Fico pre Bödöra opäť útočí na Najvyšší súd. Šeliga: Neprijateľný nátlak

Šéf opozičného Smeru Robert Fico i obhajcovia obvineného nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra Pavol Gašpar a Marek Para tvrdia, že rozhodovanie Najvyššieho súdu (NS) SR o väzbe pre Norberta B. nebude nestranné.

19.01.2022 13:14
Norbert Bödör / Marek Para Foto: ,
Vľavo Norbert Bödör spolu so svojím advokátom Marekom Parom odchádzajú zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku 16. januára 2022
debata (36)

Poukazujú na sudcu NS Juraja Klimenta a jeho rodinné väzby s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorého podozrievajú z manipulácie v kauzách Judáš a Očistec. O väzbe má NS rozhodovať vo štvrtok.

„Celý návrh prokurátora je účelový, nesprávny, nezákonný. Má to slúžiť len na to, psychicky zlomiť Norberta Bödöra,“ skonštatoval Para.

Otvorene sa hlási k OĽANO

Prokurátor chce podľa Fica za každú cenu dostať Bödöra do väzby. Kritizuje, že má v prípade rozhodovať Kliment, ktorý sa podľa Fica „otvorene hlási k politike OĽANO“, pričom bol v minulosti nominantom tohto hnutia napríklad na člena Súdnej rady SR.

Video

Obhajcovia i Bödör zároveň deklarovali, že sa nebudú vyhýbať hlavnému pojednávaniu v kauze Dobytkár. Bödör hovorí, že konania voči nemu sa manipulovali. Upozornil aj na pochybenia prokurátora ÚŠP. Je pripravený preukázať svoju nevinu.

Judáš a Valčeky

Obvineného podnikateľa najskôr minulý týždeň prepustili z väzby, kde bol približne rok a pol pre kauzu Dobytkár. Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho o pár hodín neskôr zadržala v súvislosti s kauzou Valčeky, respektíve Judáš. Bödöra v nej majú stíhať za korupčnú trestnú činnosť.

Cez víkend Bödöra prepustil Špecializovaný trestný súd zo zadržania na slobodu. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Rozhodovať bude preto NS SR.

Norbert Bödör / Marek Para / Čítajte viac Bödör ide na slobodu. Súd hovorí o prieťahoch a zásahu do práva na osobnú slobodu

Poslanec Národnej rady (NR) SR zo strany Za ľudí Juraj Šeliga považuje vyjadrenia Fica za zastrašovanie sudcov. Tvrdí, že chce ovplyvniť ich rozhodovanie. „Odmietam, aby líder najsilnejšej opozičnej strany hrubým spôsobom, deň pred rozhodnutím o väzbe Norberta B., útočil na sudcov, zastrašoval ich a osočoval ich so snahou dosiahnuť ich vylúčenie z rozhodovania vo veci. Je to neprijateľný nátlak,“ skonštatoval v stanovisku. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková počas rokovania vlády uviedla, že ide o záujem politikov ovplyvňovať konanie, čo považuje za nešťastné.

**VIDEO: Bödör ide na slobodu (16. 1. 2022)
Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Najvyšší súd #Juraj Šeliga #Norbert Bödör