Heger vyhrešil Sulíka. Pre Krym

Slovenská republika sa ešte za vlády Roberta Fica pridala k štátom, ktoré odsúdili anexiu Krymu a uvalili sankcie na Ruskú federáciu. Toto je oficiálna línia zahraničnej politiky Slovenskej republiky, na ktorej sa nič nezmenilo a je záväzná pre členov vlády, uvádza sa v oficiálnom stanovisku premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

20.01.2022 13:29
Eduard Heger Foto:
Eduard Heger
debata (297)

Ďalej ubezpečuje ukrajinskú stranu, že „slovenská vláda nebude vyvíjať žiadne politické ani ekonomické aktivity, ktoré by ospravedlňovali hrubé porušenie medzinárodného práva a rozbíjali koalíciu štátov, ktorá počínanie Ruska odsudzuje“.

Podľa oficiálneho stanoviska Heger očakáva, že minister zahraničných vecí Ivan Korčok ako nominant strany SaS bude vzniknutú situáciu s predsedom strany SaS a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom v tomto duchu riešiť.

Dôvodom Hegerovho postoja je vyhlásenie Sulíka. Ten pre Pravdu spochybnil zmysel protiruských hospodárskych sankcií.

sulík Čítajte viac Sulík sankcie odmieta a tvrdí, že Rusi Krym nevrátia

„Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy,“ povedal Sulík s tým, že pnutie na východnej hranici Ukrajiny neprispieva k budovaniu vzťahov. Na poznámku, že mnohí kritici označujú ruský režim za zločinecký, a preto sankcie zostávajú v platnosti reagoval: „Vyvážame kade-tade do sveta. V iných krajinách nie sú problémy? A keď nám Rusko dodáva ropu a plyn, vtedy nie je zločinecký režim?“

Naznačil, že na rokovaniach za zatvorenými dverami s významnými predstaviteľmi členských krajín EÚ nie je osamelý so svojím postojom k Moskve. „Čo si myslíte, že som jediný s takýmto názorom?“ odpovedal na otázku, či o protiruských sankciách takto narovinu hovorí aj pred ministerskými kolegami z Nemecka či z Francúzska. „Aj malé Slovensko môže mať svoj názor. A keď mám názor, tak ho poviem,“ uzavrel Sulík tému sankcií namierených proti Moskve.

Fínsko, Švédsko, premiérky, Sanna Marinová, Magdalena Anderssonová Čítajte viac Dotlačí Rusko Fínov a Švédov do NATO?

© Autorské práva vyhradené

297 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Richard Sulík #Ukrajina #Krym #Eduard Heger