Žilinka opäť jablkom sváru koalície. Nedohodla sa na jeho kompetenciách

Koaličná rada sa zhodla na potrebe sfunkčniť Radu Slovenského pozemkového fondu (SPF), Národná rada (NR) SR by mala na blížiacej sa riadnej schôdzi dovoliť jej chýbajúcich členov. V otázke zmeny kompetencií šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR zhoda medzi partnermi nie je. Pre TSAR to uviedli viacerí zástupcovia koaličných strán.

18.01.2022 13:16
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (72)

„Za dôležité považujem, že sme sa dohodli, že musí byť sfunkčnená Rada SPF,“ uviedla pre TASR šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Šéf klubu OĽANO Michal Šipoš potvrdil, že chýbajúcich členov rady by mali voliť poslanci NR SR už na najbližšej riadnej schôdzi.

Ministerka chystá novelu

Čo sa týka generálneho prokurátora, podľa Zemanovej si táto téma vyžaduje samostatnú diskusiu, aby napokon neprišli s reformou, ktorá neprejde. „Ešte sa musíme dohodnúť, na čom bude politická zhoda. Vieme, že Sme rodina má iné názory na reformu prokuratúry ako ostatná časť koalície,“ dodala s tým, že potrebná je aj diskusia s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

Podľa Šipoša by bolo dobré upraviť zákony týkajúce sa generálnej prokuratúry, aspoň využívanie sporného paragrafu 363 Trestného zákona. „Ale nie je na tom zhoda v koalícii,“ poznamenal.

čaputová Čítajte viac Žilinku kritizuje už aj Čaputová, stíhať ho ale nechce

„Ministerka pripravuje novelu trestného poriadku, takže bude koaličných partnerov informovať. Reformu prokuratúry aktuálne nemá podľa vyjadrení ministerky ministerstvo v pláne,“ poznamenal pre TASR v tejto súvislosti podpredseda strany za ľudí Juraj Šeliga.

Nezhoda aj pri referende

Zhoda v koalícii nie je ani v otázke zmeny Ústavy SR v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia NR SR. Šipoš i Zemanová považujú predloženie novely zo strany koaličného poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) za porušenie koaličnej dohody. Hovoria o potrebe minimalizovať situácie, keď koaličný poslanec predloží do parlamentu návrh bez súhlasu partnerov. Šipoš zdôraznil, že koaličná zmluva sa musí dodržiavať. „Len čo prestanú fungovať pravidlá, potom si každý môže robiť, čo chce. Nie je to dobrý signál pre partnerov,“ doplnil. Svrčekov návrh tak zrejme koaličné strany nepodporia.

petičné hárky, referendum, predčasné voľby, Čítajte viac Svrček (Sme rodina): Doteraz všetci hovorili, že nemajú problém s referendom. Teraz majú

Šeliga doplnil, že koaličná rada sa zaoberala aj procesom delimitácie dokumentov v Ústave pamäti národa (ÚPN). Podľa jeho slov sa má proces preveriť, aby mali k dispozícii aktuálne informácie.

Čo sa týka problematiky preskripcie liekov, koaličná rada sa otázkou zatiaľ nezaoberala. „O tom bude osobitne debata s poslancami na expertnej úrovni, v pondelok sa to nerozoberalo,“ priblížil Šeliga.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský pozemkový fond #Generálna prokuratúra #Maroš Žilinka #Koaličná rada