Rakúska vláda verí, že povinné očkovanie ukončí lockdowny

Rakúsko schválením povinného očkovania chce urobiť veľký a trvalý krok nielen proti omikronu, ale všetkým budúcim variantom a podľa vládnych politikov by to malo znamenať koniec lockdownov.

21.01.2022 06:20 , aktualizované: 23:26
debata (122)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:26 Omikron je už prevládajúcim variantom koronavírusu v Európskej únii a v Európskom hospodárskom priestore (EHP), oznámila v piatok zdravotnícka agentúra Únie. Citovala ju tlačová agentúra AFP.

„Kategória prenosu omikronu v EÚ a EHP sa zmenila z komunitného na dominantný,“ uviedlo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo svojej týždennej aktuálnej správe o hrozbách prenosných ochorení.

Do EHP patria okrem členských štátov EÚ aj Island, Lichtenštajnsko a Nórsko.

ECDC ďalej spresnilo, že variant omikron, ktorý prvýkrát zistili v Juhoafrickej republike (JAR), teraz „prevláda vo väčšine krajín EÚ a EHP“, a to so súhrnným podielom 78 percent.

22:15 Federálny sudca v Texase dnes rozhodol, že administratíva prezidenta Joea Bidena nemôže po zamestnancoch federálnej vlády vyžadovať očkovanie proti covidu-19, a zakázal úradom trestať pracovníkov, ktorí príkaz neposlúchli. Ministerstvo spravodlivosti sa chce proti verdiktu odvolať a Biely dom povedal, že si za svojim príkazom stojí. Súdy v USA už predtým zablokovali vládou vyhlásenú očkovaciu povinnosť aj pre ďalšie skupiny obyvateľstva.

Sudca Jeffrey Brown vyhlásil, že ide o otázku toho, či môže Bidenova vláda „bez podpory Kongresu vyžadovať od miliónov federálnych zamestnancov, aby podstúpili lekársky zákrok ako podmienku pre ich zamestnanie“. „Tým podľa platného práva, ako sa k nemu nedávno vyjadril najvyšší súd, zachádza už príliš ďaleko,“ uviedol v odôvodnení rozhodnutia. Vláda podľa neho môže brániť verejné zdravie menej invazívnymi metódami, napríklad vyhlásením povinného nosenia rúšok či povinnosti udržiavať rozostupy.

21:17 Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová v piatok ministrom zdravotníctva členských krajín EÚ povedala, aby sa pripravili na podávanie štvrtej dávky vakcín proti ochoreniu COVID-19 hneď, ako jej potrebu potvrdia údaje. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Ak budeme mať k dispozícii presvedčivé údaje o tom, že štvrtá dávka je potrebná, budeme pripravení konať,“ povedala Kyriakidesová.

Jej rokovanie s ministrami zorganizovala na poslednú chvíľu francúzska vláda, ktorá v súčasnosti zastáva polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, píše Reuters. Okrem možnej štvrtej dávky sa ministri venovali aj vakcínam prispôsobeným novým variantom koronavírusu.

Európska agentúra pre lieky (EMA) počas uplynulého týždňa oznámila, že podanie štvrtej dávky by pre osoby s vážne oslabeným imunitným systémom bolo vhodné. Je však potrebných viac dôkazov.

19:00 Nový covidpas, ktorý prakticky vykáže nezaočkovaných ľudí vo Francúzsku z verejného života, v piatok schválila Ústavná rada, najvyššia inštitúcia súdnej moci v krajine. Informovala o tom britská stanica BBC.

Ľudia vo veku nad 16 rokov budú musieť od pondelka 24. januára ukazovať potvrdenie o zaočkovaní, ak budú chcieť vstúpiť do množstva verejných priestorov.

Nový zákon ruší možnosť preukázať sa negatívnym testom na koronavírus pri vstupe do takých prevádzok, ako sú napríklad bary a reštaurácie.

Ústavná rada rozhodla, že pas nebude požadovaný na politických mítingoch a prestane platiť hneď, keď už nebude potrebný.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyvolal pobúrenie, keď pre denník Le Parisien začiatkom januára povedal, že chce „naštvať“ nezaočkovaných ľudí tým, že im „čo najviac obmedzí dostupnosť aktivít v spoločenskom živote“.

