Múzeu SNP po presune pod Naďa stúpol rozpočet o polovicu

Výrazné navýšenie rozpočtu banskobystrického Múzea SNP o 52 percent, zachovaná právna subjektivita, žiadna likvidácia, sťahovanie a ani prepúšťanie. Konštatoval to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorý prišiel do Banskej Bystrice, aby s vedením múzea i zamestnancami hovoril o budúcnosti, financovaní, rozvoji a plánovaných projektoch po presune do zriaďovateľskej pôsobnosti pod rezort obrany od januára tohto roka.

21.01.2022 14:16
uhrin, naď Foto:
Zľava minister obrany Jaroslav Naď a generálny riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin počas brífingu k návšteve ministra v Múzeu 21. januára 2022 v Banskej Bystrici.
debata (11)

„My si uvedomujeme dôležitosť Múzea SNP, pre rezort obrany a vojakov je odkaz Povstania mimoriadne silný. Urobíme všetko preto, aby sme prispeli k jeho lepšej budúcnosti,“ zdôraznil minister.

Podľa Naďa v roku 2020 dostalo múzeum 2,22 milióna eur z rozpočtu, vlani 2,21 milióna a na tento rok bolo v pláne 2,15 milióna eur. „My sme urobili opatrenia, že sme ho navýšili o viac než 840 000 eur, ktoré sú určené na kapitálové výdavky, a teda zveľadenie múzea, plus ďalších 286 000 eur na štandardnú údržbu. Rozpočet múzea sme navýšili na 3,28 milióna eur na tento rok. To je odkaz pre tých, ktorí strašili, že pod rezortom obrany bude Múzeum SNP trpieť,“ konštatoval minister obrany.

Peniaze majú ísť na opravu a údržbu pamätných miest SNP či už na Kališti, oporného muru Múzea SNP alebo pamätnej izby v Mošovciach. Pri organizovaní osláv SNP budú vojaci pomáhať napríklad pri čistení areálov pietnych miest, plánuje sa spolupráca s Leteckými opravovňami Trenčín pri obnovovaní exponátov vystavených v skanzene ťažkej bojovej techniky v areáli múzea.

Stanislav Mičev, rozlúčka Čítajte viac Mičev na odchode žartoval: Roky ste museli vydržať s múzejným šialencom

„Perspektíva pre naše múzeum je sľubná. Ak sa takto o rok stretneme, verím, že uvidíme konkrétne kroky, ktoré nás posunuli dopredu. Pre mňa ako historika je dôležitá starostlivosť o zbierky, je to jedna z prvoradých úloh,“ reagoval riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin.

Podľa ministra je spolupráca s novým vedením veľmi dobrá, ale musí sa vysporiadať s problémami z minulosti. „Správa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý urobil kontrolu za roky 2016 až 2021, je smutným čítaním. Našiel 29 zásadných pochybení a je na novom riaditeľovi, aby sa s tým vysporiadal. Komunikuje s NKÚ, má stanovené termíny, dokedy je potrebné urobiť opatrenia, aby sa nielen napravili chyby, problémy a porušenia zákona z minulosti, ale najmä, aby zabránil takému konaniu v budúcnosti. Transparentnosť je dôležitá,“ dodal Naď.

Stanislav Mičev Čítajte viac Ministrove klamstvá
11 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Jaroslav Naď #Múzeum SNP