Sčítanie 2021: Slovensko starne, pribudlo ateistov

Najviac, až 55,8 percenta obyvateľov (3,04 milióna), si uviedlo rímskokatolícke náboženské vyznanie.

20.01.2022 11:12 , aktualizované: 12:31
Sčítanie obyvateľov Foto:
Ilustračná snímka počas sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.
debata (145)

Druhou najpočetnejšou skupinou je skupina bez náboženského vyznania, a to takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta, Vyplýva to z minuloročného sčítania obyvateľov, ktoré dnes prezentoval Štatistický úrad SR (ŠÚ SR).

VIDEO: Predseda ŠÚ SR Alexander Ballek o sčítaní obyvateľov.
Video

Predseda ŠÚ SR Alexander Ballek skonštatoval, že počet obyvateľov, ktorí sa prihlásili k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu, je síce najvyšší, avšak ich počet a podiel oproti roku 2011 poklesol. Ide o vyše šesť percentuálnych bodov, čo predstavuje viac ako 308 700 ľudí.

Aj recesistické „cirkvi“

Štvrté miesto medzi skupinou obyvateľov hlásiacich sa k nejakému náboženstvu patrí kalvínskemu vyznaniu (1,6 percenta). Všetky ostatné náboženské vyznania majú podiely menšie ako jedno percento. Podľa slov Ľudmily Ivančíkovej, generálnej riaditeľky zo sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR, nezistené náboženské vyznanie uviedlo 6,5 percenta obyvateľov.

protest, odluka Čítajte viac Odluka cirkvi od štátu je posledný bod novembra 1989

Ivančíková uviedla, že vzrástol aj počet ad hoc hnutí, ide napríklad o údaj k Svedkom Liehovovým. Spolu 14 207 obyvateľov si uviedlo príslušnosť k tomuto hnutiu/vyznaniu. Najviac priaznivcov majú v Bratislavskom kraji. Stabilných fanúšikov majú aj vyznania ako jediizmus (Rád rytierov Jedi), ktorých je 1 389, a pastafarianizmus, ktorý uviedlo 590 obyvateľov.

Svedkovia Liehovovi sa podľa štatistikov zapíšu do histórie sčítania, lebo žiadna iná skupina nie je tak početná ako ich priaznivci.

„Zároveň v medzicenzálnom období sledujeme nárast podielu obyvateľov bez náboženského vyznania. V roku 2011 to bolo 13,4 percenta a 23,8 percenta v roku 2021,“ povedal Ballek. Najviac obyvateľov bez vyznania je v Bratislavskom kraji, takmer 40 percent. Okresy, v ktorých dosiahol podiel obyvateľstva bez vyznania viac ako 40 percent, sú všetky okresy Bratislavy a okres Rožňava.

Z regionálneho hľadiska je rímskokatolícka cirkev v Slovenskej republike najpočetnejšou vo všetkých krajoch SR a zároveň má vo všetkých krajoch viac ako 50-percentný podiel, okrem Bratislavského a Košického kraja.

Slovensko starne

Sčítanie ukázalo, že viac ako dve tretiny obyvateľov SR (67 percent) patria do vekovej skupiny 15 – 64 rokov. Vo vekovej skupine 0 – 14 rokov je 15,9 percenta populácie, najstaršiu skupinu obyvateľov nad 65 rokov patrí 17,1 percenta ľudí.

Pred 10 rokmi sčítanie ukázalo, že v produktívnom veku bolo 72,0 % obyvateľov a v dôchodkovom veku 12,7 %. Počet obyvateľov v predproduktívnom veku bolo 15,3 % obyvateľstva.

Odborná garantka sčítania Ľudmila Ivančíková doplnila, že 6,2 percenta obyvateľov je vo vekovej skupine 65 až 69 ročných. V skupine od 70 do 80 rokov je 9,4 percenta obyvateľov a nad 85 rokov je 1,5 percenta obyvateľov Slovenska.

Na Slovensku je celkovo výší podiel žien ako mužov. Je však aj niekoľko okresov, kde je o niečo nižší podiel žien. Je to Námestovo s 49,59-percentným podielom žien, Tvrdošín s 49,93-percentným, Stará Ľubovňa s 49,77-percentným a Medzilaborce s 49,82-percentným podielom žien. V ostatných okresoch ženy prevládajú.

pôrodnica, deti, novorodenci Čítajte viac Počas pandémie sa nerodilo viac detí

Najpočetnejšou národnostnou menšinou v SR je maďarská, hlási sa k nej 7,75 percenta obyvateľov (422,1 tisíca). Pri sčítaní pred desiatimi rokmi si maďarskú národnosť uviedlo 458-tisíc obyvateľov.

Druhé najväčšie zastúpenie majú Rómovia s podielom 1,23 percenta populácie, českú národnosť uvádza 0,53 percenta, rusínsku 0,44 percenta obyvateľov SR. Majoritná slovenská národnosť sa týka 83,8 percenta obyvateľov SR, ukázalo sčítanie.

Najviac obyvateľov hlásiacich sa k slovenskej národnosti je v Žilinskom kraji, najmenej v Nitrianskom kra­ji.

Slovenčina dominuje na severe

Sčítanie tiež ukázalo, že slovenčina je materinským jazykom pre takmer 82 percent obyvateľov SR, konkrétne 4 456 102 ľudí. Druhým najpočetnejším jazykom je maďarčina, ktorú ako materinský jazyk uvádza 8,5 percenta občanov (462 175 osôb). Rómčina je materinským jazykom pre 1,8 percenta ľudí (100 526) žijúcich na Slovensku. Ostatné materinské jazyky tvoria podiely menšie ako jedno percento.

smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa, operátor, telefón Čítajte viac Do spisovnej slovenčiny pribudli slová ako blogovať, ememeskovať či fejsbuk

Odborná garantka Sčítania Ľudmila Ivančíková uviedla, že v prípade slovenčiny ako materinského jazyk došlo v porovnaní s predchádzajúcim cenzom k nárastu o štyri percentuálne body. „V prípade maďarského, rómskeho i rusínskeho jazyka došlo k miernemu poklesu,“ dodala.

Rusínsky jazyk je štvrtý najpočetnejší materinský jazyk (0,7 percenta obyvateľstva), piatym najpočetnejším materinským jazykom je čeština (0,6 percenta). Medzi ďalšie materinské jazyky na Slovensku patria ukrajinský, ruský, anglický, nemecký, poľský, vietnamský. Posunkový slovenský jazyk si ako materinský jazyk uviedlo 1 835 obyvateľov.

Menej ako 4 % sa narodili v zahraničí

Slovenský materinský jazyk má najvyšší podiel v Žilinskom a Trenčianskom kraji (viac ako 90 percent). Maďarský materinský jazyk má najväčšie zastúpenie v Trnavskom a Nitrianskom kraji (vyše 20 percent) a rómsky materinský jazyk v Prešovskom a Košickom kraji (nad štyri percentá).

Takmer 96 percent (95,8 percenta) obyvateľov SR sa narodilo na Slovensku. Necelé štyri percentá (3,92 percenta) sa narodili mimo SR, najviac z nich v Českej republike, Spojenom kráľovstve a na Ukrajine, vyplýva z výsledkov sčítania.

V rámci okresov s najvyšším podielom obyvateľov narodených mimo územia SR figuruje Bratislavský kraj, na úrovni okresov je to Skalica a Bratislava III, takisto Bratislava II a Bratislava IV, na východnom Slovensku okresy Michalovce, Sobrance a Medzilaborce.

Zaujímavosti o obciach

V obci Vysoká, ktorá má 121 obyvateľov (okres Sabinov),žije 99,17 % obyvateľov uvádzajúcich si ako náboženské vyznanie rímskokatolícku cirkev v Slovenskej republike.

Obec Petrovce (okres Vranov nad Topľou, 450 obyvateľov) je miestom, kde žije 87,11 % obyvateľov uvádzajúcich si ako náboženské vyznanie evanjelickú cirkev augsburského vyznania na Slovensku.

V obci Roškovce (okres Medzilaborce, 141 obyvateľov) má až 94,33 % priaznivcov gréckokatolícka cirkev na Slovensku.

Obec Ruský Potok (okres Snina, 129 obyvateľov) sa až 91,47 % obyvateľov hlási k pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

Obec Slizké (okres Rimavská Sobota, 242 obyvateľov) je raritná svojím jednotným postojom k náboženskému vyznaniu. Až 88,84 % obyvateľov je bez náboženského vyznania.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie obyvateľov 2021