Žilinka zverejnil program spolupráce s ruskou prokuratúrou

Programom spolupráce medzi slovenskou a ruskou generálnou prokuratúrou na roky 2022 a 2023 je odborné stretnutie, dva okrúhle stoly a dva workshopy. Jadrom spoločných aktivít budú témy majetku z trestnej činnosti, ochrany sociálne zraniteľných občanov, životné prostredie, korupcia, počítačová kriminalita či kryptomeny.

20.01.2022 11:24 , aktualizované: 12:28
Žilinka, Krasnov, podpis zmluvy Foto:
Podpis Programu spolupráce medzi Generálnou prokuratúrou SR a Generálnou prokuratúrou RFna roky 2022 a 2023.
debata (48)

Vyplýva to z dokumentu zverejnenom na webe Generálnej prokuratúry, kto rý 13. januára v Moskve podpísal generálny prokurátor Maroš Žilinka so svojím ruským náprotivkom Igorom Krasnovom.

Na spoločnom programe v Bratislave bude v prvom polroku 2022 odborné stretnutie, ktorého cieľom bude prerokovanie aktuálnych otázok spolupráce v oblasti extradície a poskytovania právnej pomoci v trestných veciach, „vrátane tých, ktoré súvisia s vyhľadávaním, zaistením, konfiškáciou a navrátením príjmov z trestnej činnosti.“ uvádza dokument.

Maroš Žilinka Čítajte viac Stíhať Žilinku za cestu do Ruska? Nereálne

V tomto roku sa tiež uskutoční okrúhly stôl v Moskve. Témou budú funkcie a právomoci prokurátorov pri zabezpečovaní dodržiavania zákonov v oblasti ochrany životného prostredia. V Moskve bude program pokračovať ešte workshopom na tému prokurátorská činnosť v oblasti ochrany práv sociálne zraniteľnej skupiny občanov ako sú nezaopatrené deti, osoby so zdravotným postihnutím či občania s nízkymi príjmami.

Spoločný program v roku 2023 sa opäť začne v Bratislave. Pri ďalšom okrúhlom stole sa prokurátori zamerajú na skúsenosti s uplatňovaním legislatívy v boji proti korupcii. Po prevencii korupčných trestných činov si vymenia skúsenosti s trestným stíhaním legalizácie príjmov z trestnej činnosti „a to aj v dôsledku trestných činov spájaných verejnými činiteľmi,“ uvádza programový dokument.

Dohodnutý program spolupráci zavŕši workshop opäť v Moskve o boji s počítačovou kriminalitou „vrátane kriminality spojenej s nelegálnym cezhraničným pohybom digitálnych finančných aktív a to aj s využívaním virtuálnej meny na trestné účely.“ V tejto súvislosti si prokurátori vymenia aj skúsenosti s boji proti terorizmu, extrémizmu, a nadnárodným organizovaným zločinom, ako aj s potláčaním šírenia informácií teroristickej a extrémistickej povahy na internete.

Program spolupráce medzi slovenskou a ruskou generálnou prokuratúrou dohodol Maroš Žilinka na svojej kritizovanej ceste na oslavy 300. výročia ruskej prokuratúry. Zúčastnil sa ho v dňoch 11. až 13. januára 2022 spolu so svojím námestníkom Jozefom Kanderom a zástupcami rezortov prokuratúry a ministerstiev spravodlivosti z vyše tridsiatich krajín Európy.

Po viacerých koaličných politikoch sa Žilinkovi dostalo výčitky aj od hlavy štátu. Prezidentka Zuzana Čaputová označila Žilinkovu cestu do Ruska za nevhodnú, keďže Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov je na sankčnom zozname Európskej únia v súvislosti s uväznením ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

„Možnosť zastupovať Generálnu prokuratúru na oslavách vnímam nielen ako možnosť obzrieť sa do minulosti, ale predovšetkým ako možnosť poučiť sa z nej a nájsť výzvy na rozvoj orgánov prokuratúry do budúcnosti. Odmietam čierno – biele videnie sveta a osobný kontakt a komunikáciu s hlavami partnerských orgánov prokuratúr v zahraničí, vrátane Ruskej federácie, považujem za nevyhnutný a prínosný na naplnenie spoločného cieľa, ktorým je ochrana zákonnosti aj v globálnom meradle,“ odkázal z Moskvy Žilinka.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Maroš Žilinka #Igor Krasnov