Rehák podľa obžaloby desaťročie donášal mafii. Dokážem svoju nevinu, uviedol

Pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu postavil bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Jozef Rehák, známy z kauzy Judáš.

19.01.2022 10:58 , aktualizované: 15:11
rehák Foto:
Jozef Rehák v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 19. januára 2022.
debata (9)

Pre médiá pred začiatkom procesu vyhlásil, že je nevinný.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho obžaloba viní z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a dvoch skutkov zločinu prijímania úplatku.

Obhajoba Reháka namietla prítomného prokurátora ÚŠP Petra Kysela, o čom mala už aj predtým informovať prokuratúru. Navyše ho žiada vypočuť ako svedka, trvá na tom.

Podľa prokurátora námietka zaujatosti vznesená voči jeho osobe bola už v minulosti vyriešená. On osobne sa necíti nijako zaujatý. Obžalovaný ho počas vyšetrovania nenamietal.

Peter Kovařík Čítajte viac Kovařík: Vyšetrovateľka inšpekcie mala postupovať podľa interných predpisov

„Netuším, k čomu by som mal vypovedať,“ reagoval Kysel na hlavnom pojednávaní.

Obhajoba namietala aj účasť novinárky Júlie Mikolášikovej, ktorá s obžalovaným robila rozhovor pred podaním obžaloby a chcú ju vypočuť ako svedka k prvému skutku.

Dohodu odmietli

Sudca po krátkom prerušení pojednávania uviedol, že súd odmietol vykonať ako dôkaz výsluch novinárky aj prokurátora ako svedkov na hlavnom pojednávaní v tejto trestnej veci. Podľa sudcu bolo okrem iného dosť času zo strany obhajoby pre takéto návrhy.

Dohodu o vine a treste odmietol následne prokurátor aj obžalovaný. Prokurátor prečítal obžalobu, kde v prvom skutku obžaloval Reháka, že v rokoch 2000 až 2011 pôsobil pod prezývkou „Dodo" v organizovanej skupine Sýkorovci, pre ktorú mal zisťovať informácie z prostredia polície. „Ďalšie dva sa týkajú prijímania úplatkov, ktoré mali byť dávané paušálnym charakterom pre viaceré osoby v bezpečnostných zboroch, a to s cieľom toho, aby osoba Františka B. dostala spätné informácie o tom, či on alebo osoba jemu blízka pri podnikaní je v nejakom zábere orgánov činných v trestnom konaní, prípadne iných bezpečnostných zložiek,“ reagoval prokurátor UŠP Peter Kysel. Výška úplatkov sa v jednom skutku mala pohybovať na úrovni 16 000 a v druhom 17 000 eur.

Kajúcnici požívajúci výhody

Rehák vo výpovedi tvrdil, že ho usvedčujú iba kajúcnici z gangu sýkorovcov požívajúci rôzne výhody. Už v roku 2015 sa začala proti nemu diskreditačná kampaň. S Kyselom mali mať kedysi údajne služobný spor, ktorý sa týkal nasadenia odposluchov. V bezpečnostných zložkách na rôznych pozíciách odpracoval 32 rokov a mal dobré výsledky, bol pravidelne odmeňovaný a povyšovaný. „Cítim sa nevinný, budem sa to snažiť dokázať,“ konštatoval obžalovaný expolicajt pre médiá.

Medzi svedkami v procese figurujú aj členovia zločineckej skupiny sýkorovcov vrátane Róberta Lališa.

Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ), dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Reháka zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roku.

V prípade uznania viny hrozí Rehákovi trest odňatia slobody od päť do 12 rokov a prepadnutie majetku.

NAKA polícia zásah zatknutie judáš Čítajte viac Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Jozefa Reháka z kauzy Judáš
9 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #akcia Judáš #Jozef Rehák