Korčok po Bezpečnostnej rade: Zložky tohto štátu sú plne funkčné

Bezpečnostná rada Slovenskej republiky sa už druhý deň pripravuje na dôsledky možného konfliktu medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

26.01.2022 19:30
Ivan Korčok Foto: ,
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) prichádza na rokovanie Bezpečnostnej rady SR v Bratislave 26. januára 2022
debata (70)

Členovia rady a ústavní činitelia dostali informácie od náčelníka Ozbrojených síl SR a oboch spravodajských služieb. „Zložky tohto štátu sú plne funkčné. Vieme, čo robíme. Situáciu vyhodnocujeme na dennodennej báze. Doma ju zvládneme, ale verím, že sa nájde riešenie pre Európu a celý svet,“ ubezpečil šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok.

Video: Minister zahraničia Ivan Korčok po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Video

Na rokovaní boli prítomní predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina), predseda brannobezpečnos­tného výboru parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO), predsedovia poslaneckých klubov a zástupcovia bezpečnostných zložiek štátu.

„Účelom tohto rokovania bolo, aby politické vedenie štátu dostalo podrobný vojenský a spravodajský brífing. Jeho súčasťou bolo komplexné zhodnotenie situácie pozdĺž východnej hranice Ukrajiny. Situácia zostáva napätá. Všetky zložky štátu musia robiť to, čo im vyplýva zo zákona. Bolo to koordinačné stretnutie. Predpokladám, že vzhľadom na túto situáciu sa bude Bezpečnostná rada stretávať častejšie,“ priblížil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Predstavitelia štátu sa zaoberali aj možnými migračnými pohybmi. „Bezpečnostné zložky pracujú s takýmto scenárom,“ ubezpečil Korčok. „Všetky kroky, ktoré robíme, smerujú k tomu, aby sa táto napätá situácia vyriešila. Stále je tu priestor na diplomatické riešenie,“ zdôraznil Korčok.

„Vôbec to nie je tak, že stojíme pred horúcim konfliktom. Situácia je ale zložitá a sme naplno zapojení do rokovania medzinárodného spoločenstva,“ doplnil šéf rezortu diplomacie.

Video: Minister obrany Jaroslav Naď po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

Video

„Členovia Bezpečnostnej rady, ale aj prizvaní najvyšší ústavní činitelia dostali veľmi detailné informácie o tom, čo sa deje nielen na ukrajinsko-ruskej hranici, ale aj inde vo svete,“ spresnil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Náčelník generálneho štábu predniesol kroky, ktoré budeme v istom čase musieť realizovať na to, aby sme zabezpečili bezpečnosť a ochranu nášho územia,“ doplnil.

Viac a konkrétnejšie k pripravovaným alternatívam minister hovoriť nechcel. „Nehnevajte sa, ale obranné plány súvisia s obranou štátu. O takých veciach tu hovoriť nebudem už len preto, že sú utajované. Musíme mať zabezpečenú činnosť inštitúcií, ktoré sú zodpovedné za obranu a bezpečnosť našej krajiny, ale nebudem o tom dopredu hovoriť,“ vysvetlil Naď.

Podľa nedávnych informácií sa na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo vyše 100-tisíc ruských vojakov a ďalší pribúdajú, preto sa Západ aj Kyjev obávajú, že Rusko plánuje inváziu do susednej krajiny. Moskva ale úmysel zaútočiť na svojho suseda popiera.

Situáciu sa snažia upokojovať aj ukrajinskí vládni predstavitelia, vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu vyhlásil, že počet ruských vojakov rozmiestnených popri hranici jeho krajiny nie je na veľký útok dostatočný.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov zasa v utorok v parlamente uisťoval, že nie je dôvod očakávať skorú inváziu, pretože ruské jednotky ešte nevytvorili „bojové zoskupenia“ na prienik cez hranice.

Minister Naď ich vyjadrenie interpretuje len ako snahu o upokojenie obyvateľstva. „Chápem ich, ale na celom svete sa veľmi pozorne sleduje situácia na Ukrajine. Máme informácie zo všetkých členských krajín NATO, EÚ, z OSN i ďalších krajín. Na Ukrajine je naozaj mimoriadne nebezpečná a krehká situácia. Keď Slovensko susedí s Ukrajinou, absolútne dôkladne sledujeme situáciu a uvedomujeme si možné dopady na Slovensko,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Súčasťou bezpečnostných opatrení sú aj opatrenia na hraniciach. „Slovenská hranica s Ukrajinou je zabezpečená dobre,“ ubezpečil minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Vláda podľa neho pracuje so všetkými variantmi vývoja situácie na Ukrajine. „V prípade potreby poskytne Slovensko Ukrajine humanitárnu pomoc,“ doplnil Mikulec.

naď korćok Čítajte viac Korčok: Situácia na Ukrajine je vážna, neakceptujeme všetky podmienky Ruska
70 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada SR #Ivan Korčok