Kyseľa strieda Kováč. Vláda odobrila Vlčanovi nového tajomníka

Štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR bude od 1. februára Martin Kováč.

19.01.2022 11:39 , aktualizované: 16:09
kováč Foto: ,
Martin Kováč ešte ako predseda zboru poradcov ministra pôdohospodárstva počas tlačovej konferencie k projektu revitalizácie odvodňovacích kanálov v Slovenskom Grobe 18. októbra 2021.
debata (10)

Schválila to na stredajšom rokovaní vláda. Kováč vystrieda na poste štátneho tajomníka MPRV Milana Kyseľa.

Vláda Kyseľa vymenovala do funkcie štátneho tajomníka MPRV 17. júna 2021. Kyseľ 4. januára 2022 doručil ministrovi pôdohospodárstva list, ktorým sa vzdáva svojej funkcie z osobných dôvodov k 31. januáru 2022.

Šéf agrorezortu Samuel Vlčan (nominant OĽANO) počas rokovania vlády uviedol, že Kováč sa dlhodobo zaoberá problematikou vodozádržných opatrení v krajine. Kováč podľa Vlčanových slov rozpracoval veľmi perspektívny koncept pôdy ako vodnej a uhlíkovej banky. „Som veľmi rád, že vláda týmto rozhodnutím potvrdila vážny záujem riešiť boj s klimatickou zmenou aj v oblasti pôdohospodárstva, teda tak v rámci lesov, ako aj poľnohospodárskeho pôdneho fondu,“ povedal agrominister.

jan-micovsky-clanok W Čítajte viac Mičovský opúšťa klub OĽaNO: Praktiky hnutia v agrosektore mi pripomínajú Fica

Pôdny fond a kultúrna krajina podľa neho predstavuje totiž až 88 % rozlohy krajiny. „Je veľmi dôležité, aby sme z dlhodobého hľadiska prispievali k zvyšovaniu vodozádržnej kapacity krajiny, aby sa intenzívnejšie mohla realizovať fotosyntéza, prostredníctvom ktorej rastliny ‚sťahujú‘ CO2 z ovzdušia a ukladajú ho do pôdy,“ poznamenal.

„Verím, že aj s podporou nového štátneho tajomníka budeme ako Slovensko môcť prispieť do diskusie aj na európskej úrovni,“ podčiarkol Vlčan.

Zmene klímy sa venuje roky

Kováč sa podľa svojich slov „veľa rokov venoval adaptácii štruktúry krajiny na zmenu klímy“. „Zmena klímy je jedna z úplne zásadných vecí, ktorá čaká každú jednu krajinu na svete, aby vedela vhodne uspôsobiť pôdohospodárstvo, lesníctvo a narábanie z dažďovou vodou,“ priblížil Kováč.

Rastislav Slocík, Agrospol Boľkovce Čítajte viac Agrospol Boľkovce sa stal farmou duchov. Spamätá sa Slovensko?

„Verím, že sa nám podarí rozpracovaním konceptu uhlíkovej a vodnej banky jednak identifikovať a oceniť ekosystémové služby krajiny a zároveň nájsť finančné zdroje na to, aby sme podporili každého, kto sa aktívne zaoberá krajinou, hospodári v nej a stará sa o krajinu,“ povedal Kováč. Dôležité podľa neho budú aj pozemkové úpravy, ako aj kooperácia aktérov pôsobiacich na vidieku (spolupráca so samosprávou či miestne akčné skupiny).

Takáč: Hodí sa skôr na envirorezort

Zameranie Kováča sa hodí skôr na ministerstvo životného prostredia. Uviedol to podpredseda Smeru a člen Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Richard Takáč. „Vyrušuje ma jeho odbornosť. Zameranie Martina Kováča a jeho vízie sa hodia skôr na ministerstvo životného prostredia. Už dlhšie poukazujeme na to, že agrorezort sa stále viac dostáva do područia envirorezortu, ktoré riadi tretí sektor a mimovládky. Nejde o rovnocenných partnerov. Teraz si envirorezort dosádza ‚svojich ľudí‘ do agrorezortu,“ priblížil.

Takáč zdôraznil, že poľnohospodárov a potravinárov dnes trápi cenová politika, ceny za suroviny a následná konečná cena za ich produkty. V tejto situácii prichádza na ministerstvo pôdohospodárstva človek, ktorý sa venuje vodnému hospodárstvu. Vláda dala podľa neho vymenovaním Kováča za štátneho tajomníka MPRV ďalší signál, že poľnohospodári a potravinári sú na okraji jej záujmu.

Plán horí

Poznamenal, že Kováč je podľa životopisu aj z dostupných informácií enviroaktivista, jeho skúsenosti so životným prostredím a tretím sektorom dnes nepomôžu poľnohospodárom a potravinárom.

Momentálne podľa Takáča „horí“ strategický plán, na ktorého pripomienkovanie dalo MPRV päť pracovných dní. Napriek časovej tiesni a obsahu materiálu k nemu prišlo až 500 pripomienok, z toho 300 zásadných.

„V tomto čase potrebujeme na ministerstve pôdohospodárstva odborníka z danej oblasti. Človeka, ktorý sa postaví za slovenských potravinárov, za slovenských poľnohospodárov. Nezabúdajme, že tí doteraz bojujú s minimálnou covidovou pomocou a predýchavajú aj postoj vlády k ich odvetviu, ktorý deklarovala nulou v pláne obnovy,“ upozornil.

Kováč v rokoch 1990 až 1995 študoval na Stavebnej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, odbor vodné hospodárstvo krajiny. V rokoch 1998 až 2001 na Žilinskej univerzite v Žiline, na ústave súdneho inžinierstva absolvoval štúdium znalectva v oblasti oceňovania nehnuteľností a vodného hospodárstva krajiny. Od roku 2021 je členom a predsedom zboru poradcov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Samuel Vlčan Čítajte viac O čom je kauza 4 500 eur na sviňu? Niektoré veci nie a nie pochopiť. Je to do smiechu aj do plaču
10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Martin Kováč