Čaputová vymenovala 33 nových vysokoškolských profesorov

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 33 nových profesorov slovenských vysokých škôl. Hlava štátu pedagógom zablahoželala k ich úspechu a pripomenula, že si svoje menovacie dekréty preberajú v čase, keď prechádza nielen Slovensko, ale aj školstvo veľkou skúškou.

18.01.2022 12:39
čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová počas menovani nových vysokoškolských profesorov v Prezidentskom paláci 18. januára 2022.
debata (10)

Čaputová pripomenula nedávny výskum, na základe ktorého boli výsledky vysokého školstva počas pandémie hodnotené ako dobré. „Horšou správou je, že až 39 percent končiacich študentov si nemyslí, že dosiahlo porovnateľné vedomosti a necítia sa byť pripravení na obdobie po vysokej škole,“ povedala prezidentka a skonštatovala, že študentom absentovala prax a kvôli izolácii sa nerozvíjali ani vzťahy dôležité pre ich osobný rozvoj.

Hlava štátu pripomenula, že keď sa na pandémiu verejnosť pozrie ako na príležitosť, je potrebné uznať, že financie investované do školstva nie sú mrhaním finančných prostriedkov. „Otvára sa nám teda možnosť, aby sme v najbližšom období mohli zrevitalizovať celý náš vzdelávací systém a v rámci toho reformovali aj naše univerzity a vysoké školy. A v tomto smere sa spolieham najmä na váš vklad a prínos,“ vyzvala prezidentka.

Aby neodchádzali

Čaputová pripomenula, že Slovensko od profesorov, učiteľov a vysokoškolských pedagógov očakáva, že vysoké školy pozdvihnú na absolútne centrá excelentnosti v oblasti vzdelávacej, výskumnej i spoločenskej. „Očakávame, že našim mladým ľuďom budete poskytovať kvalitné vzdelávanie a perspektívu vedeckého výskumu či inej sebarealizácie doma, aby nemuseli odchádzať do zahraničia. Očakávame, že hodnota vzdelania a hlas vzdelanosti aj vďaka vám získa v spoločnosti vážnosť a rešpekt, a že bude ešte aktívnejší tam, kde prichádza k spochybňovaniu vedy, poznania, humanizmu a ľudskosti,“ uzavrela hlava štátu.

školstvo rektori SRK Števček Kropil Šuran Putala Čítajte viac Rektori žiadajú o stretnutie s premiérom k riešeniu krízového stavu vysokého školstva

Medzi menovanými je Rudolf Andoga v odbore doprava, Alexandra Bražinová v odbore epidemiológia, Daša Čížková v odbore imunológia, Ivana Dedinská v odbore Vnútorné choroby, Lucia Dimunová v odbore ošetrovateľstvo, Gabriela Dobrovičová v odbore teória a dejiny štátu a práva, Vladimír Frecer v odbore farmaceutická chémia, Martin Hetényi v odbore história, Monika Hudáková v odbore ekonomika a manažment podniku, Peter Jaloviar v odbore pestovanie lesa a Zuzana Kapsdorferová v odbore ekonomika a manažment podniku.

Ďalšími menovanými sú aj Eva Kormaníková v odbore inžinierske konštrukcie a dopravné stavby, Pavel Král v odbore technológia spracovania dreva, Jozef Krilek v odbore mechanizácia poľnohospodárskej a lesníckej výroby, Michal Kvasnica v odbore automatizácia, Marek Laciak v odbore automatizácia, Jarmila Lazíková v odbore ekonomika a manažment podniku, Kristína Machová v odbore hospodárska informatika, Jozef Martinka v odbore bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, Peter Mičko v odbore slovenské dejiny, Rajmund Mirdala v odbore financie, bankovníctvo a investovanie a Ján Moncoľ v odbore anorganická chémia.

Titul profesor získali aj Miriam Niklová v odbore pedagogika, František Nový v odbore strojárske technológie a materiály, Alena Otčenášová v odbore silnoprúdová elektrotechnika, Andrea Rosová v odbore logistika, Juraj Ružbarský v odbore strojárske technológie a materiály, František Šimon v odbore literárna veda, Ľubomír Švorc v odbore analytická chémia, Peter Tauš v odbore získavanie a spracovanie zemských zdrojov, Peter Urdzík v odbore gynekológia a pôrodníctvo, Jan Valíček v odbore strojárske technológie a materiály a Róbert Vrábeľ v oblasti automatizácia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #profesori #vysokoškolskí profesori #Zuzana Čaputová