SZPB vyzýva poslancov Varína na premenovanie ulice Jozefa Tisa

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) vyzýva poslancov obecného zastupiteľstva vo Varíne v okrese Žilina, aby urýchlene prijali všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o premenovaní ulice Dr. Jozefa Tisa.

18.01.2022 17:01
Varín, Tisova ulica Foto: ,
Po tom, ako v sobotu odstránili z domov vo Varíne tabuľky s názvom Tisovej ulice, niekto provokatívne nastriekal bránu výraznou farbou.
debata (78)

Podľa vedúceho mediálneho oddelenia SZPB Braňa Ondruša by sa mal na odstránenie nezákonného stavu zamerať Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Redakcia dvojtýždenníka, ktorého vydavateľom je SZPB, zároveň ponúka finančnú pomoc obyvateľom i obci Varín v okrese Žilina. Podľa Ondruša by mala pomoc slúžiť na náklady ľudí aj obce, súvisiace s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu.

Doplnil, že situácii vo Varíne sa SZPB venuje takmer 30 rokov. „Už v roku 1993 sme verejne protestovali proti pomenovaniu ulice po vodcovi slovenských fašistov a vojnových zločincov,“ uviedol Ondruš.

Varín, Tisova ulica Čítajte viac Tabuľku z Tisovej ulice odmontovali, jej názov potom niekto nasprejoval na bránu

Okresná prokuratúra v Žiline podľa neho v roku 2005 skonštatovala, že prijatím uznesenia o premenovaní ulice v roku 1993 porušilo obecné zastupiteľstvo zákon o obecnom zriadení. „VZN o pomenovaní ulice po J. Tisovi je teda od počiatku nezákonné. Preto ponechávať terajšie pomenovanie ulice je nielen spoločensky neakceptovateľné, ale aj protizákonné a proti tomu by mala (špeciálna) prokuratúra robiť ráznejšie opatrenia,“ skonštatoval Ondruš, ktorý je zároveň šéfredaktorom dvojtýždenníka Bojovník.

Desiatich poslancov, ktorí sa v auguste 2021 zúčastnili na zasadnutí obecného zastupiteľstva a nesúhlasili s premenovaním ulice Dr. Jozefa Tisu, obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic uznesením zrušil na podklade podaných sťažností uznesenie o vznesení obvinenia.

Michal Horský Čítajte viac Varínske patálie s Tisom
78 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Tiso #Varín #Zväz protifašistických bojovníkov