Vláda upúšťa od povinného očkovania. Matovič: Omikron „zaočkuje“ všetkých

Cesta povinného očkovania pre Slovensko už asi nejaký zmysel nebude mať. Uviedol to pred stredajšom rokovaním vlády minister financií Igor Matovič (OĽANO) s tým, že tí, ktorí sa chceli zaočkovať, tak sa už zaočkovali a tí, ktorí tak neurobili, tak "tých zaočkuje omikron sám".

19.01.2022 10:41 , aktualizované: 15:48
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (531)

VIDEO: Matovič: Povinné očkovanie už pre Slovensko nemá zmysel.

Video

„Nútiť ľudí k očkovaniu, keď nevieme, ako sa bude ďalej vyvíjať COVID-19, či neprejde do formy, po ktorej všetci túžime, že to bude ochorenie, ktoré sa bude podobať na bežné vírusové ochorenie, momentálne nemusí byť témou dňa,“ povedal Matovič. Nie je zástancom toho, aby povinne nútili k očkovaniu niektorú skupinu mladých ľudí len preto, že sú to napríklad vojaci, policajti alebo zdravotníci. Je ochotný sa na túto tému baviť pri skupine ľudí, ktorá je najrizikovejšia.

očkovanie Čítajte viac Pozitívna bola každá tretia vzorka, pribudlo takmer 6 200 nakazených

„V priebehu mesiaca budú na Slovensku zaočkovaní všetci,“ poznamenal minister financií. Tvrdí, že nakaziť sa omikronom bude menej bezpečné, ako sa zaočkovať, ale ide o slobodné rozhodnutie každého človeka. Ako poznamenal, je potrebné si držať prsty, aby vlna omikronu spôsobila čo najmenšie následky.

Analýza je hotová

Právna analýza k povinnému očkovaniu sa zaoberala otázkou zamestnania aj veku. Počas rokovania vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá na analýze pracovala s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO).

„Podľa mňa, keď sa pozrieme na jednotlivé časti a závery, tak to nie tak, že by sa to dalo len tak ľahko odbiť, že povinné očkovanie už vôbec nemá zmysel a nejdeme o tom uvažovať,“ hovorí Kolíková. V analýze sa zaoberali celou škálou dôvodov, pre ktoré by bolo potenciálne možné zaviesť povinné očkovanie. Závery analýzy Kolíková prezrádzať nechcela, prvý sa o nich podľa nej má dozvedieť premiér Eduard Heger (OĽANO).

SR Prešov OC koronavírus očkovanie Janssen POX Čítajte viac Povinné očkovanie sa odkladá?

Dokončenie analýzy po rokovaní vlády potvrdil aj minister Lengvarský a rovnako uviedol, že ako prvý z vládneho kabinetu ju uvidí premiér. Minister zopakoval, že o téme sa diskutuje v expertnom kruhu, no definitívne rozhodnutie sa zrodí na politickej úrovni. „Ja osobne som naďalej za povinné očkovanie, minimálne v prípade vybraných rizikových skupín,“ povedal, spomenul pritom pracovníkov v rámci kritickej infraštruktúry či seniorov.

Analýza sa nezaoberala možnými sankciami, ak by niekto povinné očkovanie odmietol. Škála sankcií je však obrovská, podotkla Kolíková.

Analýza sa mala v zmysle schváleného uznesenia vlády zaoberať možnosťami zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 a možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe s ochorením COVID-19, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať proti tomuto ochoreniu.

Sulík: Karanténa sa skráti

Skrátenie karantény bude podľa všetkého realitou aj na Slovensku. Po rokovaní vlády to potvrdil minister hospodárstva Richard Sulík. „K skráteniu dôjde určite," skonštatoval. On sám pritom dúfa, že povinná karanténa sa skráti na päť dní v prípade očkovaných i neočkovaných ľudí. Aktuálne je to desať dní. „To skrátenie pôjde do vyhlášky. Veľmi dúfam, že sa tam dostane číslo päť," vyhlásil minister.

Lengvarský Čítajte viac Počet prípadov omikronu stúpol dvojnásobne. Lengvarský: Nastupuje nová vlna

Minister tiež v diskusnej relácii Na telo plus uviedol, že si nemyslí, že Slovákov čaká povinné očkovanie. Ako ďalej uviedol, na druhej strane si vie predstaviť, že by sa neočkovaní v prípade nakazenia koronavírusom podieľali na úhrade zdravotnej starostlivosť. Ako však zdôraznil, takýto krok si vyžiada analýzy, napísanie zákona, jeho posun do pripomienkového konania, schvaľovanie na vláde a parlamente. „Ja som za to, aby sme najmä očkovaných zvýhodnili, nie som za to, aby sme neočkovaných trestali,” zdôraznil predseda strany Sloboda a Solidarita. Uvedená téma je podľa neho „zapeklitá " a ťažko sa k nej paušálne vyjadruje.

Pre ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) je zavedenie povinného očkovania na Slovensku bezpredmetnou otázkou, pretože variant omikron napadá rovnako očkovaných ako neočkovaných. „Vidíme, že v európskych krajinách, kde tá vlna omikronu už prebieha, sa počty v nemocniciach napĺňajú oveľa menej, ako to bolo pri predchádzajúcich variantoch,“ podotkol Krajniak s tým, že povinné očkovanie nepodporuje.

obchod, odevy, príprava, otvorenie, Čítajte viac Omikronová vlna prichádza a s ňou nové pravidlá. Na čo si dať pozor? VIDEO: Krajniak: Nepodporujem povinné očkovanie.
Video
531 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #povinné očkovanie #koronavírus