Zaočkovaný Izrael má rekordné čísla. Rakúsko dáva do lotérie miliardu eur

Izrael zaznamenal viac ako 71-tisíc nákaz koronavírusom za deň. Rakúsko spustí očkovaciu lotériu, na výhry vláda vyčlenila miliardu eur.

20.01.2022 06:20 , aktualizované: 23:25
debata (195)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:25 Francúzsko začne od 2. februára s postupným rušením opatrení prijatých v boji proti ochoreniu COVID-19, keďže situácia v krajine sa začína zlepšovať. Vo štvrtok to oznámil francúzsky premiér Jean Castex, ktorého citovala agentúra AFP.

Vo Francúzsku zaznamenali v utorok za jediný deň rekordných 464.769 nových prípadov nákazy koronavírusom. Napriek tomu Castex uviedol, že „očkovací pas“, ktorý sa od pondelka bude vyžadovať na vstup do reštaurácií, kín a iných verejných priestorov, umožní zmiernenie prísnejších pravidiel zavedených od vlaňajšieho decembra.

Ako prvý sa od 2. februára zruší limit počtu návštevníkov – 2000 ľudí v interiéri a 5000 vonku – v koncertných sálach, na športových zápasoch a na iných podujatiach.

21:36 Let spoločnosti American Airlines do Londýna sa otočil a vrátil do Miami po tom, čo žena cestujúca v lietadle odmietla splniť federálne nariadenie mať na tvári rúško. Vo štvrtok o tom informovali aerolínie, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.

Letecká spoločnosť privolala políciu v Miami a príslušníci v stredu večer odprevadili ženu z lietadla na tamojšom medzinárodnom letisku, situácia prebehla bez incidentu. Hovorca policajného oddelenia okresu Miami-Dade v americkom štáte Florida vyhlásil, že personál spoločnosti American Airlines zaobchádzal s pasažierkou „podľa úradných nariadení“.

Ženu vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie zaradili na americký interný zoznam osôb s nepovoleným vstupom na palubu lietadiel, dodal hovorca aerolínií. Letecké spoločnosti počas pandémie koronavírusu už neraz vykázali pasažierov, ak odmietli dodržať povinnosť nasadiť si na tvár rúško, ktorej cieľom je zabrániť šíreniu nákazlivého ochorenia COVID-19.

American Airlines uviedli, že na palube lietadla sa nachádzalo 129 cestujúcich a 14 členov posádky. Piloti otočili Boeing 777 po necelej hodine transatlantického letu, ako ukazujú záznamy služby FlightAware, ktorá sleduje lety v reálnom čase.

Letecké spoločnosti hlásili vlani takmer 6000 incidentov vyvolaných nedisciplinovanými pasažiermi a za prvé dva týždne tohto roka ich oznámili 151, uviedol americký Federálny úrad pre letectvo (FAA). Väčšina z týchto incidentov sa týkala pasažierov, ktorí odmietli mať na tvári rúško.

20:15 Švédsko uvoľnilo vo štvrtok opatrenia proti pandémii koronavírusu týkajúce sa karantény. Reaguje tak na nedostatok personálu v kritickej infraštruktúre v čase nárastu počtu prípadov nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron, informovala agentúra AFP.

„Miera infekcie vedie k riziku nedostatku personálu a vážnym dôsledkom v službách nevyhnutných pre spoločnosť,“ uviedla vo vyhlásení švédska agentúra pre verejné zdravotníctvo.

Karanténa pre ľudí v spoločnej domácnosti s pozitívne testovanou osobou sa odteraz skráti zo siedmich na päť dní. Na osoby zaočkované troma dávkami vakcíny proti COVID-19, ľudí, ktorí za uplynulé tri mesiace ochorenie prekonali alebo sú zamestnaní v kritickej infraštruktúre, sa karanténa nevzťahuje vôbec, píše AFP. Agentúra tiež uviedla, že zmena opatrení sa nepovažuje „za výrazne zvyšujúcu riziko šírenia infekcie“.

19:37 Poslanci rakúskej Národnej rady veľkou väčšinou schválili všeobecnú povinnosť očkovania proti COVIDU-19 pre ľudí starších ako 18 rokov. Zákon bude ešte prejednávať druhá komora parlamentu, Spolková rada. Platiť má začať 1. februára. Rakúsko je prvou európskou krajinou, ktorá zavádza túto prax.

Vakcína / Očkovanie / Injekčná striekačka / Čítajte viac Rakúsko schválilo povinné očkovanie. Premiér: Vakcína je šanca na trvalú slobodu

16:38 Thajsko obnoví režim cestovania bez potreby karantény od 1. februára, oznámili vo štvrtok miestni predstavitelia. Režim bol pozastavený v dôsledku rýchleho šírenia koronavírusového variantu omikron.

Pandemické dopravné obmedzenia negatívne ovplyvnili thajskú ekonomiku, ktorej dominuje práve cestovný ruch. Plne zaočkovaní cestujúci budú môcť v novom režime „test and go“ cestovať, pokiaľ podstúpia test na koronavírus v prvý a piaty deň po príchode do krajiny, spresnili príslušné miestne úrady.

Návštevníci budú povinní izolovať sa v hoteli, kým budú čakať na výsledky svojich testov. Takisto si budú musieť stiahnuť sledovaciu aplikáciu na ubezpečenie úradov, že dodržujú platné pravidlá.

Thajsko, snažiac sa dostať z najhoršej ekonomickej situácie od ázijskej finančnej krízy z roku 1997, spustilo režim „test and go“ v novembri minulého roka ako alternatívu k dvojtýždňovej hotelovej karanténe. Koncom decembra však program pozastavili v dôsledku obáv z variantu omikron. Počet úmrtí a hospitalizácií sa však prudko nezvyšoval, úrady sa preto rozhodli obnoviť ho, aj keď ho budú priebežne kontrolovať.

V rámci ďalšieho uvoľňovania protipandemických obmedzení budú môcť v reštauráciách v Thajsku servírovať alkohol o dve hodiny dlhšie, teda do 23.00 h. Thajské ministerstvo pre cestovný ruch odhaduje, že do krajiny v priebehu tohto roka príde zhruba päť miliónov zahraničných návštevníkov. Pre porovnanie, v roku pred začiatkom pandémie tento počet predstavoval 40 miliónov. (afp, tasr)

14:17 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa nedávno nakazil koronavírusovým variantom omikron, pričom ochorenie malo uňho ľahký priebeh. Informovala o tom vo štvrtok agentúra BelTA. Variant omikron v Bielorusku detegovali prvýkrát pred tromi týždňami, dodal web Belsat.eu.

Lukašenko povedal, že koronavírusom sa nakazil už druhýkrát, pričom to, že vôbec mal covid, zistil až na konci ochorenia, keď mu robili „nejaký test“. Prvý raz bol chorý v júli 2020, keď mal asymptomatický priebeh covidu. Aj vtedy infekciu podľa vlastných slov „prechodil“.

Na stretnutí s predsedom vlády ruskej Tuvianskej republiky Vladislavom Chovalygom Lukašenko v tejto súvislosti ocenil prístup Ruska, ktoré kladie dôraz na ambulantnú liečbu covidu. Dodal, že týmto „novým vírusom ľudia až tak veľmi nechorejú“, i keď uznal, že seniori, ľudia s kardiovasku­lárnymi ochoreniami, cukrovkou, onkologickými chorobami či astmou sú ním ohrození. „Samozrejme, treba sa o seba starať. No nemusíte sa príliš obávať. Treba jednoducho žiť,“ vyhlásil Lukašenko.

Niekoľko dní po tom, čo sa u Lukašenka prvýkrát potvrdil koronavírus SARS-CoV-2, prezident vyhlásil, že ho niekto nakazil zámerne a vo veci sa vedie vyšetrovanie. V decembri 2020 zasa vyjadril presvedčenie, že druhýkrát už na covid neochorie a táto „hnusoba“ sa naňho už nenalepí.

V prvých mesiacoch pandémie Lukašenko koronavírus zľahčoval – vymýšľal „ľudové“ spôsoby prevencie a liečby, ako prácu na poli, kúpeľ, jazdu na traktore, či popíjanie vodky, a situáciu s pandémiou označoval za psychózu. Zrejme aj vzhľadom na tento jeho postoj v Bielorusku nezaviedli karanténu a úrady sa nesnažili vysvetliť občanom potrebu nosenia rúšok či dodržiavania odstupu.

Časť Bielorusov si však bola vedomá ohrozenia a mnohí z vlastnej iniciatívy aj pomáhali zdravotníkom: organizovali finančné zbierky, zabezpečovali im ochranné pomôcky i občerstvenie. Mnohé súkromné spoločnosti chránili svojich zamestnancov tým, že prešli na prácu z domu.

Nepriaznivá epidemická situácia sa však dostala do úzadia po vypuknutí politickej krízy, keď po zmanipulovaných prezidentských voľbách v auguste 2020 v Bielorusku vypukli masové pouličné protesty potlačené neskôr bezpečnostnými zložkami.

Vlani v októbri sa nosenie rúšok stalo dokonca politickou témou, keď komunita na internete zorganizovala flashmob „Daj si rúško, ak si proti Lukašenkovi“ a vyzvala Bielorusov, aby dodržiavali nosenie rúšok a dali sa zaočkovať.

Krátko nato Lukašenko zrušil nariadenie o povinnom prekrytí dýchacích ciest na verejných miestach. Ako dôvod uviedol, že je „proti násiliu voči ľuďom“. Tvrdil tiež, že epidemická situácia v Bielorusku je pod kontrolou a že všetky správy o rapídnom zvýšení počtu nakazených a o úmrtnosti sú falošné.

13:54 Európsky parlament výraznou väčšinou schválil posilnenie právomocí Európskej agentúry pre lieky, aby bola lepšie vybavená na zvládanie budúcich zdravotných kríz a panovala vyššia transparentnosť pri schvaľovaní a registrácii nových liečiv. Normu podporilo 655 poslancov, proti bolo 31 poslancov a osem sa zdržalo hlasovania.

EMA / Európska lieková agentúra / Čítajte viac Európska lieková agentúra bude mať väčšie právomoci

13:06 Omikron variant začína byť na Slovensku dominantný. Z 346 vzoriek z konca minulého týždňa mal zastúpenie približne v 61 percentách, čo predstavuje 212 prípadov.

omikron Čítajte viac Omikron začína dominovať, zistili ďalších 212 prípadov

12:43 Šesťtýždňová dcéra britského premiéra Borisa Johnsona mala vážny priebeh covidu. Jej stav sa ale už zlepšuje.

Boris Johnson Čítajte viac Šesťtýždňová dcéra britského premiéra Johnsona mala vážny priebeh covidu

11:40 Nezaočkovaní Trenčania sa môžu dať bezplatne otestovať na úroveň protilátok proti ochoreniu COVID-19. Dobrovoľné testovanie pre svojich obyvateľov pripravila trenčianska radnica v spolupráci s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV).

Ako informoval primátor Trenčína Richard Rybníček, testovanie je určené pre neočkovaných obyvateľov mesta, ktorí neochoreli na COVID-19, a pre neočkovaných a infikovaných Trenčanov, ktorým od pozitívneho PCR testu uplynulo viac ako 60 dní. Na základe výsledku testu získajú informáciu o hladine protilátok, vďaka čomu sa môžu rozhodnúť, aké kroky urobia pre ochranu svojho zdravia.

„Test je veľmi jednoduchý, Trenčania si test vyzdvihnú, urobia si ho doma z kvapky krvi a odovzdajú. Je to anonymné. Po obdržaní výsledku testu si ho budú môcť odkonzultovať s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne,“ priblížil primátor.

Ako dodal, mesto kúpilo za 70.000 eur 3300 špičkových testov, otestovať sa môžu dať Trenčania nad 18 rokov. Záujemcovia o test sa môžu registrovať už od štvrtka na webovej stránke mesta, registráciu radnica uzatvorí 27. januára.

Ako informoval vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biochemického centra SAV Juraj Kopáček, primárnym cieľom testovania je spoznanie stavu imúnnosti voči ochoreniu COVID-19 u obyvateľov mesta Trenčín.

„Sekundárnym cieľom je identifikovať podiel obyvateľov mesta Trenčín, ktorí sú alebo nie sú imúnni voči ochoreniu a do istej miery ich aj motivovať, aby urobili niečo pre svoje zdravie. Môže to tiež poskytnúť príklad iným mestám, ako takéto štúdie realizovať na úrovni miest a obcí,“ skonštatoval Kopáček.

Podľa matematika z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave Richarda Kollára vo fáze pandémie pri variante omikron už štát nedokáže okrem základných vecí ako zdravotný systém a opatrenia, poskytnúť ľuďom pomoc.

„Práve preto má teraz význam čokoľvek iné, čo pomôže ľuďom zorientovať sa. Pre tých, ktorí váhajú, to môže byť možnosť získať viac informácií. Podobne, ako pri minuloročnom antigénovom testovaní, aj teraz ponúka mesto Trenčín svojim obyvateľom možnosť dozvedieť sa niečo viac, chrániť seba a svoje okolie,“ zdôraznil Kollár.

10:24 Rakúska vláda spustí očkovaciu lotériu s možnosťou výhry poukážok v hodnote 500 eur a finančne podporí jednotlivé obce, pričom výška príspevkov sa bude odvíjať od konkrétnej miery zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámili kancelár Karl Nehammer, vicekancelár Werner Kogler a šéfka opozičných sociálnych demokratov (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová, informuje agentúra APA.

Vláda vyčlenila na očkovaciu lotériu jednu miliardu eur. Žrebovať sa začne 15. marca. Pre obce je určených ďalších 400 miliónov eur.

Cieľom iniciatívy, na ktorej sa dohodla rakúska vláda s SPÖ, je zvýšiť mieru vakcinácie proti novému koronavírusu. Ako povedal Nehammer, tento krok odmení zaočkovaných a má tiež slúžiť ako impulz pre tých, čo ešte s očkovaním váhajú.

Šancu na výhru v lotérii bude mať približne každý desiaty zaočkovaný. Platí to pre tých, čo už vakcínu dostali, i pre osoby, ktoré tak ešte len plánujú urobiť. Päťstoeurové poukážky bude možné použiť na území Rakúska v obchodoch, gastronómii, hoteloch či kultúrnych a športových zariadeniach.

Čo sa týka finančného balíka pre samosprávy, Nehammer ako príklad uviedol, že priemerne veľká obec s 3 000 obyvateľmi získa pri 80-percentnej zaočkovanosti 30 000 eur, pri 85-percentnej zaočkovanosti 60 000 eur a pri 90-percentnej zaočkovanosti 120 000 eur.

Vo štvrtok hlasujú poslanci rakúskej Národnej rady o návrhu zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby od 18 rokov, ktorý má nadobudnúť účinnosť 1. februára.

10:01 V stredu odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 6 011 ľudí nakazených koronavírusom, pribudlo 61 obetí kovidu.

krčma, pivo Čítajte viac Opäť vyše 6-tisíc nakazených, počet obetí prekonal 17,5-tisíca

**9:49 V Česku odhalili za uplynulých 24 hodín 25 989 novoin­fikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, o 14 500 viac ako v rovnaký deň pred týždňom. Počet hospitalizovaných však naďalej klesá, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva ČR zverejnených vo štvrtok ráno.

V stredu potrebovalo nemocničnú starostlivosť 1615 pacientov, z nich 245 bolo vo vážnom stave – oproti utorku ide o mierny pokles, informuje spravodajský server iDNES.cz s tým, že experti toto nižšie číslo pripisujú proticovidovému očkovaniu.

Sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov, stúpla na úroveň 1 086, čo je o 136 viac než v stredu.

Najhoršia situácia je aj naďalej v hlavnom meste Praha, kde sa incidencia vyšplhala na 2 000 nakazených na 100 000 obyvateľov.

V súvislosti s koronavírusom zomrelo v ČR počas stredy podľa predbežných údajov 12 ľudí. Počty úmrtí sa však nahlasujú často neskôr ako nakazení, a tak sa zvyknú ešte dodatočne zvyšovať. V utorok zomrelo s covidom 21 osôb, deň predtým 26. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie dosiahol 36 972.

Rezort zdravotníctva ČR eviduje tiež približne 4 700 prípadov opätovnej nákazy, ktoré však nie sú zahrnuté do vyššie spomenutej bilancie. Od vypuknutia pandémie bolo v ČR hlásených takmer 50 000 takýchto prípadov, pričom zhruba 23 000 z nich v tomto roku. Odborníci upozorňujú, že toto číslo bude ďalej rásť, pretože prekonanie covidu poskytuje menšiu ochranu pred nákazou novým variantom omikron než pred doteraz dominantným variantom delta.

Lekári mali v utorok problémy so zadávaním údajov o testovaní a očkovaní pre výpadky systému Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL), pripomína iDNES.

Denná kapacita odberov pre PCR testy je v ČR momentálne 160 000. Odborníci sa však domnievajú, že súčasné kapacity testovacích stredísk nedokážu odhaliť viac ako 50 000 nakazených denne. Podľa niektorých predpovedí pritom môže na vrchole epidémie variantu omikronu pribúdať denne až 200 000 prípadov.

„Do desiatich dní však budeme vedieť, či omikron zaplní nemocnice, alebo nie,“ povedal v utorok riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Modely vývoja epidémie v ČR podľa Dušeka predpovedajú, že hospitalizovaných s covidom môže byť do dvoch týždňov 6 000 až 7 000 Ľudí, pričom 500 až 700 bude potrebovať intenzívnu starostlivosť.

8:40 Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach očakáva, že aktuálna vlna pandémie v krajine vyvrcholí v polovici februára, pričom by denne mohli pribúdať aj státisíce nakazených koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Ako povedal Lauterbach v stredu večer v televízii ZDF, podľa realistických scenárov vývoja pandémie aktuálna vlna „dosiahne svoj vrchol približne v polovici februára a musíme očakávať niekoľko stoviek tisíc prípadov (nákazy) za deň“.

Dodal, že nie je isté, že sa tieto prognózy skutočne naplnia, avšak je to podľa neho „veľmi pravdepodobné“. „Keďže máme v Nemecku vysoký počet nezaočkovaných starších ľudí, môže to u nás dopadnúť celkom inak (horšie), ako napríklad v Taliansku, Francúzsku či v Anglicku,“ varoval minister.

Vo štvrtok nahlásili zdravotnícke úrady Inštitútu Roberta Kocha (RKI) 133 536 novona­kazených – pred týždňom ich bolo pre porovnanie 81 417.

6:20 V Izraeli v utorok odhalili 71 593 nákaz koronavírusom, čo je najviac za deň počas pandémie. Informoval o tom podľa miestnych médií koordinátor boja s koronavírusom v Izraeli Nachman Aš. Podľa neho ale môže byť reálny počet nakazených v krajine až trikrát vyšší. Podľa izraelských médií ale naráža na prekážky využitia lieku paxlovid, ktorý je v Izraeli k dispozícii už tri týždne. Zatiaľ ho dostalo iba 2 800 vysoko rizikových pacientov.

Aš miestnemu rozhlasu Army Radio povedal, že v izraelských nemocniciach je teraz 526 ľudí s COVIDOM-19 vo vážnom stave, čo je o tri desiatky viac ako o deň skôr.

Paxlovid firmy Pfizer má podľa výrobcu schopnosť zabrániť ťažkému priebehu ochorenia v 89 percentách prípadov. Do Izraela je dodávaný od konca decembra. Problém ale je, že je účinný pri podaní skoro po zistení prvých symptómov, najideálnejšie do 72 hodín. Pritom je ale potrebné pacienta podrobne vyšetriť, zistiť, aké iné lieky užíva a stanoviť riziko vážneho ochorenia.

Paxlovid nemôže byť podávaný v kombinácii s mnohými liekmi predpisovanými chronicky chorým ľuďom. Pre niektorých pacientov preto nie je vhodný vôbec, iní kvôli nemu musia na niekoľko dní ostatné lieky vysadiť. Ľudia s chorou pečeňou alebo obličkami musia byť pod dohľadom.

Na zozname prípravkov nezlučiteľných s podávaním paxlovidu sú lieky na vysoký tlak, prípravky brániace zrážanlivosti krvi, statíny znižujúce hladinu cholesterolu, najrôznejšie prípravky proti bolesti aj steroidy. Ich prípadné vysadenie musí zvážiť lekár.

S nasadením paxlovidu v Izraeli sa neponáhľa ani inštitúcia chrániaca geriatrické zariadenia, pod ktorou spadá približne 100 000 seniorov. Zatiaľ sa ukazuje, že aj v tejto skupine variant omikron u očkovaných nespôsobuje vážne symptómy, takže liečba nie je nutná.

Jeden z vládnych poradcov pre súčasnú pandémiu Eran Segal z Weizmannovho vedeckého inštitútu v stredu uviedol, že vrchol v tejto vlne epidémie by Izrael mohol dosiahnuť tento týždeň. „Odhadujem, že sa blížime k vrcholu, ktorý nastane tento týždeň, ak už nenastal,“ povedal. Dodal, že reálny počet nakazených v Izraeli je podľa neho asi dvakrát vyšší, než ukazujú údaje.

V stredu v Izraeli začali platiť nové pravidlá pre karanténu. Ľudia, u ktorých sa potvrdí koronavírus, budú môcť z izolácie po piatich dňoch, pokiaľ budú mať štvrtý a piaty deň negatívny test a nebudú mať príznaky. Po novom už nebudú pre ukončenie izolácie potrebovať potvrdenie od lekára. Očkovaní proti COVIDU-19 nebudú musieť do karantény po kontakte s nakazeným, pokiaľ budú mať negatívny antigénny test. Neočkovaní musia po takom kontakte do karantény, ktorú môžu po piatich dňoch ukončiť s negatívnym antigénnym testom vykonaným štátom uznaným testovacím strediskom.

Od budúceho týždňa budú úrady v Izraeli rozdávať zadarmo antigénne testovacie sady. Najprv ich dostanú žiaci a študenti a domovy pre seniorov a tiež firmy v dôležitých odvetviach ekonomiky, ktoré určí ministerstvo obrany a financií. Celkovo plánuje takto vláda rozdať na 25 až 30 miliónov testov, napísal v utorok server The Times of Israel.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus