Íri rušia opatrenia proti vírusu, vlna omikronu je za nimi

Prekonanie omikronovej vlny a vysoká zaočkovanosť viedli írsku vládu k tomu, že zrušila takmer všetky opatrenia proti koronavírusu.

22.01.2022 07:45 , aktualizované: 19:32
Nemecko, koronavírus, opatrenia, Lauterbach,... Foto: ,
Ľudia sa ponáhľajú na vlak na stanici metra v nemeckom Frankfurte skoro ráno 20. januára 2022. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach očakáva, že aktuálna vlna pandémie v krajine vyvrcholí v polovici februára, pričom by denne mohli pribúdať aj státisíce nakazených koronavírusom.
debata (69)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

21:16 V Nemecku za posledný deň pribudlo 135 461 ľudí nakazených koronavírusom, zatiaľ čo pred týždňom to bolo iba 78 022. Takzvaná sedemdňová incidencia, ktorá udáva, koľko ľudí sa v priemere nakazilo na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, sa tak vyšplhala na novú rekordnú úroveň 772,7. Oznámil to dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Počet novo nakazených však mierne klesol v porovnaní s predchádzajúcim dňom, kedy predstavoval prírastok rekordných 140 160 osôb.

Nemecko za posledných 24 hodín vykázalo 179 úmrtí súvisiacich s koronavírusom, zatiaľ čo pred týždňom to bolo 235. V krajine, ktorá má približne 83 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie preukázateľne nakazilo koronavírusom takmer 8,6 milióna ľudí a 116 664 z nich zomrelo. Z ochorenia sa zatiaľ vyliečilo vyše 7,2 milióna ľudí.

19:32 Tisíce ľudí sa v sobotu zišli v európskych metropolách na protestoch proti COVID pasom a iným opatreniam, ktoré vlády prijali v nádeji na ukončenie pandémie koronavírusu. Demonštrácie sa konali v Paríži, Londýne, Štokholme, Helsinkách či v Aténach. V Paríži tisíce ľudí demonštrovali proti tomu, že od pondelka bude v krajine povinný nový COVID pas. Tí, ktorí sú nezaočkovaní, nebudú môcť vo Francúzsku využívať vnútroštátne letecké spojenie, navštevovať športové podujatia, bary alebo kiná.

V Štokholme v centre mesta protestovalo zhruba 3-tisíc ľudí. Demonštráciu na hlavnom námestí zorganizovalo hnutie Sloboda pohybu. Vo Švédsku je doklad o vakcinácii potrebný pre účasť na podujatí, na ktorom je viac ako 50 ľudí. Švédske médiá uviedli, že na protest prišli s transparentom aj zástupcovia neonacistickej organizácie Severské hnutie odporu. Podobná demonštrácia, na ktorú prišlo približne tisíc ľudí, bola aj v druhom najväčšom švédskom meste Göteborg.

Vo fínskom hlavnom meste Helsinki proti reštrikciám protestovalo zhruba 4-tisíc ľudí. Polícia nijaké násilnosti nehlásila. Fínska vláda tesne pred Vianocami oprávnila miestne a regionálne úrady, aby v reakcii na rastúci počet prípadov nákazy koronavírusu zaviedli „rozsiahle opatrenia".

17:19 V Japonsku zaznamenali za posledný deň prvýkrát viac ako 50 000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Rekord v tomto smere zaevidovali aj v hlavnom meste Tokio, kde po prvý raz pribudlo vyše 10.000 prípadov nákazy. Prudký nárast nakazených spôsobuje rýchlo sa šíriaci koronavírusový variant omikron, uvádza agentúra Reuters.

V metropole Tokio hlásili v sobotu 11 227 nových prípadov nákazy, čo je viac ako dvojnásobok oproti údaju spred týždňa (4561). K rekordnému prírastku v hlavnom meste došlo len deň po tom, ako začali platiť obmedzenia týkajúce sa mobility a podnikateľskej činnosti, ktoré zaviedla japonská vláda na väčšine územia krajiny vrátane Tokia. V platnosti majú ostať do 13. februára.

V Tokiu za posledný deň pribudli aj tri úmrtia spôsobené covidom. Vo vážnom stave tam zároveň je 12 nakazených osôb. Covidoví pacienti aktuálne zaberajú v metropole 34 percent nemocničných lôžok. Ak by sa tento údaj zvýšil na 50 percent, bolo by podľa tamojších úradov potrebné zaviesť núdzový stav a ešte prísnejšie opatrenia. V Japonsku je plne zaočkovaných už viac ako 78 percent obyvateľov.

15:10 V Rakúsku nemajú za uplynulé dva dni k dispozícii oficiálne údaje o počte pozitívnych výsledkov testov na koronavírus. K dispozícii sú len hrubé dáta z registračného systému EMS, podľa ktorých bolo za uplynulých 24 hodín (do soboty 08.00 h) hlásených 28 175 nových prípadov nákazy. Tieto údaje však nie sú očistené o viacnásobne hlásené prípady a ďalšie chyby, uviedla agentúra APA.

Oficiálne údaje z ministerstiev vnútra a zdravotníctva boli naposledy zverejnené v stredu, keď bol zaznamenaný rekordný počet 27.677 nakazených. Predpokladá sa, že hranica 20.000 nakazených bola prekročená aj vo štvrtok a piatok. Nápravu, na ktorej sa pracuje, podľa ministerstva zdravotníctva sťažuje skutočnosť, že systém EMS spracúva vysoký počet nových prípadov infekcie.

Potvrdené je zatiaľ len to, že podľa údajov Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES) sedemdňová incidencia (nové infekcie za uplynulých sedem dní na 100.000 obyvateľov) vo všetkých spolkových krajinách Rakúska prekročila hranicu 1000. Incidencia je najvyššia v Tirolsku (2606), Salzbursku (2488) a Viedni (2219), najnižšia je v Štajersku (1023) a Burgenlande (1064); v celom Rakúsku je na úrovni 1674 (údaj k piatkovej 14.00 h).

