žilinka sa počas nej totiž stretol aj s osobou zo sankčného zoznamu Európskej únie, generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Ešte viac ma znepokojuje fakt, že pán generálny prokurátor ani následne neporozumel tomu, prečo bola jeho cesta vnímaná problematicky,“ skonštatovala hlava štátu. Nepovažuje však za nutné to, aby sa voči Žilinkovi začalo disciplinárne konanie.

Generálna prokuratúra na vyjadrenie prezidentky nebude reagovať, uviedol hovorca Dalibor Skladan.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa v priebehu minulého týždňa zúčastnil na pozvanie Ruskej federácie osláv výročia tamojšej generálnej prokuratúry. Viacerí koaliční politici sa na jeho cestu a na stretnutie s človekom zo sankčného zoznamu EÚ pozerali kriticky a žiadali voči nemu spustiť disciplinárne konanie.

Maroš Žilinka Čítajte viac Žilinka vyškolil Korčoka

Krúpa: Nešťastná cesta

Za nešťastnú označil cestu Žilinku do Ruska predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO). Rovnako kritizoval aj uzatvorenie dohody prokuratúry s ruskou prokuratúrou v oblasti kybernetickej bezpečnosti, čo je podľa neho „až tragikomické“.

„To už môžete uzavrieť aj dohodu o rozvoji demokratických princípov s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR),“ vyhlásil Krúpa s tým, že ruská prokuratúra je svetovo známa „krivením práva, obviňovaním a zatváraním politických väzňov a rôznymi veľkými historickými počinmi, ako sú gulagy a podobne“.

Veronika Remišová Čítajte viac Remišová: Zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora je najväčší omyl koalície

„Nemyslím si, že to korešponduje aj so zahraničnopoli­tickými záujmami Slovenskej republiky. Je to síce vysokopostavený úradník SR, ale myslím si, že by mal ísť v línii zahraničnopoli­tických záujmov SR, a nie vlastných,“ povedal Krúpa na adresu Žilinku. To, či by mal byť disciplinárne stíhaný, považuje Krúpa za záležitosť ústavnoprávneho výboru parlamentu.

795 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Zuzana Čaputová