Počet prípadov omikronu stúpol dvojnásobne. Lengvarský: Nastupuje nová vlna

Na Slovensku evidujeme 73 nových prípadov variantu omikron, spolu už ich je 127.

19.01.2022 14:45 , aktualizované: 15:53
Lengvarský Foto: ,
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.
debata (101)

Informoval o tom na pravidelnej tlačovej konferencii k epidemickej situácii minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Podľa jeho slov tieto údaje indikujú nástup ďalšej vlny pandémie ochorenia COVID-19.

Nie je jasné, či omikron dominuje

„V januári 2022 evidujeme postupný rast laboratórne potvrdených prípadov variantu omikron. Vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu v prvých dňoch mesiaca tvorili približne 13 percent úspešne sekvenovaných vzoriek, vo vzorkách odovzdaných na sekvenáciu o týždeň neskôr to už bolo 30 percent,“ priblížil hlavný hygienik Ján Mikas. Výskyt variantov alfa a beta v januári dosiaľ nezaznamenali, dominantným sa udržal variant delta.

VIDEO: Lengvarský: Evidujeme 73 nových prípadov variantu omikron.
Video

Podľa Mikasa zatiaľ nie je možné spoľahlivo stanoviť, či sa už variant omikron stal dominantným v tunajšej populácii. „S určitosťou to budeme môcť potvrdiť až na základe výsledkov sekvenácie dostupných v najbližších dňoch či týždňoch,“ uviedol.

Tento vývoj podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Mateja Mišíka potvrdzuje aj dianie v okolitých krajinách. V Rakúsku, Českej republike aj Maďarsku stúpa počet nových prípadov koronavírusovej infekcie. Na Slovensku sa variant omikron vyskytuje už v 30 % sekvenovaných vzoriek. Mišík zároveň skonštatoval, že rezort zaznamenal nárast pozitivity pri PCR aj antigénových testoch. Až 15 okresov zaznamenalo viac ako 50-percentný nárast v súvislosti so sedemdňovou incidenciou. Celkovo 48 okresov narástlo o viac ako 10 %.

očkovanie Čítajte viac Pozitívna bola každá tretia vzorka, pribudlo takmer 6 200 nakazených

Počet pacientov v nemocniciach stále klesá, rovnako to platí aj pre napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne do nemocníc prijímame približne 100 ľudí denne, z ktorých 80 % tvoria nezaočkované osoby. „Za mesiac sme prijali 3 854 neočkovaných, kým prijatých očkovaných bolo 1 015,” uviedlo ministerstvo. Znižuje sa aj počet výjazdov vozidiel záchrannej zdravotnej služby, a to vo všetkých okresoch.

Oproti minulému týždňu však stúpol priemerný denný počet obetí. Čo sa týka očkovania, v minulom týždni bolo podaných 100-tisíc posilňovacích dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Celkovo už tretiu dávku dostalo 1,26 milióna Slovákov. Zároveň 6 z 10 dospelých ľudí je už zaočkovaných aspoň prvou dávkou.

Igor Matovič Čítajte viac Vláda upúšťa od povinného očkovania. Matovič: Omikron „zaočkuje“ všetkých

„Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia,“ dodal Mikas.

Upozornil tiež na nevyhnutnosť osobnej ochrany bez ohľadu na očkovanie v podobe správne nasadeného respirátora, častého a nárazového vetrania v miestnostiach, dodržiavania dostatočného odstupu od iných ľudí a priebežnej dezinfekcie rúk.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #variant omikron