12:32 Aj v Poľsku za posledný deň pribudol rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom, krajina hlási 40 876 infiko­vaných, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Je to vôbec najviac od začiatku pandémie. O deň skôr úrady informovali o 36 665 naka­zených.

Krajinou sa rýchlo šíri nákazlivejší variant omikron. Podľa poľských úradov sa počty nakazených môžu vyšplhať až do čísel, ktoré doteraz krajina nezaznamenala. „Šesťdesiat až sedemdesiat tisíc infekcií, to je to, čo očakávame. Ale vrchol by mohol byť až 140-tisíc infekcií (denne),“ uviedol už skôr minister zdravotníctva Adam Niedzielski s tým, že takto vysoké prírastky sa dajú predpokladať vo februári.

11:15 V Rusku za posledných 24 hodín pribudlo rekordných 57 212 novo nakazených koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie v krajine. Súčasne pribudlo aj 681 ďalších úmrtí v súvislosti s covidom-19. O deň skôr úrady informovali o 49 513 naka­zených, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na operatívny štáb na boj s nákazou.

Počet hospitalizovaných sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9902, čo je o 8,4 percenta viac ako za predchádzajúci deň. K nárastu došlo v 46 regiónoch, citovala zo správy operatívneho štábu agentúra RIA Novosti.

V uplynulých dňoch v Rusku aj naďalej mierne prevládal koronavírusový variant delta. Dominantnejší sa ale čím ďalej tým viac začal stávať infekčnejší variant omikron.

10:10 V piatok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 6 478 ľudí nakazených koronavírusom, laboratóriá celkovo vyhodnotili 17 756 odberov. V nemocniciach je v súčasnosti 1 512 ľudí s ochorením COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo 35 obetí tohto ochorenia.

koronavírus omikron sekvenovanie PCR laboratórium Čítajte viac Laboratóriá potvrdili opäť vyše 6-tisíc infikovaných koronavírusom

8:54 Laboratóriá v Česku odhalili za piatok ďalších 26 597 prípadov nákazy koronavírusom, čo je dvakrát viac ako pred týždňom, keď ich bolo 13 220 ľudí. Okrem toho pribudlo 3076 reinfekcií, informovali v sobotu české médiá s odvolaním sa na údaje zverejnené ministerstvom zdravotníctva.

Tzv. incidenčné číslo, ktoré udáva priemerný počet novo nakazených za týždeň na 100 000 obyvateľov, od začiatku roka kontinuálne rastie a dostalo sa na rekordnú hodnotu 1353. Incidencia je najvyššia v Prahe (2364), najnižšia na Vysočine (817).

Napriek tomu osôb hospitalizovaných v nemocniciach každým dňom ubúda — v piatok ich bolo 1566, pred týždňom 1844. Vo vážnom stave je 214 z nich, čo je v medzitýždňovom porovnaní pokles o viac ako tretinu. Podľa predbežných údajov pribudlo za 24 hodín aj deväť úmrtí ľudí s preukázanou nákazou, celkovo ich od začiatku epidémie zomrelo 37 021.

7:45 Írska vláda odsúhlasila zrušenie takmer všetkých obmedzení proti šíreniu koronavírusu už od soboty od 07.00 h SEČ – tento krok je možný vďaka prekonaniu vrcholu vlny omikronu a vysokému tempu očkovania v krajine. Informovala o tom v piatok britská stanica Sky News. Prelomové rozhodnutie oznámil premiér Micheál Martin v piatok v televíznom prejave k národu.

Od víkendu sa írske krčmy, reštaurácie a ďalšie pohostinské zariadenia môžu vrátiť k normálnemu fungovaniu a zákazníci už nebudú musieť ukazovať digitálne covid pasy. V súčasnosti musia ľudia ukazovať platný covid pas a pohostinstvá musia zatvárať o 20.00 h. Zrušené budú aj požiadavky zachovávať sociálny odstup. Prestanú tiež platiť obmedzenia pre počet divákov na vonkajších a vnútorných podujatiach.

Írsko bude o dva týždne hostiť úvodný ragbyový zápas Pohára šiestich národov na Štadióne Aviva v hlavnom meste Dublin. Na tomto zápase sa bude môcť zúčastniť dav takmer 52.000 divákov. Úplný návrat zamestnancov na pracoviská sa začne vo fázach od pondelka 24. januára.

Niektoré pravidlá však budú platiť ďalej. Požiadavka nosiť na tvári rúško sa zachováva, a to aspoň do konca februára, a takisto bude stále nutné ukázať covid pas pri medzinárodnom cestovaní. Samoizolácia sa bude vyžadovať od infikovaných ľudí s príznakmi.

Írsko už od začiatku pandémie prekonalo vrchol svojej piatej vlny nákazy koronavírusom, píše Sky News. Írsko patrí ku krajinám Európy s najvyšším percentom zaočkovaných obyvateľov a má stabilizovanú mieru hospitalizácií. Krízový štáb Národného verejného zdravia preto mohol odporučiť vláde, že z hľadiska verejného zdravia už nie je dôvod na zachovávanie obmedzení.

Írsky minister zdravotníctva Stephen Donnelly povedal, že vláda si „veľmi dobre uvedomuje“ obavy starších a zraniteľných ľudí z úplného znovuotvárania, ale dodal, že ide o „nachádzanie rovnováhy“.

Minister doplnil, že v nasledujúcich týždňoch očakáva zvýšenie v počte prípadov nákazy, ale podľa neho zdravotný systém už dokázal, že to vie zvládnuť.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus