Primárka Koščálová v Ide o pravdu: Testovacie kapacity skolabujú, omikronom sa nakazí polovica Slovákov

Omikronová vlna sa začala dvíhať, odborníci očakávajú jej zosilenie o niekoľkých dní. „Bude trvať dva mesiace, a skončí sa v polovici marca,“ povedala v Ide o pravdu primárka Alena Koščálová z bratislavskej nemocnice na Kramároch.

21.01.2022 06:45
debata (126)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Aleny Koščálovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Preplnené urgentné príjmy, kolaps testovacích centier, a viac ako polovica nakazených Slovákov. Takto bude podľa primárky infektológie Aleny Koščálovej z bratislavskej nemocnice na Kramároch vyzerať situácia počas novej vlny pandémie, ktorú prináša variant omikron.

„Prednostné právo testovania budú mať len ohrození pacienti, ostatní by mali pri príznakoch zostať doma aj bez testu,“ povedala lekárka a členka konzília odborníkov v relácii Ide o pravdu.

Predpokladá, že omikronová vlna síce nezaplní lôžka na oddeleniach JIS, ale určite bude vyžadovať zvýšené kapacity nemocníc a zdravotníkov. „Pripravujú sa dočasné núdzové nemocnice, kde budú pracovať medici a študenti zdravotných škôl,“ informovala Koščálová.

Vysokých počet chorých na variant omikron ale môže podľa uznávanej infektologičky „pomôcť“ v boji s pandémiou. Kombinácia prekonania choroby a očkovania totiž podľa nej dáva najlepšiu ochranu pred ďalšími variantmi ochorenia COVID-19 do budúcnosti.

Vysoko infekčný omikron zasiahne nielen zdravotníctvo, ale ochromiť môže zásobovanie, dopravu a všetky dôležité činnosti v krajine. Preto je nevyhnutné, aby určitý počet ľudí zostal bez infekcie.

„Už teraz vyzývam firmy, aby nechali ľudí robiť z domu, a tak zabránili kolapsu. Je to v ich prospech,“ konštatovala lekárka Koščálová.

Za rovnako dôležité považuje zostať doma v izolácií po prvých príznakoch ochorenia. Jej odporúčania sú aktuálne pre zamestnávateľov práve v týchto dňoch, keď sa variant omikron iba rozbieha. „O pár dní už bude neskoro, a všetci budú musieť zatvoriť, lebo nebudú mať ľudí,“ dodala.

Predchádzajúce vlny pandémie si vyžadovali najmä mimoriadne úsilie zdravotníkov a záchranárov. „Teraz si pandémiu vyskúšajú všetci. Ak budeme pokorní, ohľaduplní a trpezliví, tak omikron zvládneme,“ predpovedá Koščálová. Koniec vlny príde podľa nej v polovici marca, a napätá situácia bude trvať dva mesiace: „Ale úľava príde už koncom februára.“

Koľko bude trvať karanténa a izolácia? Kto môže zostať bez testovania? Komu bude stačiť ako dôkaz prekonaného ochorenia antigénový pozitívny test? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s primárkou kliniky infektológie Alenou Koščálovou, členkou konzília odborníkov.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Alena Koščálová