Pytliak zastrelil vlka priamo v národnom parku

Vlk, ktorého našli zastreleného v nedeľu pri Mengusovciach, je prvým prípadom pytliactva vlka dravého.

18.01.2022 22:22
vlk dravý Foto:
Vlk zastrelený pri Mengusovciach.
debata (52)

Vlka našiel v nedeľu ráno v katastrálnom území obce Mengusovce, ktoré spadá do ochranného pásma Tatranského národného parku, člen miestneho poľovného združenia.

„Na základe šetrenia na mieste nálezu za účasti vyšetrovateľov bola potvrdená jednoznačná príčina úhynu – zastrelenie. Vlk dravý sa vyhláškou ministerstva životného prostredia z júna minulého roku stal celoročne chráneným živočíchom,“ konštatuje Štátna ochrana prírody s tým, že spoločenská hodnota vlka je tritisíc eur.

Ochranári upozorňujú, že vlk ako prirodzený „sanitár lesa“ pomáha napríklad znižovať škody na poľnohospodárskych kultúrach predačným tlakom na raticovú zver. Loví najmä chorú a oslabenú zver, ale aj diviakov infikovaných aktuálne veľmi rozšíreným africkým morom.

Ide o prvý nájdený prípad pytliactva na vlka dravého od vydania vyhlášky, no pytliactvo chránených živočíchov nie je ojedinelé. „Veľmi často sa s nelegálnym usmrcovaním stretávame v prípade vtáčích druhov, ako aj pri medveďovi hnedom. Objasnenie týchto prípadov je však často veľmi komplikované,“ povedala zoologička Správy TANAP Erika Feriancová.

Dodala, že populácia vlka dravého na Slovensku je okrem priameho prenasledovania človekom ohrozená aj fragmentáciou krajiny a úbytkom kľudových zón s minimálnou aktivitou človeka, ktoré sú pre zachovanie populácie vlka ako aj rysa kľúčové.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #pytliactvo #Vlk dravý