Novela zákona je podľa lekárov v oblasti predpisovania liekov legislatívnou chybou

Prezídium Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) upozorňuje na závažnú legislatívnu chybu, za ktorú považuje nedávne prijatie novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, osobitne v oblasti predpisovania liekov. Novela zavádza do praxe viaceré zmeny, ktoré Prezídium SLS považuje za neracionálne a čiastočne aj nevykonateľné. Tieto zmeny podľa SLS priamo ohrozujú dostupnosť potrebných liekov pre veľkú časť občanov, zvlášť pre osoby vo vyššom veku a osoby trpiace viacerými závažnými chorobami alebo poruchami zdravotného stavu.

18.01.2022 19:02
debata (19)

Prezídium SLS v liste ministrovi zdravotníctva a výboru Národnej rady pre zdravotníctvo žiada okamžité pozastavenie účinnosti vecne chybných a pre prax neprijateľných ustanovení novelizovaného právneho predpisu a urgentné riešenie súvisiacich zdravotno-organizačných a ďalších problémov na príslušnej odbornej a etickej úrovni. Podľa dnešného vyhlásenia Prezídia SLS cieľom musí byť dosiahnutie racionálnych, vykonateľných riešení v záujme zabezpečenia adekvátnej dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti pre občanov SR.

Prezídium SLS zároveň zároveň žiada Ministerstvo zdravotníctva SR a Národnú radu SR o prioritné a urýchlené riešenie nahromadených problémov slovenského zdravotníctva. Tie podľa tejto organizácie už dlhšie bezprostredne ohrozujú dostupnosť a primeranú kvalitu zdravotnej starostlivosti, ktorú je možné poskytnúť na území SR.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Lieky na predpis #Slovenská lekárska spoločnosť