Pri Devíne našli mŕtveho exšéfa vojenských tajných. Mohol byť zavraždený

Pri bratislavskom Devíne našli telo bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby generálmajora Petra Bučku. Polícia potvrdila, že prípad vyšetruje v súvislosti s podozrením z úkladnej vraždy. „Tých úmrtí ľudí, ktorí sa v minulosti hýbali okolo Bödöra, nám nejako pribúda, a to si treba tiež všímať,“ odporučil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

26.01.2022 08:35 , aktualizované: 17:36
kameňolom Foto:
Tabuľa pri vstupe do kameňolomu pri bratislavskom Devíne.
debata (718)

Telo bývalého vojenského tajného sa našlo pri kameňolome Slovenského vodohospodárskeho podniku v obci Devín. Podľa portálu noviny.sk ho objavil okoloidúci psičkár v utorok 25. januára približne okolo štvrtej hodiny popoludní.

Muž údajne visel na strome so zviazanými rukami neďaleko tamojšieho jazera. Okrem vyšetrovateľov vraj na miesto činu prišiel osobne aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, čo naznačuje možnosť inej príčiny smrti, než je samovražda. Prokuratúra nevysvetlila, za akým účelom sa na mieste činu Lipšic zdržiaval.

Video: Naď a Mikulec k úmrtiu generálmajora Petra Bučku.
Video

Podozrenie vyšetrovateľov potvrdila aj polícia. „Môžeme potvrdiť, že predmetnú trestnú vec vyšetruje vyšetrovateľ NAKA ako podozrenie z úkladnej vraždy. Vo veci bola nariadená pitva. Vzhľadom na súčasné štádium trestného konania nie je možné zatiaľ poskytnúť bližšie informácie,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Podľa webovej stránky ministerstva obrany bol genmjr. Ing. Peter Bučka riaditeľom Vojenskej spravodajskej služby od 16. novembra 1998 do 31. decembra 1999. V čase druhej vlády Roberta Fica pôsobil na ministerstve hospodárstva pod vedením Ľubomíra Jahnátka za Smer ako generálny tajomník služobného úradu. Tento rezort v roku 2009 niekoľko dní zastupoval ako člen predstavenstva aj v štátnej spoločnosti Transpetrol.

Medzi rokmi 2003 a 2006 bol Bučka aj členom predstavenstva akciovej spoločnosti SOFOS invest, kde počas celej existencie firmy ako predseda predstavenstva pôsobil bývalý generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany za SNS Ján Hoľko. Členom dozornej rady tejto spoločnosti bol hneď od jej vzniku niekoľko mesiacov aj predseda SNS Andrej Danko.

Známosť s Bučkom potvrdil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Poznal som ho pred dvadsiatimi rokmi. Ale asi dvadsať rokov som s ním neriešil absolútne nič a neboli sme v žiadnom kontakte. Či pracoval dodnes v nejakých zložkách, to ja neviem. Neviem, aké aktivity pán Bučka mal, preto si počkajme na oficiálne výsledky vyšetrovania,“ povedal Mikulec, ktorý bol šéfom Vojenskej spravodajskej služby v rokoch 2010 až 2012.

Niečo viac o jeho aktivitách podľa vlastných slov vedel minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Priblížil, že Bučka vo Vojenskom spravodajstve skončil na prelome nového milénia. „S príchodom vlády Mikuláša Dzurindu a nového vetra v zahraničnej a bezpečnostnej politike pán Bučka svoje pôsobenie vo Vojenskom spravodajstve ukončil. Od toho momentu žiadnym spôsobom neparticipoval na činnosti Vojenského spravodajstva,“ povedal Naď.

Naď opakovane poukázal na Bučkove väzby na ľudí blízkych opozičnej strane Smer – exministra hospodárstva Smer Ľubomíra Jahnátka a nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra. „Z rôznych informácií sme evidovali, že sa pán Bučka následne pohyboval v blízkosti skupiny okolo pána Jahnátka a pána Bödöra. To vieme potvrdiť,“ poznamenal minister obrany.

Síce podľa vlastných slov nechcel špekulovať o príčine smrti, predsa len si však náznak obvinenia neodpustil. „Vieme, že zastával vyššie funkcie v štátnych inštitúciách a zároveň aj spolupracoval so skupinou pána Bödöra na rôznych veciach. Tých úmrtí ľudí, ktorí sa v minulosti hýbali okolo Bödöra, nám nejako pribúda, a to si treba tiež všímať,“ odkázal Naď.

Naďove poznámky neušli predsedovi opozičného Smeru Robertovi Ficovi. „Nemám žiadne informácie a v tak vážnej veci si nedovolím vyslovovať akékoľvek hypotézy. Ja som ho osobne nepoznal,“ reagoval Fico. „Budem veriť, že sa to vyšetrí. Keď sa tam ale motal Lipšic, tak sa to dobre nevyšetrí,“ poznamenal k udalosti predseda opozičného Smeru Robert Fico.

718 debata chyba
Viac na túto tému: #Devín #Vojenská spravodajská služba