17:15 Bývalý poľský prezident a vodca nezávislých odborov Solidarita Lech Walesa (78), ktorý zohral kľúčovú úlohu pri páde komunistických režimov, má koronavírus. V piatok to oznámil on osobne, informovala tlačová agentúra Reuters.

Walesa, pôvodne elektrikár v lodeniciach v severopoľskom prístavnom meste Gdansk, sa stal symbolom historických zmien, ktoré ukončili studenú vojnu – viedol odborové hnutie Solidarita, ktoré prinieslo zmenu a v roku 1989 prechod na trhovú ekonomiku.

„Nemôžem tomu uveriť… Som infikovaný,“ napísal na Facebooku 78-ročný laureát Nobelovej ceny mieru. Walesa dodal, že dostal tri dávky vakcíny proti koronavírusu, ale napriek tomu sa cíti veľmi chorý – trpí bolesťami hlavy a nedokáže si zohriať telo. „Mám pocit, akoby sa mi svaly oddeľovali od kostí… Necítim si vlastné telo,“ napísal.

Hovorca Walesu uviedol, že exprezident je doma. Doplnil, že predtým v piatok bol vo svojom úrade, ale keďže sa necítil dobre, urobil si test na koronavírus. Walesu trápi v posledných rokoch zlé zdravie a v roku 2021 podstúpil operáciu srdca. V prezidentskom úrade pôsobil v rokoch 1990 – 1995, bol prvým lídrom postkomunistického Poľska.

V posledných rokoch je ostrým kritikom poľských vládnych nacionalistov zo strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorí sú zasa tvrdo kritickí k prechodu od komunizmu k ekonomike voľného trhu, ktorý riadil práve Walesa. (reuters, tasr)

16:38 Karanténa by sa mala aj u nás skrátiť na päť dní, uviedol minister školstva Branislav Gröhling počas návštevy Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch.

„Konzultoval som to s epitímom, ako aj s ministrom zdravotníctva. Momentálne pri variante omikron netreba desaťdňovú karanténu. Verím, že Ministerstvo zdravotníctva SR a hlavný hygienik pristúpia k tomu, aby bola karanténa skrátená,“ vysvetlil minister.

Branislav Gröhling Čítajte viac Gröhling: Karanténa by sa mala skrátiť na päť dní

16:10 Od pondelka budú môcť rodičia v Česku zaregistrovať svoje deti vo veku od 12 rokov na posilňujúcu dávku očkovacej látky proti covidu. Očkovanie bude možné po piatich mesiacoch od predchádzajúcej vakcinácie. V piatok to oznámilo české ministerstvo zdravotníctva.

„Očkovanie posilňovacou dávkou výrazne znižuje riziko vážneho priebehu ochorenia Covid-19. V pondelok preto spúšťame registráciu na očkovanie posilňovacou dávkou aj pre deti staršie ako 12 rokov, aby aj ony mohli získať maximálnu ochranu pred ochorením, a pripájame sa tak k mnohým krajinám EÚ,“ uviedol minister zdravotníctva Vlastimil Válek.

Deti vo veku 12 až 15 rokov sa budú môcť nechať naočkovať u svojich pediatrov a vo vybraných očkovacích miestach. Mládež vo veku 16 a 17 rokov sa môže dať zaočkovať v ktoromkoľvek očkovacom centre. Očkovať sa bude vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. S vakcináciou detí vyslovili súhlas odborné české združenia pediatrov. (novinky.cz, tasr)

14:35 Poliaci sa budú môcť od 27. januára bezplatne testovať na covid v lekárňach. Uviedla to v piatok tamojšia vláda po tom, ako krajina ohlásila rekordných 36 665 prípadov nákazy. „Máme za sebou týždeň, o ktorom môžeme povedať, že bol výbuchom pandémie,“ povedal v piatok minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

Minister ešte v stredu oznámil, že štátni zamestnanci budú pracovať z domu a súkromný sektor by mal toto odporúčanie nasledovať v záujme obmedzenia šírenia nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron.

Podľa agentúry Reuters má Poľsko jednu z najvyšších smrtností na koronavírus na svete v dôsledku nižšej miery zaočkovanosti (57 percent) v porovnaní s priemerom Európskej únie.

