Ako von z dlhov poradí zadarmo tím odborníkov

V ôsmich mestách začali fungovať bezplatné dlhové poradne, v ktorých ľudia nájdu pomoc so svojimi finančnými problémami. Niekedy stačí len malý krok na to, aby dlžná suma nenarástla do likvidačných rozmerov či dokonca došlo až k úplnému oddlženiu.

20.01.2022 17:22 , aktualizované: 17:54
dlhové poradne kancelária Foto: ,
Dlhová poradňa v Nitre.
debata (8)

„Naším cieľom je, aby čo najviac ľudí predišlo exekúciám. Snažíme sa pomôcť ľuďom, aby sa nedostali do neriešiteľných problémov,“ podotkol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý vo štvrtok prišiel na otvorenie bezplatnej dlhovej poradne v Nitre. Očakáva, že do konca budúceho roka pomôžu poradne 11-tisíc rodinám na Slovensku.

Vo väčšine prípadov sa dá dlžníkom pomôcť. „Ľudia mnohokrát nevedia, aké majú práva. Nevedia, ako sa dostať k nejakému podkladu – potvrdeniu, aby mohli vôbec začať problém riešiť. Nevedia o tom, že v niektorých prípadoch si stačí dohodnúť splátkový kalendár. Ten im pomôžu dohodnúť práve naši dlhoví poradcovia, najmä ak ide o dlhy v štátnych inštitúciách,“ spresnil Krajniak.

Od štvrtka sú poradne otvorené v Bratislave, Trenčíne, Trnave, Nitre, Lučenci, Banskej Bystrici, Poprade a v Prešove. „Klient mimo týchto regiónov má možnosť obrátiť sa na bezplatné dlhové poradne prostredníctvom facebooku alebo webu. Každý dlžník, ktorý sa dostal do problémovej situácie a potrebuje pomôcť so svojimi dlhmi, tu dostane základné informácie, ako sa telefonicky alebo mailom nakontaktuje na poradne,“ pokračoval šéf rezortu. Ľudia sa môžu dostať do poradenských centier aj prostredníctvom úradov práce.

Do konca tohto roka sa postupne otvorí až 46 poradní. Pôsobiť budú v sídle každého úradu práce, nie však priamo v ich budovách. Dôvodom podľa ministra je, aby sa ľudia neostýchali prísť do poradne a požiadať o pomoc.

V každej poradni bude k dispozícii právnik, ekonóm a psychológ. Štvrtý člen tímu má na starosti administratívnu činnosť ako aj úvodné rozhovory s klientmi, ktorí prídu do poradne. Po posúdení situácie ich ďalej naviguje k niektorému zo svojich kolegov, prípadne aj k viacerým naraz.

Vedúci manažér projektu Ladislav Šutý pripomenul, že za finančnými problémami stojí v mnohých prípadoch slabá finančná gramotnosť. „Ekonóm vie veľmi dobre pomôcť s analýzou príjmov a výdavkov a určiť, kde sú možné rezervy a kadiaľ sa dá uberať. Psychológ tam nie je kvôli diagnostike, ale kvôli motivácii a zmene postoja,“ vysvetlil.

Skúsenosť z pilotnej prevádzky prešovskej poradne podľa neho ukázala, že v mnohých prípadoch je lepšie prizvať psychológa hneď na úvodné stretnutie, aby sa ľahšie prelomila prvotná bariéra. V druhej pilotnej poradni, v Bratislave, to nebol až taký problém.

Vďaka trojkombinácii profesií je projekt slovenských dlhových poradní zrejme unikátny. „Dlhové poradenstvo zatiaľ existuje v 14-tich štátoch Európskej únie. Nikde som sa osobne nestretol s tým, že by mali všetky tri profesie pod jednou strechou,“ povedal Peter Daniel, ktorý je v rámci projektu externým expertom pre právne poradenstvo.

Podľa Šutého najlepšie spolupracujú ľudia, ktorí prídu do poradne „z ulice“, ako tí, ktorých odporučia úrady práce. Prví záujemcovia sa ozvali aj prostredníctvom nedávno spustenej stránky na sociálnej sieti. „Prekvapilo ma, že okamžite po jej sprístupnení máme troch či štyroch klientov, ktorí sa nám ohlásili takýmto spôsobom. Zdá sa, že to bude celkom životaschopný zdroj,“ doplnil vedúci manažér projektu.

Ráta s tým, že poradne využijú aj klienti, ktorí sa do neľahkej situácie dostali počas covidového obdobia. „Ak by nebola pandémia, mnohí by sa s dlhmi trápili vlastnou vinou. V súčasnosti sa veľa ľudí dostalo do problémov nezavinene. To môže pôsobiť na ich psychiku oveľa horšie,“ zhodnotil Šutý s tým, že v postcovidovej dobe sú preto psychológovia práve tí, ktorí by v poradniach nemali chýbať.

V súčasnosti fungujú poradne v 8 mestách:

Bratislava: Župné námestie 5–6, 0905 678 708 Nitra: Coboriho 2007/9, 0905 934 947 T­renčín: Dolný Šianec 1, 0917 605 200 Banská Bystrica: Janka Kráľa 3, 0915 833 682 P­rešov: Duchnovičovo námestie 10, 0907 801 411 T­rnava: Paulínska 17, 0917 604 909 P­oprad: Karpatská 7, 0944 644 552 L­učenec: Martina Rázusa 29, 0908 328 252 web: www.pomahamedlznikom.sk

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bezplatná poradňa #dlžníci