Štát sa pripravuje na omikron. Zasadnutie štábu sa premenilo na poradu

V utorok večer zasadal Ústredný krízový štáb. Počas zasadnutia sa však zistilo, že išlo o koordinačnú poradu, na ktorej si jednotlivé rezorty mali stanoviť, ako budú počas epidemickej vlny spolupracovať.

25.01.2022 17:35 , aktualizované: 19:14
debata (5)

Poradu zvolal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na žiadosť ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). Hlavnou témou porady je variant omikron a opatrenia v súvislosti s ním. Pred zasadnutím Mikulec povedal, že nie je vylúčené, že sa bude venovať aj téme ďalšieho skracovania karantény pre niektoré povolania. V nadchádzajúcej vlne hrozí, že v jednej chvíli bude desať percent populácie v karanténe a s tým budú spojené výpadky základných služieb. Zásadné zmeny v opatreniach by sa však konať nemali.

„Máme pripravené scenáre, keby museli ľudia zostať doma, aby policajti či hasiči vedeli fungovať ďalej,“ dodal Mikulec.

Viac informácií o dohodách z tejto porady povedia ministri v stredu po rokovaní vlády.

„Cieľom bolo informovať o predikciách z hľadiska epidemiologického, celkového dosahu na jednotlivé sektory, ktoré môžu pocítiť výpadky v rámci nastupujúceho omikronu, a informovať sa o opatreniach, ktoré je potrebné vykonať a ktoré už boli vykonané,“ priblížil Lengvarský.

Základnými spôsobmi, ako sa na omikron pripraviť, sú podľa ministra zdravotníctva maximálne testovanie, práca z domu, obmedzenie kontaktov a očkovanie.

Rezort zdravotníctva sa pripravuje na zvýšený nápor v nemocniciach. Lengvarský vyzval ľudí na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení. „Človek, ktorý je päť dní v karanténe, neznamená, že po jej ukončení nie je infekčný,“ upozornil v súvislosti s novou vyhláškou. Minister Lengvarský naďalej odporúča používanie respirátora a vyhýbanie sa kontaktom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #krízový štáb #koronavírus #Ústredný krízový štáb #Roman Mikulec