Taliani prestanú od turistov žiadať test, Nemci majú 200-tisíc nákaz

Od utorka bude stačiť pri príchode do Talianska len únijný covid pas. Nemecko má prvýkrát viac ako 200-tisíc nakazených za jediný deň.

27.01.2022 06:20 , aktualizované: 23:13
debata (45)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:12 V Izraeli sa tento rok potvrdilo viac prípadov koronavírusovej nákazy ako za celý minulý rok, informoval spravodajský web The Times of Israel s odkazom na správu izraelského národného centra pre informovanie o koronavíruse.

Zatiaľ čo sa vlani v Izraeli, ktorý má viac ako deväť miliónov obyvateľov, podľa správy potvrdilo zhruba 960 500 prípadov covidu, od začiatku tohto roku do stredy činí bilancia pozitívne testovaných 1 160 000.

Masívny nárast počtu infikovaných je pripočítaný variantu omikron. V stredu sa podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Izraeli potvrdilo ďalších 67 723 prípadov infekcie. Podiel pozitívnych PCR a antigénnych testov pritom predstavoval takmer 25 percent.

K dnešnému popoludniu Izrael eviduje 480 501 aktívnych prípadov. Hospitalizovaných tam je 2 483 pacientov, pričom stav 931 z nich je vážny a 212 z týchto ľudí je na prístrojoch. Pred týždňom bolo v Izraeli vo vážnom stave 587 pacientov nakazených koronavírusom, pred dvoma týždňami 283.

K dnešnému popoludniu bolo v Izraeli podľa The Times of Israel obsadených 82 percent nemocničných lôžok a viac ako 9 800 zamestnancov v zdravotníctve, vrátane 1 282 lekárov a lekárok a 2 793 zdravotných sestier a bratov, nemohlo kvôli covidu ísť do práce.

21:16 Švédske zdravotnícke úrady oznámili, že neodporučia očkovať proti koronavírusu deti vo veku od 5 do 11 rokov. Prínosy očkovania detí z tejto vekovej skupiny totiž podľa tamojších odborníkov neprevažujú nad rizikami. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Úrady odporučili vakcináciu iba pre deti, ktoré patria s ohľadom na covid k najrizikovejším skupinám obyvateľstva. „Vakcíny sú bezpečné…, ale teraz sa zameriavame na zdravotné prínosy pre jednotlivé deti a nezdá sa nám, že prínosy sú dostatočne veľké na to, aby sme očkovanie odporúčali celej skupine,“ uviedla Britta Bjorklundová zo švédskeho úradu verejného zdravotníctva. Dodala, že „očkovať celú túto skupinu detí pre dobro spoločnosti nie je nutné“. Podľa úradov však môže byť toto rozhodnutie prehodnotené v prípade, že sa situácia v súvislosti s pandémiou zmení.

Švédska vláda pre covid nikdy nezaviedla lockdown a spoliehala sa prevažne len na odporúčania pre verejnosť. Hoci Švédsko na rozdiel od mnohých krajín počas pandémie neprijalo tvrdé reštriktívne opatrenia, zaznamenalo nižší počet úmrtí ako väčšina európskych štátov, avšak vyšší než iné škandinávske krajiny.

Podobne ako v ostatných európskych krajinách viedol koronavírusový variant omikron aj vo Švédsku k rekordnému počtu nových prípadov nákazy. V krajine s 10,3 milióna obyvateľov iba v stredu zaznamenali vyše 50 000 novoin­fikovaných, píše AFP.

20:30 Tím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pricestuje vo februári do Ruska, aby podnikol ďalšie kroky v rámci schvaľovacieho konania pre vakcínu Sputnik V.

Podľa agentúry Interfax o tom vo štvrtok informovala tlačová služba ruského ministerstva zdravotníctva, ktorého šéf Michail Muraško sa v Moskve stretol s riaditeľom oddelenia regulácie a predkvalifikácie liekov WHO Rogériom Gasparom.

Muraško ešte 20. januára oznámil, že údaje potrebné pre schvaľovací proces vakcíny Sputnik V boli odovzdané WHO.

Ruská vakcína Sputnik V Čítajte viac Sputnik V chráni lepšie proti omikronu ako Pfizer, uvádzajú autori predbežnej štúdie

Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie, ktoré vakcínu Sputnik V vyvinulo, v januári 2021 podalo žiadosť o zaradenie svojej vakcíny do zoznamu očkovacích látok odporúčaných WHO na použitie v čase zdravotnej núdze.

V júni, po inšpekciách vo výrobných závodoch v Rusku, WHO predložila pripomienky k podmienkam výroby v továrni v meste Ufa (Pharmstandard-UfaVITA). Odborníci vyjadrili obavy o sterilitu pri výrobe a v rámci reťazca od výrobcu k spotrebiteľovi.

Začiatkom októbra 2021 minister Muraško po rokovaniach s generálnym riaditeľom WHO Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom oznámil, že všetky bariéry, ktoré bránili uznaniu Sputniku V zo strany WHO, boli odstránené a na schválenie je potrebné dokončiť len niektoré administratívne postupy.

Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge 25. novembra minulého roka uviedol, že Ruský fond priamych investícií (RFPI) plánuje poskytnúť WHO potrebné údaje do konca roka 2021, po ktorom by sa mohol dohodnúť harmonogram opakovaných inšpekcií v Rusku.

19:53 Mladý muž, ktorý vlani v júni v centre Londýna obťažoval hlavného poradcu britskej vlády pre boj s covidom Chrisa Whittyho, bol odsúdený na osemtýždňový pobyt vo väzení. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britská rozhlasová a televízna stanica BBC.

Dvadsaťštyriročný Jonathan Chew sa na súde v londýnskom Westminsteri priznal, že Whittyho naschvál obťažoval a snažil sa ho zastrašiť. Na hojne zdieľanom videu zverejnenom na sociálnych sieťach Chew so svojim komplicom na Whittyho dotierali a siahali naňho. Obaja boli opití a snažili sa Whittyho donútiť, aby sa si s nimi urobil selfie. Whittymu sa nič nestalo.

Video ukazujúce obťažovanie Whittyho, ktorý sa stal jednou z tvárí boja proti covidu v Anglicku, vyvolalo vlnu kritiky. Odsúdil ho napríklad britský premiér Boris Johnson, po boku ktorého Whitty v uplynulých mesiacoch vystupoval na tlačových konferenciách a radil ľuďom, ako sa ochrániť pred koronavírusom.

Okrem väzenia súd uložil Chewovi peňažný trest vo výške 1058 libier. Jeho komplicovi súd už vlani v lete vymeral osemtýždňový trest s väzením s podmienečným odkladom na dva roky.

18:04 V španielskom autonómnom regióne Katalánsko prestanú pri vstupe do reštaurácií, barov a fitnescentier vyžadovať predloženie covidpasu. K tomuto kroku pristúpila tamojšia vláda po tom, ako odborníci uviedli, že toto opatrenie nezabráni nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusovým variantom omikron. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Podľa konzília odborníkov, ktoré je poradným orgánom katalánskej regionálnej vlády, variant omikron spôsobil, že veľká časť populácie bez ohľadu na to či je alebo nie je zaočkovaná alebo prekonala ochorenie COVID-19, je náchylná na to, aby sa nakazila koronavírusom. Opatrenie, na základe ktorého sa pri vstupe do niektorých prevádzok museli ľudia preukazovať covidpasmi, nadobudlo účinnosť koncom novembra a platiť prestane v piatok. Ide o jedno z posledných protipandemických opatrení, ktoré v Katalánsku platili.

V utorok katalánska vláda oznámila kapacitných obmedzení v baroch a reštauráciách a zrušila tiež zákaz zhromažďovania pre viac ako desať ľudí. K tomu kroku pristúpila, pretože sa nenaplnili jej obavy súvisiace s počtom hospitalizácií ľudí s covidom.

17:57 Zhoršujúca sa epidemiologická situácia zatvára na Orave triedy aj celé školy. V Námestove už jednu základnú školu zavreli, to isté sa od piatka týka Dolného Kubína. Pre TASR to potvrdili zástupcovia oravských samospráv.

„ZŠ Petra Škrabáka má z 20 tried zatvorených 12. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne nám nariadil od piatka do utorka (1. 2.) zatvoriť celú školu. ZŠ Martina Kukučína má zatvorených 13 z 29 tried,“ priblížil Martin Buzna z kancelárie vedenia mesta Dolný Kubín. Doplnil, že ZŠ Janka Matúšku má v karanténe päť tried a ZŠ s materskou školou (MŠ) Kňažia štyri.

Úplne zatvorená je aj jedna ZŠ v Námestove, na druhej budú od piatka v karanténe tri triedy zo 17. „Epidemiologická situácia je u nás vážna, rovnako ako v celom okrese. V štatistike za minulý týždeň sme mali pozitívnych približne 180 ľudí,“ priblížil prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík s tým, že pozitivita má stúpajúcu tendenciu.

V ZŠ Pavla Országha Hviezdoslava v Trstenej je aktuálne v karanténe deväť tried z 24. Trstenská ZŠ s MŠ Rudolfa Dilonga má zatvorených celkom šesť tried zo 17. „MŠ Oslobodenia má v karanténe štyri triedy z 11,“ povedala vo štvrtok pre TASR Martina Harkabuzová zo Spoločného obecného úradu – školského úradu mesta Trstená.

17:18 Výbor Európskej liekovej agentúry (EMA) pre lieky na humánne použitie vo štvrtok odporučil podmienečnú registráciu lieku Paxlovid (PF 07321332/ritonavir) na liečbu ochorenia COVID-19. Liek vyrába spoločnosť Pfizer, uvádza EMA na svojej webovej stránke. Výbor doplnil, že liek je určený pre dospelých, ktorých stav si nevyžaduje liečbu doplnkovým kyslíkom a u ktorých existuje riziko závažného priebehu ochorenia.

Paxlovid je prvé antivirotikum podávané perorálne, ktoré dostalo odporúčanie od EMA. Jeho používanie v EÚ musí ešte schváliť Európska komisia. Paxlovid obsahuje dve liečivá, a to PF-07321332 a ritonavir v dvoch odlišných tabletách. PF-07321332 znižuje schopnosť vírusu SARS-CoV-2 rozmnožovať sa a ritonavir predlžuje pôsobenie tejto látky. Podľa výsledkov klinických testov liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s rizikovými faktormi. Paxlovid mal počas testov zväčša mierne nežiaduce účinky.

15:58 Americká spoločnosť Moderna v stredu oznámila, že spustila ďalšiu fázu klinických skúšok posilňujúcej dávky vakcíny proti koronavírusu – špeciálne vyvinutej proti variantu omikron. Oznámenie prišlo deň po tom, čo aj konkurenčná spoločnosť Pfizer začala podobné skúšky, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Spoločnosť Moderna uviedla, že tretia dávka jej pôvodnej vakcíny proti koronavírusu – s nižším množstvom očkovacej látky – zvýšila množstvo protilátok neutralizujúce tento variant. Ich hladina klesla šesť mesiacov po podaní tejto posilňujúcej dávky. Neutralizujúce protilátky však zostali detegovateľné u všetkých účastníkov štúdie, dodala Moderna. Variant omikron v súčasnosti tvorí v USA 99,9 percenta prípadov nákazy koronavírusom, pripomína Reuters. Americký Pfizer a jeho nemecká partnerská firma BioNTech začali v utorok klinické skúšky svojej novej verzie vakcíny, špeciálne prispôsobenej na variant omikron.

