Heger študuje analýzu o povinnom očkovaní. Niektorí sa mu možno nevyhnú

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) chce povinné očkovanie a spoluúčasť neočkovaných na liečbe prerokovať najprv na koaličnej rade, až potom na vláde. Rezort zdravotníctva doručil právne analýzy predsedovi vlády Hegerovi.

23.01.2022 07:30
debata (482)

Analýza sa mala v zmysle schváleného uznesenia vlády zaoberať možnosťami zavedenia povinného očkovania proti koronavírusu a obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe s covidom, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať proti tomuto ochoreniu.

„Premiér si teraz necháva čas na dôsledné preštudovanie a o výsledkoch analýzy bude informovať začiatkom budúceho týždňa,“ spresnila hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

Plošné povinné očkovanie už nie je podľa informácií Pravdy aktuálnou témou, no podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) je stále otvorená otázka povinného očkovania rizikových skupín a seniorov.

Koalícia nemá jednoznačný názor na povinné očkovanie. Sme rodina je aj naďalej proti. Časť strany SaS je za povinné očkovanie, časť má pochybnosti. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyhlásila, že povinné očkovanie podporí, ak príde taký návrh na vládu.

Európska lieková agentúra spochybnila možnosť plošného očkovania obyvateľstva štvrtou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Podľa jej vyjadrenia by opakované podávanie posilňovacích očkovacích dávok každých niekoľko mesiacov zrejme nebolo udržateľnou stratégiou.

Marica Piroššíková, EU súd pre európske práva Čítajte viac Pirošíková: Povinným očkovaním by došlo k porušeniu ľudských práv a slobôd

Rakúsko tento týždeň schválilo plošné povinné očkovanie všetkých obyvateľov nad 18 rokov. Naopak, napríklad v Českej republike povinné očkovanie nebude. Vláda Petra Fialu v stredu zrušila platnosť vyhlášky, ktorá zavádzala povinné očkovanie pre osoby staršie ako 60 rokov a niektoré profesijné skupiny. "Nevidíme dôvody na zavedenie povinného očkovania,“ spresnil premiér Fiala.

"Nie som zástancom toho, aby sme nútili mladých ľudí do povinného očkovania len preto, že sú policajti, vojaci či zdravotníci, a na nich si budeme dokazovať silu štátu. Som ochotný baviť sa o starších ľuďoch, ktorí sú najviac rizikoví pacienti, ale do mesiaca budú zaočkovaní všetci,“ viackrát povedal minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Myslí si, že cesta povinného očkovania nebude mať pre Slovensko zmysel. „Tí, čo sa chceli zaočkovať, sa zaočkovali, a tí, čo sa nezaočkovali, tak tých zaočkuje omikron sám,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

482 debata chyba
Viac na túto tému: #povinné očkovanie