Podľa agentúry sa nákaza v krajine šíri aj preto, že aktuálne platné opatrenia nie sú občanmi „často“ dodržiavané. Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie približne 4,4 milióna prípadov nákazy a viac než 103-tisíc úmrtí. (reuters, tasr)

12:34 Rusko za posledných 24 hodín eviduje 49 513 novo nakazených koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie v krajine. Súčasne pribudlo 692 ďalších úmrtí v súvislosti s covidom, informoval operatívny štáb. V krajine sa rýchlo šíri nákazlivejší variant omikron, denná bilancia infikovaných oproti predchádzajúcemu dňu vzrástla o viac ako 10-tisíc.

Len v Moskve bolo zistených 15 987 prípadov koronavírusovej infekcie, čo pre metropolu znamená aj rekordnú bilanciu. Vo štvrtok tamojšie úrady hlásili 11 557 novo nakazených.

Celkovo sa v Rusku, ktoré má 144 miliónov obyvateľov, koronavírus preukázal v 10 987 774 p­rípadoch a 324 752 ľudí na komplikácie sprevádzajúce covid zomrelo. Napriek rýchlo pribúdajúcim počtom nakazených sa zatiaľ znižuje množstvo pacientov s covidom v nemocniciach, v súčasnosti ich je 9 136.

V Rusku naďalej mierne prevláda variant delta, ktorý bol zistený u zhruba 52 percent nakazených. Dominantný sa ale stáva infekčnejší variant omikron, ktorý je medzi nakazenými zastúpený už v 48 percentách. (tass, čtk)

12:25 Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v očkovaní proti COVID-19 v Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave. „Očkujeme vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Pri očkovaní osôb mladších ako 18 rokov musí byť prítomný zákonný zástupca," upozorňuje samospráva s tým, že jeho osobnú prítomnosť nahradí iba notárom overené splnomocnenie. Tento mesiac budú očkovať ešte dnes, v sobotu 22. januára, v pondelok 24. januára, v sobotu 29. januára a v pondelok 31. januára dospelých a deti od 12 rokov veku. Vo štvrtok 27. januára a v piatok 28. januára očkujú deti vo vekovej kategórii päť až 11 rokov.

Záujemcovia o očkovanie sa môžu registrovať cez objednávkový systém BSK na presný čas, ktorý si vyberú. Posilňovacia (booster) dávka vakcíny je aktuálne určená len pre osoby od 18 rokov veku (vrátane). Na očkovanie je potrebné priniesť občiansky preukaz, kartu poistenca a potvrdenie o podaní prvej alebo druhej dávky. „Očkujeme aj neregistrovaných, avšak registrovaní prostredníctvom Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a BSK majú prednosť," dodáva kraj.

10:55 Prvýkrát od začiatku pandémie sa koronavírus dostal aj na argentínsku výskumnú základňu v Antarktíde. Evakuovali z nej už deväť nezaočkovaných výskumníkov, ktorí mali pozitívny výsledok testu na infekčnú chorobu COVID-19.

Patricia Ortúzarová z vládneho riaditeľstva pre Antarktídu spresnila, že na argentínskej základni La Esperanza je infikovaných 24 z 43 vedcov a príslušníkov vojenského personálu. Deväť nakazených, ktorí nemajú žiadne príznaky a neboli zaočkovaní, preventívne evakuovali do Buenos Aires vrtuľníkom.

Táto skupina bola v Antarktíde ešte pred začiatkom vakcinácie v Argentíne v roku 2021 a podľa plánov sa mali dať zaočkovať po návrate z misie. Pre tento scenár sa rozhodli pre obavy, že znášať možné vedľajšie účinky po očkovaní by bolo v extrémnom prostredí Antarktídy ťažšie.

Zvyšných 15 zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, boli zaočkovaní a sú asymptomatickí. Zostali na základni so zvyškom tímu.

Situácia na základni La Esperanza je „pod kontrolou“, povedala Ortúzarová s tým, že na ostatných argentínskych základniach nákaza nebola zaznamenaná.

Základňa La Esperanza, postavená v roku 1952 na krajnom severozápade Antarktídy, je jednou z 13 patriacich Argentíne – šesť z nich je trvalých.

Argentína v snahe zabrániť epidémii na svojich antarktických základniach od decembra izolovala a otestovala približne 300 vedcov a vojakov na palube ľadoborca, ktorý ich teraz prepravuje späť do Antarktídy.

V zimných mesiacoch má Argentína na svojich stálych základniach asi 200 vedcov, vojenský personál a asistentov. Tento počet sa v lete zhruba zdvojnásobí.

**10:03 Vo štvrtok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 7 035 ľudí nakazených koronavírusom. V nemocniciach je v súčasnosti 1 566 ľudí s kovidom.

Košice koronavírus omikron sekvenovanie Čítajte viac Covidom sa nakazilo už 900-tisíc ľudí, pribudlo ďalších 57 obetí

9:45 Poľsko za posledný deň zaznamenalo 36 665 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najviac od začiatku pandémie covidu-19 v krajine, povedal podľa agentúry Reuters námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska stanici Radio Plus. Počty novo odhalených prípadov koronavírusovej infekcie podľa neho v nasledujúcich dňoch ešte porastú, mohli by dosahovať až 50 000 denne.

Kraska ďalej uviedol, že za posledných 24 hodín zomrelo v Poľsku ďalších 248 ľudí. Pred týždňom hlásilo ministerstvo 16 047 nových nákaz, čo predstavuje nárast o 128 percent. Doterajšiu rekordnú bilanciu zaznamenalo Poľsko s 38 miliónmi obyvateľmi 1. apríla 2021, kedy pribudlo 35 246 novo infikovaných.

„Zatiaľ však stále pozorujeme pokles obsadenosti lôžok. Dnes je to vyše 13 500 obsadených lôžok pacientmi s covidom,“ uviedol podľa serveru Onet.pl Kraska s tým, že v najbližších dňoch sa trend pravdepodobne obráti.

Námestník tiež oznámil, že minister zdravotníctva Adam Niedzielski bude dnes informovať o nových epidemických opatreniach, ktoré sa budú týkať okrem iného karantény. V stredu Niedzelski uviedol, že súčasné prírastky novo nakazených predstavujú obrovské riziko pre fungovanie zdravotníckeho systému.

9:37 V Česku odhalili za uplynulých 24 hodín 26 907 novoin­fikovaných koronavírusom SARS-CoV-2, o 15.200 viac než v rovnaký deň pred týždňom. Ide o druhý najvyšší nárast tento týždeň; počet hospitalizovaných však klesol pod hranicu 1600. Podľa spravodajského servera iDNES.cz to yplýva z údajov ministerstva zdravotníctva ČR zverejnených vo štvrtok ráno.

Šírenie vysokonákazlivého variantu omikron v ČR sa okrem vysokého počtu novoinfikovaných prejavuje aj prudkým rastom prípadov opätovnej nákazy – za štvrtok ich pribudlo 3600 –, nie sú však zahrnuté do vyššie spomenutej bilancie. Prekonanie covidu totiž podľa odborníkov poskytuje menšiu ochranu pred nákazou novým variantom omikron než pred doteraz dominantným variantom delta.

K rekordným hodnotám sa však blíži aj sedemdňová incidencia, teda počet nakazených na 100 000 obyvateľov, ktorá stúpla na 1228. V súvislosti s koronavírusom zomrelo v ČR počas štvrtka podľa predbežných údajov 11 ľudí. Počty úmrtí sa však nahlasujú často neskôr než nakazení, a tak sa zvyknú ešte dodatočne zvyšovať.

9:15 Prezenčná výučba na vysokých školách je otvorená pre všetkých a pravidlá neobmedzuje žiadna vyhláška. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) vo svojom profile na sociálnej sieti. Zároveň dodal, že pri karanténe sú pravidlá a výnimky (očkovaní, prekonané ochorenie COVID-19) rovnaké ako inde.

Odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva 14. januára konštatoval, že vysoké školy sú autonómne a je na nich, akú formu výučby si zvolia. Zároveň platí, že školy musia postupovať v súlade s novými vyhláškami, ktoré súvisia so schválenými vládnymi opatreniami proti variantu omikron. Gröhling 13. januára na tlačovej konferencii odporučil, aby sa študenti vzdelávali prezenčne.

8:42 Spojené štáty rozšíria od soboty povinnosť preukazovať sa pri vstupe do krajiny potvrdením o zaočkovaní proti novému koronavírusu: predkladať ho budú musieť aj cudzinci prichádzajúci do USA cez pozemné hranice. Vo štvrtok to oznámilo americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť, informuje agentúra AFP.

Cestujúci by mali byť „pripravení predložiť patričný doklad o vakcinácii,“ uviedol vo vyhlásení minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas. Cieľom tohto opatrenia, ktoré sa nevzťahuje na amerických občanov ani na osoby s právom na pobyt v USA, je obmedziť šírenie covidu v krajine.

Spojené štáty, ktoré začiatkom pandémie COVID-19 uzavreli svoje hranice pre väčšinu cudzincov, sa pre zaočkovaných cestujúcich zo zahraničia opäť otvorili vlani v novembri. Výnimku z požiadavky predkladať potvrdenie o vakcinácii mali doposiaľ cudzinci prichádzajúci do USA z Mexika a Kanady trajektom alebo pozemnou cestou, a to najmä z pracovných dôvodov.

7:44 V Nemecku sa za posledný deň potvrdilo 140 160 nových prípadov koronavírusu, čo je najviac za 24 hodín v tejto pandémii. Rovnako sedemdňová incidencia, ktorá udáva počet novo nakazených za týždeň v prepočte na 100 000 obyvateľov, je opäť rekordná, prvýkrát prekročila 700. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na najnovšie údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Asi z 90 percent je medzi prípadmi nákazy variant omikrón.

Aj o deň skôr evidoval RKI rekordný počet nákaz koronavírusom za 24 hodín, vo štvrtok oznámil 133 536 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Sedemdňová incidencia predchádzajúci deň vzrástla na 639. Dnes ráno oznámil RKI týždennú incidenciu 706,3. Pred týždňom predstavoval tento údaj 470,6 a pred mesiacom 306,4.

6:20 Rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein (Zelení) označil zavedenie povinného očkovania v Rakúsku za „veľký a prvýkrát aj trvalý krok“ v rakúskom boji proti pandémii.

„Takto sa dokážeme vymaniť z cyklu otvárania a zatvárania, z lockdownov,“ povedal politik. Nejde podľa neho len o boj proti aktuálne prevládajúcemu variantu omikron, ale proti akejkoľvek budúcej variante, ktorá by sa mohla objaviť. „Všetky dôkazy hovoria pre to, že všetky preparáty, ktoré sú k dispozícii v Rakúsku, sú bezpečné,“ zdôraznil Mückstein a poukázal na šírenie dezinformácií a rozdeľovanie spoločnosti.

Tiež šéfka sociálnych demokratov, pôvodne epidemiologička Pamela Rendiová-Wagnerová, sa za plán jasne postavila. „Očkovanie zachraňuje život, ten vlastný aj život druhých,“ vyhlásila.

Štvrtková debata o očkovacej povinnosti v parlamente však bola podľa očakávania vyostrená aj kvôli vyjadreniam šéfa FPÖ Herberta Kickla. „Som zdesený, som ohromený, som otrasený a som šokovaný,“ otvoril Kickl debatu a pokračoval dramatickými slovami o tom, že opatrenie pripravuje cestu pre totalitu a že ide o „zavedenie zdravotného komunizmu“.

„Zavedenie tohto donucovania je gigantický útok na slobodu ľudí v Rakúsku, atentát na ľudskú dôstojnosť obyvateľov,“ dodal Kickl.

Od oznámenia plánu na zavedenie očkovacej povinnosti sa najmä vo Viedni konali veľké demonštrácie odporcov opatrenia s až 40 000 protes­tujúcimi. Rovnako ako podobné akcie inde v Európe prilákali aj tie rakúske odmietačov očkovania aj pravicových extrémistov a úrady varovali, že protesty sa radikalizujú.

Rakúska vláda oznámila plán zavedenia povinného očkovania už v novembri zároveň so sprísnením protiepidemických opatrení. Poukazuje pritom na skutočnosť, že zaočkovanosť Rakúska je v porovnaní so západnou Európou pomerne nízka. V stredu bolo podľa oficiálnych údajov v krajine, ktorá má 8,9 milióna obyvateľov, úplne zaočkované 71,8 percenta populácie.

Dolná komora rakúskeho parlamentu (Národná rada) vo štvrtok schválila návrh zákona o povinnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby od 18 rokov. Zákon ešte bude musieť schváliť aj Spolková rada, teda parlamentná komora spolkových krajín, čo sa však považuje za formalitu, píše agentúra DPA. Vládne strany, ktoré sa zhodli na povinnom očkovaní, majú v Spolkovej rade väčšinu.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus