V prešovskej väznici rekonštruujú smrť generála Lučanského

"V rámci vyšetrovania úmrtia generála Milana Lučanského sa dnes v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove osobne zúčastňujem procesného úkonu - rekonštrukcie, vykonávanej vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby, aj za prítomnosti dozorujúceho prokurátora Krajskej prokuratúry Prešov, znalcov a splnomocnencov poškodených," napísal generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti.

25.01.2022 11:30
Milan Lučanský Foto: ,
Milan Lučanský
debata (206)

Dodal, že účelom rekonštrukcie je na mieste samom, na základe skutočností zistených v priebehu rozsiahleho dokazovania zo svedeckých výpovedí, listinných a vecných dôkazov či početných znaleckých posudkov, „získať čo najpresnejšiu predstavu a ucelený obraz o priebehu udalostí a jej čiastkových faktoch vo všetkých súvislostiach“.

„Som presvedčený, že orgány činné v trestnom konaní v krátkom čase dajú odpoveď na všetky otázky AKO?, na ktoré dostupnými úkonmi počas vyšetrovania našli odpoveď (vrátane charakteru a mechanizmu zranení, príčin smrti zo súdnolekárskeho hľadiska, priebehu a okolností udalostí). Odpoveď na otázku PREČO? došlo k smutnej udalosti s fatálnym následkom – smrti generála Milana Lučanského, však s najväčšou pravdepodobnosťou ostane nezodpovedaná,“ myslí si generálny prokurátor.

VIDEO: Právny zástupca rodiny Milana Lučanského, Miroslav Radačovský od plánovanej rekonštrukcie očakáva nové zistenia. (natočené 30.12.2021)
Video

Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zadržala polícia v decembri 2020. Špeciali­zovaný trestný súd ho v kauze Judáš, kde bol obvinený z korupcie, poslal do väzby. V prešovskej väznici sa najskôr vážne zranil. Ministerstvo spravodlivosti udalosť objasňovalo až v čase, keď sa začali šíriť fámy o možnom pokuse o samovraždu.

Lučanský sa mal potknúť v cele o papuču a zraniť si oko tak, že ho museli previesť do vojenskej nemocnice v Ružomberku. Neskôr sa po operácii zotavoval vo väzenskej nemocnici v Trenčíne.

VIDEO: Spomienka na Milana Lučanského v Martine (30.12.2021)
Video

Opäť do previezli do Prešova. Väznica uvádza, že kontrolovala Lučanského 29. decembra 2020 a bol v poriadku. Ale pri podávaní večere si neprišiel vziať jedlo. Dozorci ho mali nájsť už v podstate už mŕtveho, pričom ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že si mal siahnuť na život sám.

Lučanský zomrel v prešovskej nemocnici na druhý deň.

Jeho smrť vyvolala vlnu nevôle. Ľudia chodili zapaľovať sviečky pred policajné prezídium v Bratislave, aj pred policajné stanice po celom Slovensku.

VIDEO: Milan Žitný: Trvám na tom, že mi zabili kamaráta (30.12.2021).
Video

Ministerstvo zriadilo komisiu na prešetrenie okolností smrti Lučanského, jeho súčasťou bol aj redaktor denníka Pravdy. Členovia komisie nemali k dispozícii pitevnú správu a ďalšie zdravotné správy, podľa záverov komisie sa nedalo jednoznačne určiť, či si Lučanský siahol sám na život.

Už vyše roka sa vyšetruje smrť Lučanského, zatiaľ bez konečných záverov.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť Milana Lučanského