Prokurátorka Kapraľová v Ide o pravdu: Zverejňovaním videí zo šikanovania detí médiá ubližujú obetiam

Pandémia zatvorila rodiny doma. „Domáce násilie je na vzostupe, mnohí situáciu nezvládli,“ povedala v Ide o pravdu prokurátorka Zuzana Kapraľová.

23.01.2022 12:00
debata (13)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Zuzany Kapraľovej v relácii Ide o pravdu.

Video

Prípad zbitej jedenásťročnej dievčiny z Miloslavova otriasol Slovenskom. Brutalitu a šikanovanie detí a mládeže videli ľudia vo zverejnenom videu krátko po tragickej udalosti. Prípad vyšetruje polícia, a známe je len obvinenie páchateľov z ublíženia na zdraví. „Prípadu sa s mimoriadnou pozornosťou venuje krajská aj generálna prokuratúra,“ povedala v relácii Ide o pravdu Zuzana Kapraľová, prokurátorka trestného odboru GP SR.

Priznáva, že prípady šikanovania medzi mladistvými a deťmi sú časté, a každý rok sa ich počet zvyšuje. Vyšetrovanie tohto druhu trestnej činnosti by podľa prokurátorky uľahčilo zavedenie samostatného trestného činu šikanovania do Trestného zákona.

V súčasnosti sa postihuje viacerými trestnými činmi, ako napríklad nebezpečné vydieranie, ohováranie, ohrozovanie mravnosti či ublíženie na zdraví. Kapraľová upozornila, že od júla minulého roka je trestným činom tzv. kyberšikana, v Trestnom zákone formulovaná ako nebezpečné elektronické ohováranie. „Verejnosť o tom nevie, a mládež je tiež z toho prekvapená,“ hovorí Kapraľová o svojej skúsenosti z diskusií s deťmi na školách.

Sociálne siete, pandémia a strata prirodzených sociálnych kontaktov priniesla nárast útokov na obzvlášť zraniteľné osoby. Sú nimi deti, mládež, ženy a starší ľudia.

„Máme špeciálne vyškolených policajtov a prokurátorov, ktorí s takýmito obeťami vedia pracovať mimoriadne citlivo,“ dodala Zuzana Kapraľová.

Samostatnou a mimoriadne dôležitou oblasťou pre úspešné vyšetrovanie násilia je výsluch zraniteľných osôb. V súčasnosti ho vykonávajú za pomoci psychológov aj preto, že výsluch sa realizuje len raz a nahráva sa na záznam.

„Je to preto, aby sme minimalizovali traumu obete,“ vysvetľuje prokurátorka. Často sa podľa nej obeť nezúčastňuje ani súdneho pojednávania s páchateľom, a sudcom sa prehráva len záznam z výsluchu.

Snaha orgánov polície a prokuratúry je ale niekedy zbytočná. Obeť násilia napríklad videozáznam z útoku vidí niekoľkokrát v médiách. „Zverejňovaním videí zo šikanovania detí médiá ubližujú obetiam druhýkrát,“ kritizuje ich prístup a snahu o senzáciu a vysokú sledovanosť.

Kapraľová je presvedčená, že médiá by mali mať nastavené vlastné etické pravidlá, a podobných krokov sa vyvarovať. Nevylučuje, že v niektorých prípadoch môžu spôsobiť zraniteľnej osobe nenapraviteľnú uj­mu.

Každý rok stúpa počet prípadov šikanovania a domáceho násilia. V súčasnosti situáciu zhoršila aj pandémia, pretože zatvorila rodiny doma. „Domáce násilie je na vzostupe, mnohí situáciu nezvládli,“ upozornila prokurátorka Zuzana Kapraľová. Vyzýva verejnosť, aby prípady násilia a šikanovania oznámila polícií alebo prokuratúre. Vyškolení odborníci dokážu páchateľa odhaliť, a nie je dôvod o trestnej činnosti mlčať. Spoločnosť sa v tomto smere podľa nej výrazne posunula, a je oveľa citlivejšia ako pred rokmi. „Ale to podstatné je, aby sme o útoku na obeť vedeli,“ dodala.

Aké tresty hrozia mladistvým páchateľom? Čo ak sú útočníkmi deti, ktoré nemajú trestnú zodpovednosť? Môže ich súd odňať rodine a nariadiť ochrannú výchovu v reedukačnom centre? Kto má najväčší vplyv na správanie detí a mladistvých? Škola alebo rodičia? Pozrite si reláciu so Zuzanou Kapraľovou, prokurátorkou z trestného odboru GP SR.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu #Zuzana Kapraľová