Poslanci o referende k zmluve s USA nerokovali. Je to neúcta, tvrdí Fico

Poslanci nakoniec o referende týkajúcom sa obrannej zmluvy s USA ani nerokovali. Program mimoriadnej schôdze totiž poslanci neschválili. Za hlasovali len poslanci opozície.

18.01.2022 13:26 , aktualizované: 14:08
Obranná zmluva s USA / Stop USA Army / Foto: ,
debata (312)

Rokovanie tejto schôdze vyvolala strana Smer a poslanci okolo Tomáša Tarabu. Navrhovali, aby sa Národná rada uzniesla na referende. Pričom otázkou malo byť, či občania súhlasia, aby parlament vyslovil súhlas s obrannou dohodou s USA.

Predseda Smeru Robert Fico označil neschválenie programu schôdze za neúctu k inštitútu referenda. „Ak dohoda vyvoláva toľko diskusií, napätia a emócií, je neuveriteľné, že vládna koalícia chce obísť názor občanov,“ uviedol.

Opakovane tvrdí, že cieľom zmluvy je vytvoriť na Slovensku americké základne, upozorňuje na rôzne riziká. Podotkol, že zmluva sa už nedá meniť a najlepšie by bolo, keby ju vláda do Národnej rady nepredložila.

Smer chce podľa Ficových slov čo najskôr začať s avizovanou petičnou iniciatívou za referendum.

Líder Hlasu Peter Pellegrini kritizoval koalíciu za neochotu diskutovať o dohode o obrannej spolupráci. Vláda podľa neho nechce, aby sa vymieňali argumenty za a proti, aby si ľudia urobili svoj názor. „Asi si nie je vláda ani istá, čo vyrokovala,“ skonštatoval.

Obrannú dohodu minulý týždeň schválila vláda. O dohode sa rozprávala aj prezidentka Zuzana Čaputová s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO) a predsedom Národnej rady Borisom Kollárom (Sme rodina). V krátkom čase sa má Čaputová stretnutú aj s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a šéfom diplomacie Ivanom Korčokom (nom. SaS).

Obranná dohoda s USA vytvára právny rámec pre posilnené partnerstvo a spoluprácu medzi Slovenskom a USA. Upravuje najmä podmienky prítomnosti príslušníkov amerických ozbrojených síl na Slovensku a štandardizuje spoluprácu medzi ozbrojenými silami oboch krajín.

VIDEO: Protest pred NR SR proti dohode o obrannej spolupráci s USA.
Video

Defence Cooperation Agreement (DCA) Spojeným štátom umožní najmä využívanie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač, ale prípadne aj iných dohodnutých zariadení a priestorov. S drobnými pripomienkami 12. januára dohodu vláda jednohlasne schválila.

čaputová, heger, kollár Čítajte viac O zmluve s USA diskutovali traja najvyšší ústavní činitelia, Kollár: Máme dve zásadné veci

© Autorské práva vyhradené

312 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #parlament #obranná zmluva