Penta potrebuje do nemocnice Bory stovky lekárov a sestier. Siahne medzi nespokojných?

V nemocnici Bory by sa na budúci rok mali otvoriť prvé ambulancie. Dovtedy sa finančná skupina Penta chystá obsadiť 1 400 pracovných miest lekármi, sestrami a ošetrovateľským personálom, ako aj ďalšími pracovníkmi prevádzky.

25.01.2022 06:52
debata (44)

Štát sa nateraz podľa slov ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) nemocnicu od súkromníka odkúpiť nechystá. Minister uvažuje skôr o nejakej forme spolupráce, no možností je podľa neho viacero.

Neopomenul ani štátny projekt nemocnice Rázsochy, ktorej ruiny sa nachádzajú len päť kilometrov od Borov. S výstavbou ráta aj programové vyhlásenie vlády a minister to preto považuje za svoju povinnosť. Na Slovensku je však dlhodobý problém s nedostatkom zdravotníkov a je otázne, či bude dostatok primárov, špecialistov, sestier či absolventov tak pre štát, ako aj pre súkromný sektor.

V slovenských nemocniciach pracuje približne päťtisíc lekárov. Z nich polovica podpísala deklaráciu Lekárskeho odborového združenia o pripravenosti k výpovediam zo služieb, ak sa nezlepšia ich podmienky a nebude sa riešiť mimoriadne vážna situácia v slovenskom zdravotníctve. Lekári sa v nej zaviazali, že budú pracovať nadčas už iba v medziach zákona a pracovnej zmluvy. Vzhľadom na aktuálne prijatý núdzový stav a ním prikázanú pracovnú povinnosť pre zdravotníkov k výpovediam zo služieb nateraz neprišlo.

„Čo sme sľúbili, dodržíme, no za posledné týždne silnejú hlasy, že pôjdeme cestou výpovedí,“ spresnil šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Medzi benefity ktoré zdravotníkom ponúka finančná skupina, patrí zdravotná starostlivosť bez čakačiek pre blízkych, zľavy na kultúrne akcie, multisport karta do športových či rekreačných centier alebo výhodnejší paušál na telefón.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #zdravotníctvo #Bory