Moderna uviedla, že svoju posilňujúcu dávku špeciálne vyvinutú na omikron bude testovať na dospelých ľuďoch vo veku 18 rokov a starších. Túto novú posilňujúcu dávku bude Moderna testovať na jednotlivcoch, ktorí dostali iba dve základné dávky pôvodnej vakcíny od Moderny (mRNA-1273), a takisto na tých, ktorí dostali spomínané základné dávky a posilňujúcu dávku tej istej vakcíny. Spoločnosť Moderna plánuje zapojiť do každej z oboch skupín štúdie približne po 300 účastníkov.

13:53 V Rakúsku pribudlo za uplynulý deň 43 053 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Vyplýva to z oficiálnych údajov ministerstiev vnútra a zdravotníctva. Informovala o tom vo štvrtok agentúra APA. Za uplynulých 24 hodín bolo vykonaných 863.965 PCR testov. Ich pozitivita bola na úrovni päť percent. Sedemdňový kĺzavý priemer vzrástol na 2.235,4 prípadu na 100.000 obyvateľov, píše APA.

V súčasnosti je v nemocniciach s covidom 1315 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 180 ľudí. Úrady zaznamenali ďalších dvanásť úmrtí v súvislosti s COVID-19. Od začiatku pandémie zomrelo na následky infekcie 14.042 ľudí.

Rakúske úrady len v stredu hlásili rekord v počte nových prípadov. V utorok bilancia po prvý raz prekročila hranicu 30-tisíc. Aktuálne čísla sú podľa APA v „hornom rozsahu“ toho, čo predpovedalo konzorcium odborníkov.

12:48 Poľsko hlásilo vo štvrtok rekordných 57 659 nových prípadov ochorenia COVID-19 za uplynulý deň, pričom sa už značne presadil variant koronavírusu omikron. Informovalo o tom poľské ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Úrady uviedli, že najnovšia vlna vyženie počty prípadov infekcie na úrovne, aké Poľsko ešte nezažilo – podľa odhadu bude na jej vrchole 60.000 až 140.000 infekcií za deň. Starší žiaci základných škôl a študenti stredných škôl prejdú od štvrtka na dištančné vyučovanie, oznámilo tento týždeň poľské ministerstvo školstva.

Vláda už zaviedla aj iné obmedzenia vrátane nosenia rúšok v uzatvorených verejných priestoroch, ale nie sú prísne vynucované.

11:45 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu 19.213 ľuďom. V tomto čase na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 64 pacientov, informoval vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je infikovaných 215.839 osôb. Z 3267 hospita­lizovaných s covidom je 157 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V úradnej domácej karanténe je 26.734 ľudí.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1.490.489 naka­zených a 41.151 úmrtí. Zaočkovaných proti covidu je vyše 6,3 milióna osôb, z nich dve dávky vakcíny dostalo takmer 6,1 milióna a tri dávky 3.573.570 ľudí.

11:00 V mobilnom odberovom mieste (MOM) Fakultnej nemocnice v Nitre došlo k vlámaniu. V noci na štvrtok z MOM po násilnom vniknutí odcudzili 30 potvrdení o absolvovaní antigénového testu. „Poškodená bola zámka, iné škody nateraz neevidujeme,“ informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec.

Ako doplnila, vedenie fakultnej nemocnice už nahlásilo tento skutok orgánom činným v trestnom konaní a intenzívne s políciou komunikuje. „Certifikáty budú od dnešného dňa označované novou špeciálnou pečiatkou, aby sme odfiltrovali odcudzené potvrdenia a ich následné falšovanie,“ uviedla Kubinec.

9:36 Francúzski vyšetrovatelia rozbili sieť falšovateľov vakcinačných certifikátov, ktorá údajne vyrobila až 62-tisíc týchto falošných dokumentov potvrdzujúcich očkovanie proti koronavírusu.

Vyšetrovanie parížskej špeciálnej jednotky pre kybernetické zločiny viedlo k zadržaniu piatich ľudí v okolí miest Poitiers a Lyon, uviedla v stredu večer francúzska spravodajská televízia France Info s odvolaním sa na políciu.

Traja podozriví vo veku od 22 do 29 rokov sú obvinení z toho, že neoprávnene získali údaje 35 lekárov a vyrábali falošné dokumenty o očkovaní proti koronavírusu. Tieto certifikáty falšovatelia údajne predávali priamo ale cez sprostredkovateľov.

Podvod s očkovacími certifikátmi sa polícii podarilo odhaliť na základe viacerých tipov, vrátane jedného od spoločnosti ponúkajúcej zdravotné poistenia. Tá odhalila existenciu tisícok certifikátov, ktorých dokumentácia obsahovala meno jednej zdravotnej sestry. Táto sestra sa však na očkovacej kampani vo Francúzsku vôbec nezúčastnila.

Francúzska vláda prednedávnom odhadla, že v krajine je zrejme v obehu okolo 200-tisíc falošných očkovacích certifikátov. Tieto falošné certifikáty sa teraz stanú pre mnohých kupcov nepoužiteľné, pretože vo Francúzsku v súčasnosti považujú za plne zaočkovaných iba ľudí, ktorí sa nechali zaočkovať aj treťou dávkou vakcíny. (dpa, tasr)

9:33 Česká republika vo štvrtok ráno oznámila tretí deň po sebe rekordný denný prírastok počtu infekcií covidom. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že za uplynulý deň zaznamenalo celkovo 54 685 nových prípadov nákazy a u ďalších 4 945 ľudí sa potvrdila reinfekcia. Tieto prípady rezort nezaratúva do súhrnného počtu prípadov, ale eviduje ich zvlášť.

Ministerstvo zdravotníctva ďalej spresnilo, že počet hospitalizovaných sa zvýšil o 12 percent na 1 879. Ťažko chorých je však o štvrtinu menej než pred týždňom. V súvislosti s koronavírusom úrady zaznamenali len sedem nových úmrtí. Od začiatku pandémie sa však bilancia vyšplhala na 37 114 obetí.

Počet nových prípadov v Česku rekordne stúpa už tri dni. Za utorok pribudlo 39 634 prípadov a za pondelok 30 380. Čo sa týka počtu prípadov na 100-tisíc obyvateľov, je situácia najhoršia v okresoch, ktoré sa nachádzajú v tesnom okolí Prahy. V okrese Praha-západ evidujú 2 551 infikovaných na 100-tisíc obyvateľov, v okrese Praha-východ je to 2 451 a v samotnom hlavnom meste 2 179.

V Česku naďalej pokračuje očkovania kampaň. Zdravotníci za utorok aplikovali 37 720 vakcín. V drvivej väčšine prípadov išlo o ľudí, ktorí dostali posilňujúcu tretiu dávku očkovacej látky, konkrétne išlo o 21 218 občanov. (mzcr.cz, tasr)

8:48 Organizátori zimných olympijských hier v Pekingu oznámili, že odhalili nákazu koronavírusom u 23 členov personálu. Celkom 15 z 26 prípadov sa potvrdilo u ľudí, ktorí novo pricestovali do Číny, aby sa podieľali na chode hier. Zvyšných osem ľudí sa nakazilo v uzavretej sociálnej bubline. Olympiáda začína 4. februára.

Pevninská Čína vo štvrtok ohlásila 63 nových prípadov koronavírusu, o 19 viac ako o deň skôr. Podľa zdravotných úradov v 25 prípadoch išlo o lokálne infekcie. Čína celkovo od začiatku pandémie oficiálne ohlásila 105 811 prípadov a 4 636 úmrtí.

Čína denne hlási oveľa nižšie prírastky nových prípadov ako mnoho krajín v Európe aj inde na svete. Od minulého roka bojuje s pandémiou covidu politikou takzvanej nulovej tolerancie, čo znamená, že miestnemu šíreniu vírusu sa pokúša zabrániť v zárodku, často za pomoci drastických opatrení. (čtk)

8:29 Ukrajina zaznamenala 32 393 nových infekcií koronavírusom za uplynulých 24 hodín, čím prekonala rekord zo 4. novembra minulého roka. Informovalo o tom vo štvrtok tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Podľa agentúry UNIAN zaznamenali úrady najvyšší denný prírastok nových prípadov nákazy v Ivano-Frankivskej (2 862), Ľvovskej (2 696) a Žytomyrskej (2 467) oblasti a v metropole Kyjev (2012). Okrem toho bolo za uplynulý deň hospitalizovaných ďalších vyše 3-tisíc osôb a 154 ľudí chorobe podľahlo.

Ukrajina od začiatku pandémie hlási už takmer štyri milióny potvrdených prípadov covidu. Ochoreniu celkovo podľahlo už viac ako 99-tisíc ľudí. (unian, tasr)

6:24 V Nemecku pribudlo za uplynulý deň 203 136 novo nakazených koronavírusom, najviac od začiatku pandémie COVIDU-19 v krajine. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha (RKI). Šírenie varianty omikrón zdvihlo na rekordnú úroveň aj hodnotu sedemdňovej incidencie, ktorá je aktuálne 1017,4. O deň skôr to bolo 940,6 a pred týždňom 638,8.

Nemecko v poslednom čase zažíva prudký vzostup počtu odhalených prípadov nákazy. Hranice 100 000 infiko­vaných za deň prvýkrát padla 19. januára, hranica 200 000 nakazených zhruba o týždeň neskôr. Skutočný počet nakazených ale pravdepodobne bude výrazne vyšší, pretože veľa prípadov nie je rozpoznaných, uviedla DPA. Na mnohých miestach totiž dochádzajú kapacity testovacích miest.

V Nemecku, ktoré má okolo 83 miliónov obyvateľov, za posledných 24 hodín zomrelo 188 pacientov s koronavírusom. Pred týždňom hygienici informovali o 234 nových smrteľných prípadoch. Koronavírusová nákaza sa v Nemecku od začiatku epidémie preukázala u 9,2 milióna ľudí, z ktorých 117 314 nákaze podľahlo.

6:20 Talianska vláda v stredu nepredĺžila opatrenia, ktoré požadovalo od prakticky všetkých cestujúcich zo zahraničia negatívny výsledok testu na koronavírus pri vstupe do krajiny, a to aj v prípade, že mali očkovanie. Opatrenie malo obmedzenú platnosť do konca januára. Ľuďom z Európskej únie tak bude od utorka stačiť pri príchode do Talianska len únijný covidový certifikát, uviedla agentúra Reuters. Pre väčšinu nečlenských krajín zostáva v platnosti prísnejší režim.

Talianska vláda pravidlá pre cestujúcich zo zahraničia sprísnila od 14. decembra. Prakticky všetci turisti, vrátane naočkovaných únijných občanov, sa museli pri príchode preukázať negatívnym PCR či antigénnym testom. Za sprísnenie pravidiel talianskou vládou kritizovala eurokomisárka Věra Jourová.

Od utorka cestujúcim z členských krajín, vrátane Slovenskej republiky, bude stačiť únijný covidový certifikát, ktorý je možné získať na základe očkovania proti COVIDU-19, prekonaniu choroby či negatívneho testu. Zahraniční turisti ale musia pamätať na to, že ľudia, ktorí majú covidový certifikát iba na základe negatívneho testu, čelia v Taliansku rozsiahlym reštrikciám.

Podľa denníka Corriere della Sera sa vláda zhodla aj na tom, že covidové certifikáty budú mať po posilňovacej dávke neobmedzenú platnosť. Po druhej dávke bude od februára ich platnosť skrátená z deviatich na šesť mesiacov.

Taliansko, kde žije 59 miliónov ľudí, v stredu ohlásilo 167 000 nových prípadov koronavírusovej nákazy. Aktívnych prípadov v krajine je 2,7 milióna av nemocniciach leží zhruba 20 000 nakazených pacientov. V predchádzajúci deň zomrelo v súvislosti s chorobou COVID-19 vyše 400 ľudí.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus