Pokračovanie článku: Omikronová vlna prichádza a s ňou nové pravidlá. Na čo si dať pozor?

Bohoslužby, sobášne obrady a obrady krstu

Platí povinná dezinfekcia predmetov, ktoré slúžia pri obrade. V prípade kontaktu rozdávajúceho s ústami veriaceho, si musí rozdávajúci zakaždým vydezinfikovať ruky; pri prijímaní „pod obojím“ použiť pri každom prijímajúcom vždy novú lyžičku.

Vyhláška zakazuje používať obrady pitia z jednej nádoby viac ako jednou osobou.

V priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, je organizátor povinný odstrániť nádoby s vodou. Sobášne obrady vrátane civilných a obrady krstu môžu byť v režime OTP bez kapacitných obmedzení. Pohrebné obrady sú v režime základ a nevzťahujú sa na ne kapacitné obmedzenia.

Profesionálne športové súťaže a tréningy

Testovanie hráčov a členov organizačného tímu, ktorí nie sú očkovaní alebo neprekonali COVID-19 (očkovaní alebo prekonavší sú vnímaní podľa definície OP) je povinné. Pre športovcov a organizátorov teda neplatí výhradný režim OP. Pre divákov platí režim OP (očkovaní/pre­konaní)

Ostatné športové súťaže a tréningy pre osoby nad 18 rokov Pre športovcov, členov organizačného tímu aj divákov, teda pre všetkých platí režim OP. Zúčastniť sa takýchto podujatí môže najviac 100 osôb.

Hromadné podujatia pre deti a mládež do 18 rokov

Účasť je podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva povolená maximálne sto osobám. Platí režim OTP. Čiže, zúčastniť sa ho môžu aj deti a mladí ľudia do 18 rokov, ktoré majú negatívny výsledok RT-PCR alebo LAMP testu nie staršíako 72 hodín od odberu alebo antigénového testu nie starší ako 48 hodín od odberu.

U detí do 18 rokov je akceptovaný aj negatívny výsledok testu vykonaný v domácom prostredí pre účely výučby na školách.

Príklad: podľa ÚVZ SR možno medzi hromadné podujatia osôb do 18 rokov zaradiť tréningy pre deti, kultúrne predstavenia pre deti a podobne.

Kultúrne podujatia

Vyhláška hovorí, že sa má zamedziť fyzickej kontaktnej interaktívnej práci s publikom. Organizátori musia vytvoriť zóny pre jednotlivé umelecké súbory tak, aby dochádzalo k minimálnej interakcii a k minimálnemu stretávaniu sa umelcov z jednotlivých súborov medzi sebou.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #omikron