Pokračovanie článku: Nedávajte choré deti do školy, prosia lekári. Triedy sa stanú ohniskami omikronu

Komplikácie po ochorení

V Národnom ústave detských chorôb lekári sledujú zvýšený počet pacientov s pediatrickým zápalovým multisystémovým syndrómom označovaným ako PIMS či MIS-C (ide o multisystémový zápalový syndróm, v USA označovaný ako MIS-C, v Európe ako PIMS).

Syndróm, ktorý sprevádzajú vysoké horúčky, časté výrazné bolesti brucha, tie dokonca môžu pripomínať náhlu brušnú príhodu, prípadne aj vracanie a hnačky, sa podľa Tomáša Dallosa, detského reumatológa z kliniky Národného ústavu detských chorôb, najčastejšie prejavuje po piatich až šiestich týždňoch od prekonania ochorenia.

Ak syndróm naplno udrie, dieťa skončí v kritickom stave v nemocnici. Opuchnú mu sliznice, dlane, chodidlá a syndróm môže poškodiť aj srdce. Postihnúť môže deti a mladých ľudí do 21 rokov. „Postupne sa objaví začervenanie očí, ktoré sa podobá na zápal spojiviek, a kožná vyrážka, ktorá má veľmi rôznorodý vzhľad. Pri kombinácii týchto príznakov je určite potrebné vyhľadať lekára,“ upozorňuje Dallos. Žiadne z detí, ktoré so syndrómom hospitalizovali, nebolo podľa reumatológa predtým choré či polymorbídne, pričom spravidla išlo o dovtedy úplne zdravé deti.

„Počas celej prvej a druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19 bolo v Národnom ústave detských chorôb hospitalizovaných celkovo 14 takýchto detí, od polovice októbra 2021 sa už lekári starali o ďalších 14 detí,“ priblížila Dana Kamenická, hovorkyňa detského ústavu.

Aj v Košiciach zaznamenali počas poslednej vlny covidu nárast počtu detských pacientov s postcovidovým syndrómom.

Jeho najzávažnejším prejavom sú náhle vzniknuté poruchy funkcie srdca, ktoré sú pri tejto diagnóze pravidlom. Všetky deti sa nám doposiaľ podarilo stabilizovať a ich stav sa zlepšil,“ ozrejmil medicínsky námestník Mráz. Skonštatoval však, že zatiaľ sa nevie, aké dlhodobé následky na deťoch PIMS alebo MIS-C zanechá. „Aj v tomto prípade je najvhodnejšou ochranou zdravia detí ich včasné zaočkovanie, zvlášť v kontexte vysokoinfekčného variantu omikron,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #očkovanie #koronavírus