Počas pandémie sa nerodilo viac detí

Pred časom si - vtedy ešte premiér - Igor Matovič (OĽaNO) uťahoval z pandemickej situácie a predpokladal, že sa bude rodiť viac detí. Štátna zdravotná poisťovňa však hovorí, že to tak nie je.

20.01.2022 10:13
pôrodnica, deti, novorodenci Foto:
Ilustračná snímka.
debata (13)

Údaje Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) ukazujú opak. "Kým v roku 2019 pred začiatkom pandémie sa nám do ‚VšZP rodiny‘ narodilo takmer 33-tisíc novorodencov, v roku 2020 ich bolo približne 29-tisíc a vlani ešte menej – niečo cez 26-tisíc,“ spresňuje manažérka komunikácie poisťovne Eva Peterová.

Podľa údajov VšZP sa najviac detí rodila v Žilinskom, potom Prešovskom a Bratislavskom kraji. Najmenej zasa v Nitrianskom a Banskobystric­kom kraji.

Peterová dodáva, že najčastejšie poistenky VšZP rodia vo veku 25 až 40 rokov. Prizvukuje, že počas pandémie sa vek rodičiek posúva smerom hore, k zrelšiemu veku.

Prednosta II. gynekologicko pôrodníckej kliniky LFUK a Univerzitnej nemocnice Bratislava Jozef Záhumenský tvrdí, že lockdown neznamená automaticky nekontrolované množenie. Pomáha tomu plánované rodičovstvo a dostupnosť bezpečnej antikoncepcie. Naopak, stres a sociálna nepohoda vedú skôr k tomu, že rodičia uvažujú nad tým, či je správny čas na dieťa.

„Ďalším dôvodom pre pokles počtu tehotností môže byť aj strach z infekcie, ktorá, ako je všeobecne známe, môže u tehotných mať závažnejší priebeh ako u netehotnej populácie, preto páry môžu odkladať tehotenstvo až na obdobie po odznení pandémie,“ povedal Záhumenský.

Peterová upozorňuje, že VšZP v ostatných rokoch eviduje zvýšený počet viacnásobných pôrodov. Kým v roku 2018 tvorili viacnásobné tehotnosti – dvojičky, trojičky či štvorčatá 0,98 percenta všetkých pôrodov, v roku 2021 to už bolo 1,36 percenta. Len vlani VšZP privítala vo svojej rodine tri trojčatá a dokonca aj štvorčatá.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #pôrodnosť #Igor Matovič #pandémia #natalita