Hlas chce odvolať Lengvarského. Pre banskobystrickú nemocnicu

Vláda Petra Pellegriniho v roku 2019 odsúhlasila rekonštrukciu Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Celková suma opráv sa mala vyšplhať až na 104,5 miliónov eur. Nateraz sú však práce pozastavené a to kritizuje Pellegrini, už ako opozičný poslanec a líder strany Hlas.

27.01.2022 17:17
debata (7)

Pellegrini: Lengvarský kšeftuje s nemocnicami

Video

„Čo sa deje s uznesením vlády z 30. januára 2019, keď sa odsúhlasila rekonštrukcia za viac ako 104-miliónov eur?“ pýtal sa Pellegrini pred budovou banskobystrickej nemocnice. Dodal, že ak by sa pokračovalo v spustených procesoch, rekonštrukcia nemocnice mohla byť v polovici. Banskobystrická nemocnica v máji 2019 začala proces verejného obstarávania s tým, že prvé rekonštrukčné práce mali začať v polovici roka 2020. Koncom októbra 2021 nemocnica oznámila, že verejné obstarávanie bolo zrušené.

Pellegrini tvrdí, že jeho poslanci plánujú zvolať schôdzu Národnej rady k téme zdravotníctva a ak sa ju nepodarí zvolať, zvážia aj možnosť predloženia návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). „Ak minister Lengvarský nezareaguje v dohľadnom čase, v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov, a nespustí sa rekonštrukcia nemocnice, zvážime návrh na jeho odvolanie,“ vyhlásil poslanec Richard Raši (nez., Hlas).

Rezort zdravotníctva prosí kolegov z opozície, „aby prestali politizovať segment zdravotníctva a, naopak, pomohli konštruktívnym prístupom k jeho zlepšovaniu, nakoľko súčasný stav zdravotníctva je prioritne vizitkou ich dlhoročného postupu či prístupu“.

„Aktuálna pandemická situácia, ktorá pretrváva od roku 2020 prinútila verejného obstarávateľa, aby pristúpil v roku 2021 k prehod­noteniu vyhláseného verejného obstarávania, ktoré aktuálne nezodpovedalo požiadavkám zdravotníckeho systému v období pandémie, čo malo zásadný dopad na celý predmet zákazky,“ vysvetlila pre Pravdu Zuzana Eliášová hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Verejný obstarávateľ podľa rezortu nedisponoval dostatočným finančným krytím na predmet zákazky a zároveň pôvodný zámer rekonštrukcie nezohľadňoval všetky relevantné skutočnosti, ktoré vznikli pandémiou.

Eliášová hovorí, že pandemická situácia ukázala nielen priority pri potrebe operatívy. „Je potrebné prehodnotenie naprojektovania rozvodov medicinálnych plynov, ako aj zabezpečenie podmienok pre vytvorenie izolovaných lôžok so samostatnými sociálnymi zariadeniami,“ spresnila.

Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici aktuálne pripravuje viaceré alternatívy na projekt rekonštrukcie či na výstavbu novej nemocnice. Nemocnica sa zároveň bude podľa Eliášovej uchádzať o finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti v rámci reformy nemocníc, kde môže Slovensko na výstavbu nových zdravotníckych zariadení čerpať viac ako miliardu eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Vladimír Lengvarský